NS-klub: atlétákról készült fotókért járt az idei Ezüstgerely-díj

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.12.06. 10:23
null
Ruzsa István (balra) és Czeglédi Zsolt megosztott fődíjat kapott a profik között (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
A Margitszigeten ünnepélyes keretek között átadták az Ezüstgerely-díjat, amelyet a Nemzeti Sportügynökség megújult tartalommal hirdetett meg, a cél az egészséges életmód és a testmozgás fontosságának szélesebb körben való népszerűsítése volt a művészet segítségével.

A „sportok királynője” tematizálta idén a Nemzeti Sportügynökség által kiírt Ezüstgerely művészeti pályázatra beadott műveket, fotókat, amit elsősorban az indokolt, hogy Magyarország augusztusban megrendezte története legnagyobb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot, másrészt, mint azt az eseményt megnyitó Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elmondta, az atlétikára a sportvezetők is alapsportágként tekintenek, hiszen valamennyi sportághoz kapcsolódik.

„A sport az egyetemes kultúra része, és ebben a rohanó világban a sport és a kultúra is képes arra, hogy egy pillanatra kiszakítson minket. Kollégáimmal sokszor éreztük ezt az elbírálás során – mondta Schmidt Ádám, aki a tizenegy tagú bírálóbizottság elnöke volt, amelyben helyet kapott lapunk főszerkesztője, Szöllősi György is. – A pályázatnak kettős küldetése volt, egyrészt szerettük volna a sport által megszólítani a művészeket, akik ezeket a fantasztikus pályamunkákat megalkották, és szerettük volna elérni, hogy a gyönyörű művészeti alkotásokkal megszólítsuk honfitársainkat, és közelebb vigyük hozzájuk a sportot.”

A több mint hatvanéves múltra visszatekintő, immár minden évben odaítélt patinás díj külsőleg és belsőleg is megújult. Az idén a pályázat szakmai együttműködő partnere a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) volt, a díjat Szenteczki Boldizsár tervezte, a fődíj pedig a professzionális kategóriában egy-egy millió, az amatőrben pedig 500 ezer forint volt. A profik között a megosztott fődíjat Czeglédi Zsolt (jobbra) és Ruzsa István kapta, az amatőr kategóriában pedig Vecseri Ferenc képe nyert. A beküldött pályamunkákat január közepétől a fővárosi Allee bevásárlóközpontban lehet megtekinteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik