Anglia: a nagy testvér árnyékában – különböző filozófiák Manchesterben

OLÁH GÁBOROLÁH GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.11.14. 15:10
null
A Manchester United legendás játékosai megvették a Salford City FC-t (Fotó: salfordcityfc.co.uk)
Azt mindenki tudja, hogy Manchester városának legnagyobb riválisai a vörös United és az égszínkék City. Az viszont kevésbé ismert tény, hogy az amatőrbajnokságban, a 6. vonalban két, a Manchester Unitedhez köthető csapat is van, amelyek között a klubfilozófia terén hatalmas szakadék tátong. Az egyik az FC United of Manchester, a másik a Salford City.

 

Az FC United of Manchestert 2005-ben a Glazer család megjelenése után tiltakozásul kilépő Manchester United-szurkolók alapították. Innen a klub beceneve is: „Rebels” (azaz lázadók, rebellisek). A csapat a 11., legalsóbb osztályban kezdte a szereplését, és majd’ tíz évig játszott „albérletben” az észak-manchesteri Buryben.

2015-ben megnyerte a Északi Premier Liga (Northern Premier League) Premier Division nevű küzdelemsorozatát (7. vonal) és ezzel feljutott a National League North (régebben Conference North) bajnokságba, amely a 6. osztály egyik felének felel meg. Ugyanabban az évben költözött a csapat az új, 6.5 millió fontos, 4400 fős stadionjába, a mostani Broadhurst Parkba. Az összeg egy részét a szurkolók dobták össze. (A nyitómeccs 2015. május 29-én volt a portugál Benfica ellen.)

A klub demokratikus, nonprofit szervezet, melynek tulajdonosai a klubtagok. Filozófiája szerint a klub van a szurkolókért, a helyi közösségekért, határozottan elutasítják a haszon alapú gondolkodásmódot. Az átlag nézőszám hazai meccseken 2000-2500, és szurkolói a leghangosabbak az amatőrök között.

(Fotó: Matt Wilkinson)
(Fotó: Matt Wilkinson)

 

A tagadhatatlan kezdeti fejlődést követően a klub 2016 után kisebb hullámvölgybe került: többek között pénzügyi anomáliák, vezetőségi lemondások borzolták a kedélyeket.

El kell ismerni, hogy nehéz helyzetben vannak ebben a pénz uralta modern futballvilágban.

Nagyon érdekes lenne az a helyzet, amikor a kimondottan „modernfoci-” és futballszövetség-ellenes klub esetleg eljutna a már profi negyedosztályba. Persze egy ideig ez a veszély nem fenyegeti a „Lázadókat”, a gárda a 19. helyen áll 17 ponttal, egy hely és egy pont választja el a már kieső helyen lévő Nuneaton és Boston együttesétől a hatodik vonalban.

Október végén megváltak az első és eddigi egyetlen edzőjüktől, Karl Marginsontól is. A társaságot jelenleg ideiglenesen Tom Greaves irányítja, aki ezt a szezont még a csapat csatáraként kezdte.

A Salford City 1940-ben alakult mint Salford Central (Salford jelenleg Manchester egyik kerülete, de a középkorban sokáig dominánsabb volt, mint a mostani nagyváros). A klub 1963-ban vette fel a Salford Amateurs nevet, ami után az „Ammies” becenevet kapta, majd ez 1989-ben Salford Cityre változott.

Az egylet 2014-ig többé-kevésbé egy volt a számos Manchester-környéki amatőrgárda közül, amikor is bombaként robbant a hír, hogy a Manchester United legendás (Class 92) játékosai (Ryan Giggs, Gary Neville, Phil Neville, Paul Scholes és Nicky Butt) megveszik a klubot. A döntés könnyen adta magát, hiszen a Moor Lane-től egy futball-labdarúgásnyira található a vörös csapat régi edzőkomplexuma, a „Cliff”, amely még mindig üzemel.

Az ambíciók nagyok. Ryan Giggs 15 éven belüli Championship-szereplésről beszélt. Pénz lesz a tervek végrehajtására, az biztos, hiszen idén fél év alatt felhúzták az 5000 fős új stadiont a régi „libalegelő” helyén, valamint néhány hete jelentették be azt is, hogy a labdarúgóik mostantól főállásban fognak játszani. Nyilvánvaló, hogy a cél jövőre – főleg az FA-kupából való, nagy csalódást keltő gyors kiesés után –, a feljutás a National League-be (5. osztály).

Erre minden esélyük megvan, hiszen az utóbbi öt meccsen veretlenek, 18 forduló után 44 ponttal vezetik a tabellát, 7 ponttal megelőzve a második helyezett Harrogate Townt, amely eggyel kevesebbet játszott.

Két kis csapat tehát a nagy testvér árnyékában. De amíg a Salford City arénáját Sir Alex Ferguson adta át hivatalosan és múlt vasárnap a tulajdonosokkal felálló „Class 92 és barátai” (Ryan Giggs, Gary Neville, Phil Neville, Paul Scholes, Nicky Butt, Jamie Carragher, Shay Given, Dwight Yorke, Steve McManaman) játszott 4–4-et a jelenlegi gárda ellen, addig az FC Unitedet egyetlen vörös legenda méltatta csak eddig, Éric Cantona, aki 2010-ben azt sem tartotta kizártnak, hogy játsszon a „Lázadóknál”!

A két együttes 2017 november 7-én a bajnokságon kívül is találkozott egymással, ezúttal a Salford City pályáján, a Moor Lane-en, ahol szintén beszólogattak a szurkolók egymásnak. Ez a Manchester-kupa negyeddöntője volt, abban a sorozatban, amely a helyi amatőr alakulatok kupája 1934–1935 óta.

(Fotó: Matt Wilkinson)
(Fotó: Matt Wilkinson)

 

A vendég FC United címvédőhöz méltóan 3–0-s megérdemelt győzelmet aratott a fiatalokkal felálló Salford ellen. A következő találkozásra sem kell sokat várni, a ligában december 26-án a Broadhurst Parkban, majd rá egy hétre január 1-jén a Moor Lane-en néz majd farkasszemet a két csapat és tábora.

Biztosan hallhatjuk majd skandálni azt, hogy, „Nincs történelmetek!” „Ki fogtok esni!”, valamint a választ a másik oldalról: „Dugjátok a pénzeteket a tudjátok hová!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik