Anglia: testkamerákkal szerelik fel az amatőr bajnokságok játékvezetőit

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2023.02.17. 19:28
null
A játékvezetők testi épségének megőrzése érdekében vetik be a kamerákat (Illusztráció: Getty Images)
Négy angol amatőr labdarúgó-bajnokságban testkamerákat fognak viselni a játékvezetők a szövetség (FA) határozata alapján – írta meg a BBC.

 

Az újítást először egy próbaidőszak keretein belül tesztelik, ha pedig sikeres, akkor a 2023–2024-es idényben már több bajnokságra is kiterjesztik. Az angol Labdarúgó-szövetség (FA) azt reméli a változtatástól, hogy pozitívan fogja befolyásolni a játékvezetőkkel szemben tanúsított viselkedést.

A futball szabályalkotó testülete (IFAB) által jóváhagyott tesztidőszakban 100 játékvezető visel kamerát, a rögzített felvételek pedig adott esetben felhasználhatók lesznek a fegyelmi tárgyalásokon.

„A játékvezetők a játék éltető elemei, és köszönjük az IFAB támogatását, hogy lehetővé tette számunkra, hogy elvégezzük ezt az új kísérletet, amely az első ilyen jellegű világszerte” – nyilatkozta Mark Bullingham, az angol szövetség igazgatója. Hozzátette: meghallgatták a bírók visszajelzéseit, a korábbi felmérések pedig azt támasztják alá, szükség van az ilyen jellegű intézkedésekre az amatőr ligákban.

A BBC kérdőívében több száz játékvezető panaszkodott arra, hogy féltik a saját testi épségüket a mérkőzéseken, a 927 válaszadó közül 293 jelentette, hogy érte már fizikai bántalmazás a szurkolók, a játékosok vagy az edzők részéről. Ugyanebben a felmérésben szinte minden bíró arról számolt be, hogy érte már verbális abúzus játék közben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik