Atlétika: otthon nem indult, az Európa-kupán aranyat nyert

Vágólapra másolva!
2023.03.14. 08:13
null
Halász Bencének, Varga Donátnak és edzőjüknek, Németh Zsoltnak remekül sikerült a portugáliai dobó Európa-kupa (Fotó: Szombathelyi Dobó SE)
Néhány nappal a verseny előtt még az sem volt biztos, hogy a beteg Halász Bence elutazhat-e a dobó Európa-kupára, ehhez képest megvédte címét, s klubtársa, Varga Donát kis híján szintén a dobogóra állhatott.

Halász Bence címvédése nemcsak azért szép eredmény, mert minden nemzetközi versenyen szerzett aranyérem az, hanem mert néhány nappal korábban még az sem volt biztos, hogy egyáltalán elutazik-e a magyar csapattal Portugáliába, az egy héttel korábbi téli országos bajnokságon még nem is tudott elindulni betegsége miatt.

„Szerettem volna nagyobbat dobni Lei­riában, olyan hetvenhat-hetvenhét méter között, de több tényezőn is múlt, hogy végül nem sikerült – mondta a Nemzeti Sportnak Halász Bence. – Látszik az eredményeken, hogy a mezőnyből mindenki elmaradt a várt távolságtól egy-két méterrel. Nekem ráadásul ez az esztendő nem is indult könnyen, január közepén volt egy sérülésem, elszakadt a kalapácsom huzalja, meghúztam a vállamat és a csuklyás izmomat, s így kellett végigcsinálnom a dél-afrikai edzőtáborozást. Ez ugyan helyrejött, de idén legalább háromszor kaptam el valamilyen betegséget.”

A Dobó SE 25 éves atlétája minden nehézség ellenére 74.65-tel, idei legjobbjával nyert és védte meg a címét. Eredménye idén a hatodik legjobb Európában, ugyanakkor a fő ellenfelének tartott lengyel Pawel Fajdek betlizett, 72.57-es dobásával csak a hatodik helyen végzett.

„Amikor megtudtuk, hogy Fajdek is jön, nagy csatára számítottunk, de a verseny előtt mondta nekem, hogy előző héten még beteg volt, ami nyilván befolyásolta a teljesítményét” – tette hozzá Halász, aki nem egyetlen magyar versenyzőként győzte le az ötszörös világbajnok Faj­deket, az első felnőttválogatottságát ünneplő Varga Donát is jobbnak bizonyult nála 24 centivel, ráadásul az utolsó fordulóig még a harmadik helyen állt.

A mindössze 17 éves, nagy tehetségnek tartott Viszkeleti Villő is szépen versenyzett, a mezőny legfiatalabbjaként 62.24 méterrel nyolcadik lett az U23-as kalapácsvetőnők között, mindössze egy centire elmaradva egyéni legjobb eredményétől. A magyar csapat az U23-as gerelyhajító Herczeg György révén szerzett még egy bronz­érmet, így hatodik lett az éremtáblázaton.

Németh Zsolt, a Dobó SE edzője
A helyezésekkel elégedett lehetek, Halász Bence megvédte a címét, Varga Donát közel tudott kerülni a dobogóhoz. A dobások nagysága miatt van hiányérzetem, de ezzel nem csak mi küzdöttünk, az egész mezőny alulteljesített. A novembertől márciusig tartó hosszú alapozás monotonitását kissé megszakítja a dobó Európa-kupa, amit azért is hasznosnak tartok, mert fel tudjuk mérni, hol tartunk. A cél, hogy az adott helyzetben hozzuk ki magunkból, amit lehet, és azt gondolom, a többiekhez képes jól dolgoztunk. A lányoknál sűrű volt a mezőny és nem is jött ki a lépés, nem vagyok maradéktalanul elégedett, mert ahhoz képest, amilyen munkát elvégeztünk, maradt még bennük. Most jön a vegyes felkészülés, amikor az alapozás speciális munkába megy át, és amit eddig elvégeztünk, annak elégnek kell lennie ahhoz, hogy megbirkózzunk a most következő hatalmas terheléssel. Remélem, bírni fogjuk, mert ez már a szabadtéri dobóformát is meghatározza.
Varga Donát, a Dobó SE kalapácsvetője
A fő célom az volt, hogy bekerüljek a legjobb nyolc közé, és titkon meglepetést akartam szerezni a mezőnynek, szerintem mindkettő sikerült. Bár sajnálom, hogy az utolsó fordulóban többen ledobtak, mert jó lett volna Bencével együtt állni a dobogón. Több volt bennem, a mozgást sem éreztem rossznak, de nem tudtam azt a kicsi pluszt rátenni, ami még kellett volna. Így sem vagyok szomorú, szerintem megfelelően mutatkoztam be a válogatottban. Utólag persze jó rágondolni, de akkor nem foglalkoztam vele, hogy legyőztem az ötszörös világbajnok Fajdeket. Ő most nem volt jó formában, nekem összejött egy nagyobb dobás, de abban biztos vagyok, hogy ő ugyanannyira fog küzdeni a hatodik vb-címéért, mint én a kijutásért, és remélem, élőben láthatom, ahogyan Bencével harcolnak az éremért. Annak jobban örülök, hogy stabilan tudtam teljesíteni. Összességében elégedett vagyok, egy kicsi hiányzott a nagyobb dobáshoz.

22. DOBÓ EURÓPA-KUPA, LEIRIA
Férfiak: 1. Halász Bence (magyar) 74.65, 2. Thomas Mardal (norvég) 73.94, 3. Yann Chaussinand (francia) 73.25, ...5. Varga Donát (magyar) 72.81.
Nők: 1. Sara Fantini (olasz) 73.26, 2. Bianca Ghelber (román) 71.52, 3. Katrine Jacobsen (dán) 71.08, ...12. Gyurátz Réka (magyar) 65.90

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik