Atlétikai vb: Csak büntető jelleggel lehetett volna befejezni – Krizsán

VINCZE SZABOLCS (Eugene)VINCZE SZABOLCS (Eugene)
Vágólapra másolva!
2022.07.19. 22:02
null
Legutóbb tizenhét éves korában gyűjtött „három ikszet” Krizsán Xénia (Fotó: Imago Images)
Három érvénytelen ugrással fejezte be a világbajnokságot a hétpróbázó Krizsán Xénia, aki már a helyén tudja kezelni a gyenge szereplést, és akinek annak ellenére is sokat adott a verseny, hogy sérülés miatt nem tudta befejezni a küzdelmeket.

 

Több mint egy évtizede történt olyasmi a hétpróbázó Krizsán Xéniával, ami a eugene-i világbajnokságon: a távolugrást három érvénytelen kísérlettel zárta, ráadásul megsérült a combhajlítóizma, ugyan nem súlyosan, de fel kellett adnia miatta a további küzdelmeket, hogy ne kockáztassa az augusztusi Európa-bajnoki szereplést.

 „Legutóbb serdülőkoromban volt ilyen, fedett pályán ötpróbában, de a legemlékezetesebb három ikszem ifikoromban, tizenhét évesen volt magasugrásban, az első felnőtt hétpróbaversenyemen a régi Puskás Ferenc Stadionban. Akkor nagy törést jelentett, de kihevertem, és azóta nem történt hasonló”      – mondta a Nemzeti Sportnak Eugene-ban Krizsán Xénia, aki kedden már haza is utazott edzőjével, Szabó Dezsővel.

AZ MTK Budapest sportolója szerint ezúttal egyik ugrása sem sikerült jól, nem került megfelelő pozícióba, szerette volna elkerülni a belépést, de fájó lábbal nem sikerült a tizennyolc lépéses ráfutást kimérni, hiába indult mindig egy kicsit távolabbról. Már előző nap, a magasugrásnál érezte, hogy fáj a belső combja, de akkor még nem akadályozta, és szerinte egy ilyen világversenyen egy sportoló ezt félre is tudja tenni, másnap azonban erősödött a fájdalom.

„Már a bemelegítő ugrásnál éreztem, hogy nem lesz jó, a fájdalom fokozódott, az edzőm is mondta, az első legyen érvényes ugrás, akkor megnyugszunk, és nem kell annyira erőltetni, ha fáj  – mondta Krizsán, akinek egyre erősebben kellett próbálkoznia, hogy versenyben maradjon, de úgy érezte, a gerelyhajításnál ez a fájdalom már nagyon akadályozza. –   Ott döntöttem el, hogy nem folytatom, mert »büntető jelleggel« ugyan be lehetett volna fejezni, hogy csak azért is meglegyen, de semmi jó nem sült volna ki belőle, és nem akartam kockáztatni az augusztusi Európa-bajnoki szereplést.”     

Krizsán Xénia a müncheni Eb-t szem előtt tartva visszalépett (Fotó: Getty Images)
Krizsán Xénia a müncheni Eb-t szem előtt tartva visszalépett (Fotó: Getty Images)

Végül nem érkeztek meg a csomagjai sem, ami eleinte zavarta, hogy csak egy versenyszettje van és két szöges cipője is hiányzott, ám ezt félre tudta tenni, szerinte a rossz szereplés nem ezen múlt, amit bizonyít, hogy a súlylökés éppen kölcsöncipőben lett a legjobb versenyszáma. Ugyanakkor jó jel, hogy nem került olyan negatív spirálba, mint a tokiói olimpián, el tudta fogadni a helyzetet, az első nap sem keseredett neki, ha valami nem ment úgy, ahogy tervezte. A három érvénytelen kísérlet után is sikerült megnyugtatnia magát egy óra alatt, és ott is hagyta a távolugráshoz használt szöges cipőjét a Hayward Fielden, hogy semmi se emlékeztesse a hibára.

„Legyen ez ajándék Eugene-nak, mert bár nem a szögesen múlt, úgy éreztem, ott kell hagynom. A tokiói helyzet, a teljes kétségbeesés nagyon lehúzott, ez viszont inkább megerősített, hiszen akkor erős egy sportoló, ha ilyen helyzetekből fel tud állni   – tette hozzá Krizsán. – Bár nem tudtam befejezni, sokat adott ez a világbajnokság, én is tudom, mire kell odafigyelni az edzéseken. Egyáltalán nem volt haszontalan.”     

Már csak azért sem, mert nem biztos, hogy jó lett volna úgy odaállni Münchenben, hogy több mint egy éve nem versenyzett hétpróbában, de most már az Eb-re koncentrálnak edzőjével. Krizsán Eugene-ban még átesett három ultrahangos kezelésen, hogy gyorsítsák a regenerációt, és minél hamarabb el tudja kezdeni a teljes értékű edzéseket. Jövő héten Bonyhádra mennek Szabó Dezsővel felkészítő edzőtáborba, ahol lesz még mit csiszolniuk a technikán. A nagy eredmény benne maradt Eugene-ban, azon dolgoznak, hogy Münchenben kijöjjön.

VÉLEMÉNY

„Xénia a második nap előtt kialudta magát, jól melegített a távol előtt, jól érkezett a deszkára, még volt is benne egy fél lábfej. Az éles ugrásoknál viszont szólt, hogy fáj a lába, márpedig ő nem az a panaszkodós fajta, és én is láttam, hogy nem tudja úgy megpörgetni a végét, ahogy szokta. Egészségesen és önbizalommal telve simán meg lehet oldani a harmadik ugrást két rontott után, meg is szokta, még kettőt sem szokott hibázni a sorozatban, nemhogy hármat. Ez nekem is váratlan volt és neki is, tizenéves kora óta nem történt vele ilyen. Pedig nem éreztem rajta görcsösséget, az ugrásai olyan hat méter körüliek voltak, a csípőjét nem emelte fel rendesen, talán a második kísérlete volt a legjobb. Nem hiszem, hogy ez nagy törést okoz benne, egy éve ez volt az első hétpróbája. Nekem az volt a fontos, hogy lássam, ennyi szünet után éles helyzetben milyenek az egyes versenyszámok, edzéseken min kell javítani. Az Európa-bajnokságra ez nem lesz nagy hatással, kijöhet egy jó eredmény, még van egy hónapunk, már azon gondolkodom, mit és hogyan fogunk edzeni.”

SZABÓ Dezső

Krizsán Xénia edzője

„Xénia a magasugrásnál már érezte a combfeszítője merevségét, ami másnap, a távolnál jobban zavarta, és befolyásolhatta a nekifutását. Ez a sérülés nem súlyos, hét–tíz nap alatt rendbe jön, odafigyelést igényel, nem kell edzést kihagynia, de ha fokozódik, akkor pihenőnapokat kell beiktatnia. Idén volt több kisebb sérülése is, még az olimpiáról hozta a bal lábfejfájdalmat, ami hathetes pihenő után meggyógyult, és mentálisan is túltette magát rajta. A dél-afrikai edzőtáborban mindkét Achillese fájt, különösen a jobb, kezelni kellett, és az edzésmunkából is visszavettek, de ultrahangos kezelésekkel és masszázzsal májusra már újra terhelhetőek voltak. Több gerelyhajítóedzést ki kellett hagynia, miután megrántotta a jobb bicepszét, ezt még most is érzi, de technikai edzéseket már tud végezni, a müncheni Európa-bajnokságon reményeink szerint semmi sem hátráltatja majd abban, hogy maximális teljesítményt nyújtson.”

SZŰTS Zoltán

fizioterapeuta

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik