K. T. I. 2021.11.30 17:18 Frissítve: 2021.11.30 17:55

Liverpool: Alisson gyerekkori példaképe lesz a kapusedző

A játékosként világbajnok és kétszeres Copa América-győztes Cláudio Taffarellel bővül a Liverpool szakma stábja – jelentette a goal.com. Az 55 esztendős kapusedző a brazil válogatottnál betöltött szerepéről sem mond le, így mind a két csapatnál együtt dolgozhat majd a posztján a világ jelenlegi egyik legjobbjának tartott Alissonnal. Taffarel szerződtetése egyúttal ékes bizonyítéka annak is, hogy a klub mennyire számít Alissonra – a 29 éves játékos többször is beszélt már arról, mennyire különleges számára Taffarellel dolgozni, az 1994-es vb-n kiválóan teljesítő kapustárs ugyanis az egyik legnagyobb példaképe gyerekkorából.

Alisson és Taffarel remek kapcsolatot ápoltak a brazil válogatottnál is (Fotó: AFP)

 

Taffarel 1987 és 1998 között 101 alkalommal szerepelt a brazil válogatottban. A csapattal megnyerte az 1994-es világbajnokságot, majd az 1998-as, Franciaországgal szemben elbukott döntőt követően mondta le a válogatottságot. Profi karrierjét éppúgy az Internacionalnál kezdte, mint pártfogoltja, Alisson Becker.

 
A DNS-ében van a kapusposzt: Alisson Becker

Taffarel volt az, aki 2015-ben beajánlotta az akkor még a Porto Alegre-i klubban védő Alissont a brazil válogatottba, sőt, a Novo Hamburgóban született játékos 2016-ban történt, AS Romához való szerződtetésében is szerepet játszott. „Minden adottsága megvan ahhoz, hogy a brazil válogatott és a világ meghatározó kapusai közé emelkedjen. A legfontosabb tulajdonsága a magabiztossága. Tisztában van a képességeivel és azzal a munkával, amit elvégez. Kész minden lehetőséget megragadni a bizonyításra, amit csak az élettől kap” – mondta anno Alissonról a játékosként az olasz Serie A-t (Parma, Reggiana) is megjáró Taffarel a La Gazzettának.

Taffarel (balra) az 1994-es vb-sikert ünnepli, miközben Gianluca Pagliuca az arcába temeti a kezét az elbukott tizenegyespárbaj végén (Fotó: AFP)

Alisson 2019-ben a FourFourTwo magyar kiadásában is megjelent interjúban arról beszélt, gyerekként négy igazán nagy példaképe volt: szintén kapus édesapja, José Becker, a fivére, a Fluminense színeiben még ma is aktív Muriel, a kilencvenes évek második felében berobbanó Gianluigi Buffon, valamint a már emlegetett Taffarel – utóbbi az 1994-es vb-sikerben játszott szerepével már-már mitikus figura volt a kapus életében, egészen addig a pontig, amíg el nem kezdtek együtt dolgozni.

Taffarel érkeztével ugyanakkor érdekes helyzet állhat elő a kapusedzői poszton, hiszen az eddigi hírek szerint a 2011 óta a felnőttcsapatnál dolgozó, Jürgen Klopp-pal remek viszonyt ápoló John Achtenberg, valamint a 2018-ban az angol szövetségtől elcsábított Jack Robinson munkájára szintén igényt tartanak a jövőben.

Alisson 2018 nyarán érkezett Liverpoolba, azóta alapembernek számít az együttesben, amellyel Bajnokok Ligáját, majd angol bajnoki (Premier League) címet nyert. A szerződését épp a nyáron hosszabbította meg – egészen 2027 nyaráig, majdnem 35 esztendős koráig kötelezte el magát.

A csapat színeiben eddig 147 tétmeccsen szerepelt, 68-at hozott le kapott gól nélkül. Ebben az idényben 17 tétmeccsen kilenc – az angol sportnyelvben úgynevezett – clean sheetje van. A védési hatékonysága ugyanakkor nem kimagasló, a PL-ben 72 százalékon áll, az előző három, teljes idényében mindannyiszor magasabb értéket ért el. A példaképéből lett kapusedző szerződtetésével aligha panaszkodhat a brazil arra, hogy ne kapna meg minden támogatást a még jobb teljesítményhez.

Taffarel korábban többször is volt játékos-pályafutása egyik utolsó klubja, a Galatasaray kapusedzője (sőt, rövid ideig megbízott edzőként a teljes csapat felkészülését is irányította), úgy, hogy 2014 óta folyamatosan a brazil válogatott stábjának tagja.

2022.01.25 10:19:03

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Örök ígéret, aki végül mégis révbe ért: kevés jobb üzletet lehet elképzelni, mint ahogyan a Wolves pótolni tudta Rui Patríciót.

2022.01.23 16:17:48

Angol labdarúgás BALÁZS DÁVID

Az első félidőben is nyomtak a „kékek”, de a szünet után bedarálták a Tottenhamet.

2022.01.21 12:58:35

Angol labdarúgás NAGY ZSOLT

A Real Madrid elleni finálé előtt mentora, Jock Stein fura tanáccsal látta el – de a trükk működött!

2022.01.19 23:58:02

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2022. Ralf Rangnick hozna pár új embert a télen, több kiszemeltjét is Németországból ismeri.

2022.01.20 19:24:14

Angol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Alexander-Arnold két gólpasszt adott, Jürgen Klopp csapata lesz a Chelsea ellenfele az Angol Ligakupa fináléjában.