A Chelsea másodszor is legyőzte a Spurst, Ligakupa-döntős

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2022.01.12. 20:35
null
Irány a Wembley! Rüdiger góljával biztosította továbbjutását a Chelsea (Fotó: AFP)
A Chelsea 1–0-ra nyert a Tottenham otthonában, így 3–0-s összesítéssel bejutott az angol labdarúgó Ligakupa döntőjébe, ahol az Arsenal vagy a Liverpool lesz az ellenfele.

 

ANGOL LIGAKUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Tottenham–Chelsea 0–1
(0–1)
London,
Tottenham Stadium,45 603 néző. V: Andre Marriner
SPURS: Gollini – Tanganga, D. Sánchez, B. Davies – Emerson Royal, Winks (Skipp, 81.), Höjbjerg, Doherty (R. Sessegnon, 65.) – Lucas Moura, Kane, Lo Celso (Bryan Gil, 71.). Vezetőedző: Antonio Conte.
CHELSEA: Kepa – Christensen (Thiago Silva, 66.), M. Sarr, Rüdiger – Azpilicueta, Jorginho (Loftus-Cheek, 82.), Kovacic, Hudson-Odoi – Mount (Zijes, 66.), Lukaku, Werner (M. Alonso, 66.). Vezetőedző: Thomas Tuchel.
Gól: Rüdiger (18.)
Továbbjutott:
a Chelsea, két győzelemmel, 3–0-s összesítéssel.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Chelsea kétgólos előnyre tett szert a Ligakupa-elődöntő első mérkőzésén, így magabiztos helyzetből várhatta a visszavágót. A Tottenham otthonában lejátszott meccset is nagy elánnal kezdte Thomas Tuchel alakulata, amely az első tíz percben még csak jelentős mezőnyfölényben játszott, de szűk 20 perc után már a gólelőnyt is elkönyvelhette a neve mellé: Mason Mount szöglete után Antonio Rüdiger bólintott a hazai kapuba (0–1). A folytatásban is a Chelsea birtokolta többet a labdát, ám a Tottenham is eljutott helyzetekig. Az első játékrész hajrájában pedig két percig egy tizenegyest is magáénak érezhetett a Spurs – Rüdiger rossz ütemű becsúszása után Pierre-Emile Höjbjerg zuhant a büntetőterületen belül a földre, csakhogy a videobírói szoba jelzése alapján Andre Marriner helyesen úgy döntött, a 16-os oldalától jöjjön szabadrúgás. Ezt az esélyt nem sikerült gólra váltaniuk a hazaiaknak...

A második félidő elején ismét a tizenegyespontra mutatott a játékvezető, ezúttal Lucas Moura esett át a kapujából kiiszkoló Kepa lábában – ám ez a döntés sem tűnt jónak, a kapus ugyanis bravúrral elérte a labdát, csupán utána ütközött a támadóval. Jöhetett az újabb VAR-ellenőrzés, ezúttal Marriner a saját szemével is visszanézte a szituációt, mielőtt annullálta volna korábbi ítéletét.

A Spurs ellenállása a 64. percben tört meg. Az addig jól védő Kepa óriási hibáját kihasználva Harry Kane lőtt a vendégkapuba – azonban az angol csatár nem igazán mert örülni a találatnak, s később kiderült, igaza volt. A pontatlan kirúgás után menteni igyekvő Chelsea-kapus ugyanis jó 15 méterre volt a gólvonaltól, mögötte pedig csak egy védő helyezkedett, így Kepa lényegében lesre állította Kane-t... A VAR-vizsgálat után a gólt is visszavonta a játékvezető, a Tottenham pedig innentől érezhetően elengedte a meccset. Sorjáztak a cserék, a játék képe, s főleg az eredmény viszont már nem változott.

A hajrában egy lelátói rosszullét miatt – igencsak megszaporodtak ezek a sajnálatos esetek az utóbbi fél évben az angol stadionokban, vagy legalábbis sokkal nagyobb fókuszt kapnak a megálló játék miatt – jó öt percig nem történt semmi. Végül a majd' 10 perces ráadás végén lett hivatalos: a Chelsea készülhet a Wembleybe. A londoniak ellenfele a döntőben a Tottenhamhez hasonlóan városi rivális Arsenal lesz – vagy pedig a Liverpool.

PERCRŐL PERCRE

A Chelsea magabiztos teljesítménnyel jutott a döntőbe, ahol a Liverpool vagy az Arsenal vár majd rá. Jövő csütörtökön elvileg kiderül...

90+8. perc: VÉGE A MECCSNEK!

90+4. perc: Kane próbálkozik még egy lövéssel a 11-es pont környékéről, de a labdáját blokkolni tudják.

90+2. perc: Azpilicueta bedobásával folytatódik a játék! Közben felmutattak egy hatost a táblán... ennyi a tervezett hosszabbítás.

90. perc: A Tottenham a Twitter-oldalán jelentette, ismét egészségügyi okokból állt meg a játék. A lelátón kellett valakin segíteni. Ez az idényben talán a negyedik alkalom, hogy Premier League-csapatok meccsén rosszul lesz egy szurkoló, és meg is kell állítani az adott meccset, olyan súlyos az eset... Az elmúlt 10 évből összesen nem emlékezni ennyire.

90. perc: A játékvezető még mindig a két kispad közt az oldalvonalnál, a 34-es számú rendezővel egyeztet, aki aztán a mikrofonjába beszél, alighanem rádiózik valakivel.

89. perc: Legalább négy perce nem történik semmi.

Áll a játék, a játékvezető a kispadoknál egyezkedik. Jó kérdés, miért állt meg a játék. Valakit talán megdobhattak? A képeken nem látszott. Az emberek közben egyre nagyobb sorokban indulnak meg felfelé a lépcsőkön és aztán alighanem ki a stadionból.

84. perc: Még egy centerezési kísérlet jobbról Emersontól, a Chelsea védői ezt is blokkolják.

82. perc: Jorginho meccse is befejeződött, Loftus-Cheek kap játékperceket a helyére beállva.

82. perc: Winks le, Skipp be.

81. perc: Zijes balról elvégzett, szöglettel felérő szabadrúgása után rövid a felszabadítás, a hosszúnál, a 16-os jobb csücskében Jorginho próbált rádőlni egy kapáslövésre, de nem találta el jól.

79. perc: Winks próbálkozik egy átlövéssel, messze kapu fölé száll a labda.

78. perc: Emerson lő, az is lehet centerezés lett volna, mindegy, mert Kepa magabiztosan vetődik rá a labdára.

A hajrában finoman szólva sem sorjáznak a ziccerek. Azzal az elvett Kane-góllal mintha elszállt volna a hit a hazaiakból, hogy egy nagy bravúrral még visszajöhetnek a döntőért folyó csatába... Ez mondjuk nem is meglepő.

77. perc: Marcos Alonso balról érkező centerezése után tisztáznak a hazaiak.

76. perc: A hajrára Kanté is beszáll, Kovacic mehet pihenni.

A hivatalos nézőszám: 45 603 fő.

71. perc: Lo Celso helyén Bryan Gil.

A cserék óta megint picit többet járatja a labdát a Chelsea...

66. perc: A Chelsea-nél Christensen, Werner és Mount jött le, Thiago Silva, Alonso és Zijes állt be.

65. perc: Lesznek inkább cserék. A Spursnél Doherty helyén Sessegnon folytatja.

64. perc: NINCS GÓL!

64. perc: S EL IS VESZIK! Mivel a kapus a 16-os legelejében tartózkodott, és a védők sem tudtak még visszazárni, a kaputól mintegy 14 méterre helyezkedő Kane lesen kapta Moura passzát... Egészen elképesztő, mekkora szerencséje van a Chelsea-nek ma a VAR-ral.

63. perc: GÓÓÓL! MÉGHOZZÁ MEKKORA KAPUSHIBA UTÁN! Kepa passzolja ki a labdát pontatlanul, Moura lecsap rá a 16-os előterében, Kane-hez passzol, aki átveszi, majd 12 méterről, kissé jobbról az üres kapuba lő. De azért ezt is videózni fogják, ebben legyünk biztosak.

60. perc: S EGY ÚJABB KEPA-BRAVÚR! Davies lőtt jó 18 méterről, a labda talán még gellert is kapott, mindenesetre vadul pörögve csapódott a kapu bal széle felé, Kepa azonban látványos vetődéssel oldalra paskolta.

58. perc: ÉS VISSZAVONJA! A Tottenham a VAR-szoba közbeavatkozása után újabb befújt büntetőt nem kap meg. Tegyük hozzá, valóban egyik sem lett volna jogos.

57. perc: Aktív a VAR! Marriner visszanézi...

56. perc: Moura kapott remek labdát a 16-os előterében, két védő közt kibújva átvette, Kepa kifutott a kapujából és attól jó 10 méterre, Moura és a labda útjába vetődve lábbal tisztázott! Legalábbis elsőre így tűnt! Ehhez képest a játékvezető a büntető pontra mutat!

52. perc: Sarr veszi át a labdát a 16-os bal csücskénél, majd 20 méterről lő, de szinte azonnal blokkolják a labdát, amint az elhagyja a lábát.

48. perc: Újabb veszélyes Rüdiger fejes szöglet után: ezúttal alig fél méterrel a keresztléc fölött, a kapu közepénél zúgott el a labda.

47. perc: Hudson-Odoi forgatja meg Emersont a 16-os bal oldalánál, a vonalról beadja, a hosszúnál Werner érkezik üresen, de Davies jól helyezkedik és fejjel tisztáz előle.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

Sarr és Emerson Royal küzdenek a labdáért (Fotó: AFP)
Sarr és Emerson Royal küzdenek a labdáért (Fotó: AFP)

 

SZÜNET

45+3. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45+1. perc: Az előrehúzódó Ben Davies próbálkozott meg 24 méterről, balról egy átlövéssel, a labda jó két méterrel kerülte el a bal alsót.

A félidő hajrájában a Tottenham az aktívabb.

45. perc: Három perc a tervezett ráadás.

44. perc: Jöhet a szabadrúgás. 10 centire sincs a labda a 16-os vonalától, a kaputól enyhén jobbra, remek szögből jöhet a lövés. Lo Celso tekerte volna végül kapura, de a felugró sorfal egyik tagja sarokrúgásra tudta fejelni a labdát.

43. perc: Kane reklamál. Conte reklamál. Utóbbinak egészen kikerekednek a szemei.

42. perc: Lassan két perce áll a játék. A játékvezető ki sem megy megnézni, ezt a fülére mondják csupán. Kívül volt a fault.

41. perc: VAGY MÉGSEM! Aktív a VAR. Visszanézik és a képek alapján még a vonalon kívül volt az a második, szabálytalanságot jelentő mozdulat a csúszásban lévő Rüdigertől.

40. perc: EZ VISZONT MÁR 11-ES LESZ! Höjbjerg lódult meg a jobb szélen, a 16-os előterében Rüdiger megpróbálta szerelni, a labdáról lekésett, majd buktatta a dánt.

38. perc: Hudson-Odoi adta el a labdát a bal szélen, Emerson azonnal indította Kane-t, a labda kissé az angol támadó mögé ment, ütemet vesztett, hogy bevárja, ezzel viszont Rüdiger is odaért, aki test a test ellen szabályosan szerelni tudta. Kane a 16-oson belül nagyot esett, de a játékvezető jogosnak tűnő módon továbbot int.

36. perc: Emerson lép meg a labdával a 16-os jobb oldalánál, de a lapos lövését Kepa magabiztosan védi.

34. perc: Werner gyorsított fel a bal szélen, a beadása után a Davies mellett felugró Lukaku csúsztatott 7 méterről a bal alsó mellé.

32. perc: Tanganga maradt egyedül a Tottenham szögleténél, a labda el is jutott a védőhöz, aki a ziccer ellenére a kapu bal oldala mellé bólintott.

30. perc: Christensen beadására ezúttal jól mozdult ki Gollini, magabiztosan lehúzva azt az érkező Chelsea-játékosok elől.

26. perc: Werner harcolt ki egy szabadrúgást a 16-os bal csücskétől. Tanganga szabályosan a földbe passzírozta. A beívelésből nem alakult ki komolyabb veszély, hiába volt ígéretes a szabadrúgás helye...

24. perc: Hudson-Odoi villan egyet, de a 16-oson belülről leadott lövését Gollini bravúrral védeni tudja!

18. perc: GÓÓÓÓL! Vezet a Chelsea! Mount végezte el a szögletet jobbról, középen az ötös előterében Rüdiger érkezett jó ütemben és szinte fel sem kellett ugrania, a kivetődő kapust megelőzve a hálóba bólintott. 0–1

14. perc: Moura próbálkozott meg egy távoli lövéssel kissé balról, de nem találta el a kaput a labdája.

12. perc: LUKAKU! A belga támadó került ziccerbe az ötös bal csücskénél, közeli lövését azonban óriási bravúrral védeni tudta Gollini.

10. perc: Werner előtt adódott ajándék lehetőség! Sánchez fejelte ki röviden a labdát, pont a 16-os előterében érkező német elé, aki látva, hogy a kapus kissé kinn áll, 16 méterről megpróbálta a kapuba emelni a labdát – pontatlanul.

8. perc: Lo Celso harcolt ki szabadrúgást a 16-os előterében, a kaputól enyhén balra, 22 méterre. Kane alacsony lövése elakadt a lábak között.

6. perc: Moura és Lo Celso játszottak össze a 16-os jobb oldalánál, majd a kényszerítő végén Jorginho fülelte le a lapos passzt.

Az első 5 percben a Chelsea birtokolta jóval többet a labdát, de nagy helyzetet nem láthattunk.

A Chelsea kék mezben, nadrágban és fehér sportszárban, a Spurs fehér felsőben, sötét kék nadrágban és sportszárban futballozik.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik