NBA: Jokics 20. tripla duplája, kikapott a Mavericks és a Nets

Vágólapra másolva!
2023.02.12. 07:48
null
Nikola Jokics újabb remek teljesítménnyel rukkolt elő (Fotó: Getty Images)
A Brooklyn Nets és a Dallas Mavericks is vereséget szenvedett az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján, magyar idő szerint vasárnap hajnalban. Nikola Jokics 30 ponttal, valamint tripla duplával járult hozzá a Denver Nuggets Charlotte Hornets elleni győzelméhez (ebben a szezonban ez volt a huszadik tripla duplája), hosszabbítás döntött az Orlando Magic és a Miami Heat találkozóján. Három vereség után nyert újra a Los Angeles Lakers.

 

Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 98–101

Harden ismét Brooklynban. Egy évvel ezelőtt James Harden elcserélésével bomlott meg a Nets nagy hármasa, és azóta először látogatott el Brooklynba a hátvéd, bár az elmúlt napok eseményeinek köszönhetően Kyrie Irving és Kevin Durant sem volt már ott a túloldalon, őket is elcserélte a Nets. Harden ezzel együtt is agresszív volt, 29 pontot, 6 lepattanót és 6 gólpasszt tett be a közösbe, a negyedik negyedben is beszórt nyolc pontot, viszont nála is nagyobb hatással volt a meccsre Joel Embiid, aki 37 ponttal (12/18 mezőnyből, 12/13 büntetőből) és 13 lepattanóval dupla-duplázott, és a hajrában is sorra szállította a pontokat. A 76ersnek így az is belefért végül, hogy Tobias Harris 1/9, Tyrese Maxey 4/11 dobását süllyesztette csak el, a csapatszinten összehozott 6/23 tripla sem okozott végül gondot, mert a Netsnél a végén senki sem tudott előlépni.

Kellett volna egy vezér a Netsnek. Három negyeden keresztül feladta a leckét a Nets a vendégeknek, 82–76-ra vezettek az utolsó 12 percre fordulva, azzal együtt is stabil teljesítményt nyújtottak, hogy a mai kezdőjükből egyedül Nic Claxton volt a csapat tagja egy héttel ezelőtt is, de a negyedik negyedben szükségük lett volna Irvingre vagy Durantre, aki a hátára veszi a csapatot, mert ekkor összesen 16 pontot hoztak össze. Mikal Bridgesre így sem lehet panasz, 23 ponttal és 6 lepattanóval zárt, de rajta kívül csak a padról érkező Cam Thomas (14 pont, 7/12 mezőnyből) és Joe Harris (18 pont, 6/9 tripla) tudott hatékonyan pontokat felpakolni a táblára, míg a legutóbb nagyszerű játékkal jelentkező Spencer Dinwiddie megállt 2/10 jó dobásnál. Az első három negyedre így is bátran építhetnek, mert hiába dobtak rosszul, többé-kevésbé az ellenfelük játékát is el tudták rontani, Jacque Vaughn vezetőedzőnek azt ugyanakkor ki kell találni, hogy kikben bízhat a mérkőzések végén.

A Nets legjobb dobói: Bridges 23/9, Harris 18/18, Thomas 14
A 76ers legjobb dobói:
Embiid 37/3, Harden 29/6, Maxey 12

Charlotte Hornets–Denver Nuggets 105–119

Másfél negyed volt a Hornetsben, majd jött Jokics. Tartalékosan állt ki a Nuggets, Jamal Murray és Aaron Gordon is kihagyta ezt a meccset, míg a Lakerstől megszerzett Thomas Bryantnek egyelőre csak epizódszerep jutott, így a Hornets rá is ijesztett a nyugati listavezetőre, a második negyed derekán 52–37-es előnybe kerültek. A hazaiak öröme így sem tartott sokáig, a félidő végére visszazárkózott a Nuggets, majd a harmadik negyedben már ők tettek szert kétszámjegyű előnyre, miután Nikola Jokics kíméletlenül elkezdte támadni a Hornets fiatal centereit. A kétszeres MVP végül 30 ponttal, 16 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, a szezon során 20. alkalommal tripla-duplázott, és mellette még heten értek el legalább kilenc pontot, csapatként pedig 35 gólpasszal zárt a Nuggets. A Hornetsben nem volt ennyi tűzerő, P.J. Washington 22, valamint Gordon Hayward 21 pontja nem tudta ellensúlyozni azt, hogy a Nuggets játékosai ennyire jól járatták a labdát, LaMelo Ball (18 pont, 9 lepattanó, 12 gólpassz) sokoldalú játéka is csak szépségtapasznak lett jó végül, ezzel sorozatban hetedszer hagyhatták el vesztesként a pályát.

A Hornets legjobb dobói: Washington 22/3, Hayward 21/3, Ball 18/9
A Nuggets legjobb dobói:
Jokics 30, Caldwell-Pope 15, Brown 14/6, Porter Jr. 14/6

Orlando Magic–Miami Heat 103–107 – hosszabbítás után

Nagy hajrával nyert a Heat. Előző este a Rockets ellen nyert az utolsó másodpercben szerzett kosárral a Miami, és ezen az estén is nagyon megszenvedett a sikerért, de a back-to-back második felén tudott annyi energiát mozgósítani a vendégcsapat, hogy éppen a hajrában múlja felül az Orlandót. Két és fél perccel a rendes játékidő vége előtt még kilenc ponttal vezetett a Magic, miután a 29-19-re megnyert első negyed után végig előrébb járt az este folyamán, ám a szoros végjátékban visszajött a Heat: abban a két és fél percben egy 11–2-t rohant Erik Spoelstra csapata, amely sorozatban öt labdabirtoklásból talált be, míg az Orlando 1/4-et dobott csak mezőnyből két eladott labda mellett. Így a Miami hosszabbításra mentette az estét, ahol rögtön 3/3 jó dobással és egy blokkal nyitott a gárda, meglépett öt ponttal, ezt pedig már be tudta osztani a folytatásban - éppen a legfontosabb időszakban támadott hibátlanul a társaság, majd ugyan a végén dobhatott az egyenlítésért a Magic, de azt megúszták Martinék, így újabb nagyon fontos győzelmet pipálhattak ki. Egyénileg Tyler Herro (23 pont 23 dobásból), Jimmy Butler (22 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk), a 20 pontos, 4/10 triplás Gabe Vincent, valamint Bam Adebayo (13 pont, 17 lepattanó, 6 gólpassz) is kitett magáért, így zsinórban harmadszor nyertek, és másfél meccsre megközelítették a Brooklynt, míg az Orlando nem tudott élni a frissességével, és veresége után továbbra is jelentős a hátránya a playinhez képest.

A Magic legjobb dobói: Fultz 17/3, Banchero 16, Carter Jr. 14/6, M. Wagner 14/6, Suggs 14/
A Heat legjobb dobói: Herro 23/6, Butler 22, Vincent 20/12

Washington Wizards–Indiana Pacers 127–113

80 pontos félidőt repesztett a Wizards. Parádésan kezdték a mérkőzést a hazaiak, az első félidőt 80-57-re nyerték meg, 73,2 százalékkal dobtak az első 24 percben, és innentől kezdve nem is volt kérdéses a győzelmük. Különösen Bradley Beal villogott, a 32 pontját 13/18-as mezőnymutatóval érte el, de kiemelendő Daniel Gafford 6/6-os, illetve Deni Avdija 7/8-as dobásmutatója is, és a többiekre sem lehetett panasz, Monte Morris (17 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Kristaps Porzingis (17 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) is jól játszott. A Wizards az egész estét nézve is 64 százalékkal dobott, miközben a Pacers megállt 45.3 százaléknál, és hiába töltötte meg a statisztikai lapját Tyrese Haliburton (21 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 5/8 tripla), illetve szerzett 20 pontot 7/10 jó dobással Myles Turner, ezúttal nem volt esélyük a győzelemre. A Pacers ezzel tovább folytatja a zuhanórepülését, az elmúlt 17 meccsükön 2-15-re állnak, Haliburton visszatérése sem segített rajtuk, és már a playin-helyektől is két meccs a lemaradásuk, miközben a Wizards már a kilencedik keleten.

A Wizards legjobb dobói: Beal 32/12, Porzingis 17/3, Morris 17
A Pacers legjobb dobói:
Haliburton 21/15, Turner 20, Hield 16/12, Mathurin 16/3

Atlanta Hawks–San Antonio Spurs 125–106

Nincs meglepetés. Nem borult a papírforma, a szokás szerint Keldon Johnson (25 pont, 9/14 mezőnyből) és Jeremy Sochan (18 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) által húzott Spurs egy félidőig tudott partiban lenni az Atlantával, addig vezetni is tudott, volt hatpontos előnyben is, és a nagyszünetben csak egyetlen egység volt a hátránya. Aztán a fordulás után elfogyott a lendület, a Hawks pedig ráerőltette akaratát ellenfelére: a harmadik negyedet már 32–17-re nyerte a vendéglátó, itt kényelmes előnyt épített fel, vezetett már 23 egységgel is, és végül összességében különösebb gond nélkül hozta a kötelezőt. Trae Young (24 pont, 17 gólpassz) remeklése mellett De'Andre Hunter (24 pont, 8/13 mezőnyből, 3 labdaszerzés) és Clint Capela (14 pont, 12 lepattanó, ebből 6 támadó, 3 blokk) is csillogott, de 17-18 pontot jegyzett John Collins és Dejounte Murray is, Bogdan Bogdanovics 3/3 triplával szólt hozzá a kispadról, míg a San Antonio alig lépte túl a 42%-os mezőnymutatót, 30% alatt maradt távolról, és kereken húsz labdát adott el, miközben az Atlanta csak tízet. A szoros első félidő után végül nem volt kérdés, a Hawks a harmadik negyedben futott 12-0-s rohama után nem nézett vissza és megtette, amit kellett, míg a Spurs zsinórban a 12. vereségét szenvedte el.

A Hawks legjobb dobói: Hunter 24/6, Young 24/6, Murray 18/6
A Spurs legjobb dobói:
Johnson 25, Sochan 18/6, Branham 10/6

New York Knicks–Utah Jazz 126–120

A végén több volt a Knicksben. Szoros, kiélezett, izgalmas mérkőzést vívtak a csapatok, záporoztak a kosarak és a szép, látványos jelenetek, mindkét fél kitett magáért, és bár az este folyamán inkább a New York vezetett, de egészen a hajráig partiban tudott lenni a Jazz. Még bő négy perccel a vége előtt is egál volt az állás, 109-109-nél egyenlített utoljára Jordan Clarkson, de itt előbb Jalen Brunson dobott egy nagy triplát, majd két támadópattanó után RJ Barrett is betalált kintről - hogy aztán a következő támadásból sikerüljön megint háromszor is (!) visszaszerezni a labdát, és végül Julius Randle is bevágjon egy hármast, így az egy perc alatt futott 9-0-lal gyakorlatilag el is döntse a mérkőzést a Knicks. A Jazz próbált válaszolni, de a hazaiak itt már nem hibáztak, fontos kosarakkal ütötték be az utolsó szegeket is a Utah meccsének koporsójába, és végül remek mérkőzésen arattak fontos hazai győzelmet a Madison Square Garden tomboló közönsége előtt. Jalen Brunson (38 pont, 11/22 mezőnyből, 14/15 büntető) extrája mellett Julius Randle (31 pont, 6 lepattanó) is villogott, RJ Barrett 20 pontot szórt, de emeljük ki a most debütáló Josh Hartot is: a Portlandből érkező mindenes a negyedik negyedben két fontos triplát vállalt, összességében 11 ponttal, 7 lepattanóval, 4 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel zárta az estét.

Egy kicsit kevés volt ehhez a Jazz. A vendégek is sok mindent csináltak jól az este folyamán, Lauri Markkanen (29 pont, 3 blokk), Talen Horton-Tucker (23 pont, 7 gólpassz) és a 24 pontos Jordan Clarkson mellett a 15 pontos Collin Sexton vagy a 15 lepattanós Walker Kessler is igyekezett, csapatként 50% feletti mezőnymutatót hoztak össze, de egy-két faktor végül mégis a vereségüket eredményezte. Egyrészt nem nagyon tudták megállítani a Knicks gépezetét, a pocsék védekezés mellett nem fért bele, hogy 30% alatt tripláztak, és főleg nem fért bele az, hogy 20 (!) támadópattanót engedjenek - a végjátékban minden fontos dobást ebből jegyzett a New York, a védőlepattanók elengedése kulcsfontosságúnak bizonyult a vendégek számára. Will Hardy vezetőedző szerint a végjátékig helytálltak, ott viszont nagyon fájó hibákat követtek el egymás után, amiket megbüntetett a Knicks, emiatt kicsit bosszús, de ez a közeg és ez a meccs ismét jó lecke volt csapata számára, sokat tanulhattak ebből - a playin-vonal alá csúsztak, de a vezetőség lépései alapján ezt aligha bánják különösebben...

A Knicks legjobb dobói: Brunson 38/6, Randle 31/9, Barrett 20/6
A Jazz legjobb dobói:
Markkanen 29/9, Clarkson 24/3, Horton-Tucker 23/3

Cleveland Cavaliers–Chicago Bulls 97–89

Begyújtotta a rakétákat a Cavs. Sokáig nagyon szenvedett ezen a mérkőzésen a back-to-back érkező Cleveland, a szörnyűre sikerült második negyed után 61-48-ra égett a harmadik játékrészben, de aztán egy gombnyomásra bekapcsolta a győztes üzemmódot, és elindított egy 43–17-es (!) rohamot – a negyedik negyed elejét 20–4-re nyerte meg, fordított, és már 13 ponttal is vezetett a teljesen összeomló Chicagóval szemben. A záró etapban végül sikerült 15 ponton tartani a Bullst, összességében 90 alá szorítani, és az említett nagy futással ezt a győzelmet is kipipálni - Donovan Mitchell (29 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz), Jarrett Allen (23 pont, 10 lepattanó) és Darius Garland (19 pont, 7 gólpassz) is kitett magáért, és ez végül meghozta a sikert. A Cavs úgy nyert, hogy előző este még New Orleansban játszott, hajnalban ért vissza Clevelandbe, és szinte a meccsre beesve lépett pályára, de a találkozó során rendezte a sorait, így zsinórban hatodik győzelmét könyvelhette el – míg az ismét harmatosan teljesítő Bulls sorozatban harmadszor bukott, továbbra sem találja az igazi kiutat a nehéz helyzetéből.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 29/9, Allen 23, Garland 19/9
A Bulls legjobb dobói:
LaVine 23/6, DeRozan 16/6, Vucevic 14

Golden State Warriors–Los Angeles Lakers 103–109

Debütáltak az új arcok, James nélkül nyert a Lakers. Furcsa győzelem ez a Lakerstől, hiszen LeBron James egyáltalán nem lépett pályára, Anthony Davisnek pedig 19 mezőnykísérlet kellett a 13 pont összeerőlködéséhez – ez eddig stabilan és kijelenthetően vereséget eredményezett volna a társaság számára, erre most így is győzni tudott a címvédő otthonában. Dennis Schröder újabb jó teljesítménye (26 pont, 7/12 mezőnyből, 3/4 tripla, 9/11 büntető) mellett jól debütált az új arcok közül D'Angelo Russell (15 pont, 6 gólpassz), illetve a csereként érkező Jarred Vanderbilt (12 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) is, a már beépített Rui Hachimura (16 pont, 7 lepattanó) is kifejezetten jól játszott, és bár Malik Beasley elsőre 0/6 triplával jelentkezett, de most még ez is belefért az arany-lilák számára. A kiegyensúlyozott támadójátéknál ugyanis fontosabb volt a váratlanul jó védekezés, amivel végig kontrollálni tudták a GSW játékát, megnyerték a lepattanózást, győztek a festékben, elvették a Warriors büntetőit (26-12 volt az arány a javukra), 42%-os mezőnymutatón és 27%-os triplázáson tartották ellenfelüket - olyan erényeket csillogtattak meg, amelyekre nagy szükségük lesz a folytatásban is. Most mennek Portlandbe, aztán a szünet előtt fogadják még a New Orleanst, várják vissza Jamest, és készülnek az utolsó rohamra, amit a playoffba jutásért próbálnak elindítani.

A végjáték a Lakersé lett. Steve Kerr, a Warriors vezetőedzője emelte azt ki, hogy Steph Curry nélkül sem ezt, sem az előző mérkőzést nem tudták lezárni, pedig mindenük adott volt a sikerhez, és ha ezt a kettőt megoldják, most sokkal kényelmesebb helyzetben lehetnének a tabellán - így kilencedikek, úgy viszont a Clippers-Suns-Mavs trióval csatáznának a negyedik-hatodikért. Ezúttal Jordan Poole (29 pont, 6 gólpassz) húzta őket, és sokáig egálban voltak a Los Angelesszel, öt perccel a vége előtt még 98-98 volt az állás, de a clutch időszakban valamiért összeomlottak: a legfontosabb periódusban zsinórban nyolc (!) dobást hibáztak el, így egyrészt hétpontos hátrányba kerültek, másrészt gyakorlatilag lejárt az idő, ebben az utolsó öt percben csak Donte DiVIncenzo két dobását tudták feltenni a táblára, semmi mást. Ez a leolvadás a meccsükbe került, a Lakersnél Schröder hat, Hachimura öt pontot jegyzett, Anthony Davis vezetésével remekül védték a gyűrűt, és egyszerűen a clutch időszakban élesebbnek bizonyultak a Warriorsnál – a GSW így hatból négyet bukott, következőleg a Washington elleni hazain próbálhat meg javítani.

A Warriors legjobb dobói: Poole 29/9, Thompson 15/9, Green 12/3, Wiggins 12/6
A Lakers legjobb dobói:
Schröder 26/9, Hachimura 16/6, Russell 15/3

Sacramento Kings–Dallas Mavericks 133–128 – hosszabbítás után

Fox volt a kulcs a végén. Előző este a Mavs nyert Sacramentóban, most viszont próbált visszavágni a Kings, és a végig szoros, kiegyenlített küzdelemből ezúttal jobban jött ki - elsősorban De'Aaron Foxnak köszönhetően. Az irányító úgy dobott 36 pontot, hogy abból 26-ot a negyedik negyedben és a hosszabbításban jegyzett, a negyedik negyed végén pedig ugyan elhibázta a clutch dobást, de Domantas Sabonis visszatette belőle a támadópattanót, azzal lett egál - előtte nem sokkal Dwight Powell kihagyott egy kulcsfontosságú büntetőt a Mavsnél, így mentette túlórára az estét a Sacto. A ráadás öt percében aztán egymaga 14 (!) pontot szerzett Fox, zsinórban három támadásból dobott duplát, majd a negyedikből két büntetőt, ezzel tudtak kicsit meglógni, végül 127-126 után, az utolsó 18 másodpercben 6/6 büntetőt süllyesztett el - ott Doncic hagyta ki az egyenlítőnek szánt triplát, majd inkább kettest dobott öt másodpercnél, de Fox nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon a vonalról. A rendes játékidő végén tehát nagyon közel állt az újabb sikerhez a Dallas, de a hosszabbítás már Foxról és így a Kingsről szólt, úgyhogy újra két meccsre nőtt a távolság a felek között a nyugati harmadik-negyedik helyen.

Először együtt a Doncic-Irving páros. Luka Doncic kiheverte kisebb sérülését, és ezen a mérkőzésen visszatért a Dallasba, de az nem segített a helyzeten, hogy a társaság egyébként back-to-backet vívott, hiszen előző este nélküle győzni tudott Sacramentóban. Most nézhettük meg együtt először a szlovént és Kyrie Irvinget, akik végül nem mutattak rosszul egymás mellett: Doncic 27 ponttal, 9 lepattanóval, 5 gólpasszal és 11/20-as mezőnymutatóval zárt, Irving pedig 28 pontot dobott 7-7 lepattanó és gólpassz mellett, 4/10 jó triplával. Mellettük a 23 pontos, 5/8 triplás Josh Green, valamint a padról beszálló Christian Wood is jól mozgott, csapatként 50% feletti mezőnymutatóval és 20 bedobott triplával zártak, a védekezésük viszont hagyott kívánnivalót maga után, amit végül nem tudtak ellensúlyozni. A vereség ellenére egyébként az első benyomás pozitív volt a Doncic-Irving összhangról, a szlovén szerint nagyon élvezte a játékot új csapattársával, és Jason Kidd vezetőedző is úgy értékelt, hogy nem erőltettek semmit, ösztönösen jól egészítették ki egymást, és ezzel a párossal sokkal jobbak lesznek az eddiginél - az viszont baj, hogy Tim Hardaway Jr. az első félidőben combhajlító-sérülést szenvedett, és nem tudott már visszatérni a pályára.

A Kings legjobb dobói: Fox 36, Sabonis 22, Davis 22/6
A Mavericks legjobb dobói:
Irving 28/12, Doncic 27/6, Green 23/15

NBA
ALAPSZAKASZ

Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 98101
Charlotte Hornets–Denver Nuggets 105119
Orlando Magic–Miami Heat 103107 – hosszabbítás után
Washington Wizards–
Indiana Pacers 127–113
Atlanta Hawks–
San Antonio Spurs 125–106
New York Knicks–
Utah Jazz 126–120
Cleveland Cavaliers–
Chicago Bulls 97–89
Golden State Warriors–Los Angeles Lakers 103109
Sacramento Kings
–Dallas Mavericks 133128 – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik