Lillard és a Portland kiütötte a Golden State-et

Vágólapra másolva!
2016.02.20. 09:14
null
Steph Curry (balra) és Damian Lillard közül utóbbi örülhetett (Fotó: Reuters)
Az 51 pontig jutó Damian Lillard vezérletével a Portland ízekre szedte a címvédő Golden State-et az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, 32 pontos verést kaptak Steph Curryék. A Spurs hozta a kötelezőt Tim Duncan és Kobe Bryant utolsó összecsapásán, az Indiana győzni tudott Oklahoma Cityben, a Heat három kezdőjátékosa nélkül nyert Atlantában, a Chicago lenyomta a Torontót, a Jazz pedig javított a Boston ellen. Az Orlando hosszabbításban múlta felül a Dallast, megszakította rossz sorozatát a Houston, a Knicks viszont a városi riválistól is kikapott – íme, a részletek!

 

Orlando Magic–Dallas Mavericks 110–104 – hosszabbítás után

A legjobbkor a hullámvasút tetején. A találkozót jó ritmusban kezdő Orlando képes volt arra a „bravúrra", hogy 21 pontos előnyét 14 pontos hátrányba fordítsa át. Viszont a lepattanókat ipari mennyiségben gyűjtötték a hazaiak, összesen 63 kihagyott dobás utáni labdát kaparintottak meg. Bár sem Gordon (3/8, 11 lepattanó, 6 szerzett labda), sem Fournier (4/11, 6 lepattanó, 8 gólpassz) nem termelt nagy mennyiségű pontot, de sokoldalú játékuk aranyat ért az Orlandónak. A cserejátékosokat jól vezette a bemutatkozó Jennings, s a hazai kispadosok alaposan felülmúlták az ellenfél ilyen státuszú játékosait (47–28). Oladipo és Vucsevics vezette az együttes negyedik negyed végi felzárkózását, s az itt szerzett lendületet továbbvitte, majd nyert a Magic.

Hiábavaló feltámadás. Alaposan beragadt a mérkőzés elején a vendégcsapat, mely nem kevesebb, mint 18 pontos hátrányt nyelt be az első játékrész során. Aztán varázsütésre fordult a kocka, s a két középső negyedet 68–41-re megnyerte a Dallas, köszönhetően a hihetetlenül jól dobó Parsonsnak (9/11 mezőnyből, 6/7 tripla, 4 gólpassz, 3 blokk) és Williamsnek (9/18, 5/9 tripla). A Dallas franchise-rekordot jelentő 19 hárompontost rámolt be vendéglátójának gyűrűjébe, viszont a rendes játékidő végéhez közeledve elfogyott a vendégelőny, s hiába volt ott Nowitzki (4/16) kezében a győzelmet hozható dobás lehetősége, hibázott, s az azt követő ráadásban már esélye sem volt a Mavsnek – Nowitzkiék így az utóbbi hat meccsükből ötöt elveszítettek.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 20, Jennings 18/12, Oladipo 17/9
A Mavericks legjobb dobói: Williams 25/15, Parsons 24/18, Barea 15/6

Washington Wizards–Detroit Pistons 98–86

Gyorsan tudatosított tények. Támadásban nagy elánnal és hatékonyan kezdett a Wizards és egy-két apró megingást leszámítva végig magabiztos előnyt birtokolt és irányította a játékot a hazai csapat. Wall együttese élén járt (8/17 mezőnyből, 8-8 lepattanó és gólpassz) és közelítette a tripla duplát, Beal és Gortat személyében pedig akadt megfelelő támogatója is. A Washington vigyázott a játékszerre, mindössze 9 eladott labdával zárta a mérkőzést, s talán bízhatnak szurkolói abban, hogy végre a győzelmek útjára lép a csapat.

Győzelmi esély nélküli szenvedés. Már elég korán egyértelművé vált, hogy ez az este nem a vendégekről fog szólni. A Pistons mindössze 15 pontra volt képes a nyitó negyedben, ami nem meglepő annak tükrében, hogy Jacksont leszámítva a teljes kezdőcsapat csak szenvedett támadásban. Különösen Caldwell-Pope (1/11 mezőnyből) és Drummond (4/10) visszafogott estéje vágta el a Detroit győzelem felé vezető útját, valamint az a tény, hogy a cserék közül egyedül az új szerzemény Harris (9/12) tudott maradandót alkotni.

A Wizards legjobb dobói: Wall 22/6, Beal 17/6, Gortat 15
A Pistons legjobb dobói: Harris 21/3, Jackson 16/3, Drummond 11

Brooklyn Nets–New York Knicks 109–98

A foghatatlan center estéje. Brook Lopez (13/23 mezőnyből, 4 blokk) testvérének és a komplett vendégegyüttesnek befűzte az oktatófilmet, mely egész estét betöltőre sikeredett. A Nets magasembere támadásban színes repertoárt mutatott be és a védekezésben is jeleskedett, ezzel biztos támpontot adott csapatának. Rajta kívül további öt hazai játékos jutott tíz pont fölé, köztük Bogdanovic (4/5 tripla), aki hárompontosaival rendre fontos pillanatokban tolt egyet-egyet a vendéglátó szekerén. Közel két hónapja nem fordult elő olyan a Nets gárdájával, hogy három találkozóból kettőt nyerjen.

Az eladott labdák miatt úszott el a siker. Az első negyedben Anthony (8/16 mezőnyből, 7 lepattanó, 6 gólpassz) jól diktálta a vendégek számára a tempót, akik 32 pontot termeltek és úgy tűnt, hogy nem lesz gondjuk a találkozó megnyerésével. Viszont a második negyedben 8(!) eladott labdát vétett a Knicks – összességében 16-ot –, mely alaposan megroppantotta az együttes ritmusát. Hiába vezettek a félidőben Porzingisék, a harmadik negyedben egy 9–24-es etap és a találkozó végére széteső játékuk végleg eldöntötte, hogy nem nyerhetnek ezen az estén.

A Nets legjobb dobói: Lopez 33, Bogdanovic 16/12, Sloan 14/6
A Knicks legjobb dobói: Anthony 22/6, Porzingis 18/3, Afflalo 17/9

Atlanta Hawks–Miami Heat 111–115

Bizonyítottak a berendelt tartalékosok. Bosh, Wade és Whiteside hiányában a kiegészítő játékosokra – Green (6/13), Winslow (13 pont, 9 lepattanó) – nagyságrendileg nagyobb teher hárult a mai estén. Viszont nagyon hamar bizonyítást nyert, hogy nem roppannak össze a teher alatt, szoros mérkőzést varázsoltak és 21 eladott labdába kergették a hazaiakat. Deng (11/17 mezőnyből, 11 lepattanó, 4 szerzett labda) legszebb napjait idézte és McRoberts (8/13, 3/5 tripla, 10 gólpassz), valamint Dragic (17 pont, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés segítségével a negyedik negyedben nagy triplákkal kaparták ki a gesztenyét a vendég együttesnek, mely mindössze 9 játékossal vágott neki a találkozónak.

Nincs hatékony védekezés, nincs győzelem sem. Egyáltalán nem okozott volna problémát az Atlanta oldalán a 21 eladott labda, ha nem párosult volna mellé elképesztően szellős, néhol már szétesett védekezés. 44 százalélkos pontossággal dobta ugyan a távoliakat a Hawks, de többször is érhetetlen helyzetekben vesztettek labdát Schröderék, s a koncentrációból épp akkor fogytak ki, amikor a végjátékhoz érkeztek. A legutóbbi négy mérkőzéséből harmadik vereségét könyvelhette el az Atlanta.

A Hawks legjobb dobói: Teague 23/9, Korver 18/12, Schröder 16/6
A Heat legjobb dobói: Deng 30/3, McRoberts 19/9, Dragic 17/3

Chicago Bulls–Toronto Raptors 116–106

Bravúrgyőzelem. A Butler, Mirotic és Noah nélkül kiálló Chicago a harmadik negyedben robbantott: ugyan az első félidőben végig a Toronto vezetett, ezt a játékrészt 37–23-ra nyerték a hazaiak és az itt megszerzett lendületük kitartott a záró etapban is. Doug McDermott a padról beszállva 30 pontot (13/17 mezőnyből, 4/5 tripla) tett hozzá, az ő extrája mellett remekelt Rose (26 pont, 6 gólpassz) és Gasol (18 pont, 11 pattanó, 9 gólpassz) – a Bulls nagyon jó ritmusban játszott, amit az 51 százalékos mezőnymutató és a 32 gólpassz is bizonyít. A gárda az utóbbi húsz meccséből csupán az ötödik győzelmét aratta, így a keleti második Toronto ellen ez bravúrnak számít.

Nem volt elég agresszív a Raptors. A vendégeknek volt már tíz pont feletti előnyük is az első félidőben, ám sem védekezésben, sem támadásban nem voltak igazán stabilak – DeRozan csak 6/21-et dobott mezőnyből, gyengén tripláztak, miközben nem tudták kizökkenteni a ritmusból a Chicagót. Ugyan a Valanciunas, Lowry páros termelte a kosarakat, a harmadik negyedben beszedett hátrányt már nem tudták ledolgozni – egy pillanatra sem voltak képesek lassítani Rose-ékat, ami végül a meccsbe került.

A Bulls legjobb dobói: McDermott 30/12, Rose 26/3, Gasol 18
A Raptors legjobb dobói: Lowry 27/6, Valanciunas 25, DeRozan 22/3

Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 109–104

A hajrában megtartotta előnyét a Memphis. Nagy különbségek nem alakultak ki, de a harmadik negyedben kissé meglépett a Minnesota, amit a záró etap közepén tudott lenullázni a Grizzlies – Zach Randolph vezérletével egy 8–0-s futást hajtottak végre, amivel átvették a vezetést. Innentől egyetlen kosarat sem kaptak már a hátralévő majdnem öt percben, csak büntetőket engedélyeztek a Wolvesnak, de megtartották az előnyt – Conley 25 pontja mellett az említett Randolphot, valamint a padról három triplát behajító Vince Cartert is érdemes megemlíteni.

A védekezés megint kimaradt. Az All-Star-szünet előtt eredményes tudott lenni a Minnesota a pálya mindkét oldalán, védekezésben azonban most az az előtti formájukat idézték – az utolsó negyedben kapott 33 pontot nem tudták ellensúlyozni a 31/31 büntetőjükkel. Towns csak szenvedett Randolph-ék szorításában, Rubio pedig nem szerzett kosarat, de elöl így is rendben voltak – azonban 54–30-ra kikaptak a festékben, ráadásul a 22 eladott labdájukból is 27 pontot szedett össze a Memphis. A hazaiaknál egyébként Chris Andersen 11 percet már pályán töltött, Lance Stephenson viszont inaktív volt.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 25/6, Randolph 17, Carter 15/9
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 22/12, Wiggins 20, Dieng 14

New Orleans Pelicans–Philadelphia 76ers 121–114

Végig vezetett, de megizzadt a New Orleans. Anthony Davis már az első negyedben 18 pontot szerzett (34-ig jutott végül) és vezérletével hamar tíz egység feletti előnyt alakítottak ki a hazaiak – sőt, a különbség később a húsz pontot is elérte. A harmadik negyedben azonban kicsit belealudtak a meccsbe és a Philly 94–93-ra zárkózott, ekkor a 26 pontos Ryan Anderson és a dupla duplázó (24 pont 12 gólpassz) Jrue Holiday villanásaira volt szüksége a Pelicansnek, hogy megtartsa a vezetést – az utolsó másodpercekben még egy labdaeladás borzolta a kedélyeket, de a Sixers végül nem tudott fordítani.

Nagyon kiegyensúlyozott volt a Philly. A védekezésre nagy hangsúlyt nem fektettek a vendégek, de a támadójátékuk parádésan működött – heten is átlépték a tízpontos határt, 52 százalékkal dobtak mezőnyből és 44.4 százalékkal tripláztak, a negatív oldalon viszont húsz eladott labda említhető. Ish Smith szolid estét produkált volt csapata ellen (12 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés), de a hajrában nem tudták kihasználni a Pelicans hibáit, így az utóbbi tíz meccsből a nyolcadikat veszítették el.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 34, Anderson 26/12, Holiday 24/3
A 76ers legjobb dobói: Noel 24, Covington 15/9, Okafor 14

Oklahoma City Thunder–Indiana Pacers 98–101

Az utolsó percet az Indiana nyerte. A negyedik negyedben az Indiana akarata érvényesült és korábbi hátrányukat le is dolgozták a vendégek, majd az utolsó percben Turner egy triplával ki is egyenlített. A túloldalon Durant rontott, majd jött a 27 pontos Monta Ellis egy triplával, Westbrook is hibázott és bár Durant még egy hármast bepörkölt a végén, Paul George büntetőivel óriási győzelmet aratott a Pacers. Hillék végig remekül védekeztek, a záró etapban pedig összeállt a támadójátékuk is, a kezdő ötösük minden tagja nagyszerű estét produkált.

Durant és Westbrook kevés. A kiscsatár 31 pontot és 8 lepattanót, az irányító pedig 23 pontot és karriercsúcsnak számító 18 gólpasszt tett a közösbe, méghozzá jó hatékonysággal – azonban bár őket nem tudta megfogni az Indiana, mindenki mást kellően limitáltak a sikerhez. A hazaiaknál hiányoztak a kint dobások és a büntetők is, az egysíkú támadójáték mellett a hajrában a védekezéssel is akadtak gondjaik, így némi meglepetésre hazai pályán szenvedtek vereséget.

A Thunder legjobb dobói: Durant 31/6, Westbrook 23/3, Kanter 13/3
A Pacers legjobb dobói: Ellis 27/9, George 22/6, Mahinmi 19

Milwaukee Bucks–Charlotte Hornets 95–98

Nagyot hajrázott a Charlotte. A harmadik negyedben úgy tűnt, hogy Jabari Parker vezérletével el is döntheti a meccset a Milwaukee, ám innen visszatáncolt a Hornets és a záró etapban felzárkózott. Az utolsó percben Marvin Williams duplájával már 96–93-ra vezettek is a vendégek, egy eladott labdával még adtak esélyt a Bucksnak, de Middleton hibázott, Walker büntetői után pedig az egyenlítőnek szánt hármas is kimaradt, így nagy csatában győzött a Courtney Lee-t egyelőre nélkülöző Charlotte. Ezen felül külön öröm számukra, hogy Al Jefferson pályára léphetett, 23 percet kapott a padról beszállva és biztatóan mozgott.

Nem volt clutch a Milwaukee. Carter-Williams jól szállt be a padról, de Greg Monroe négy pontjánál alighanem többet várt volna Jason Kidd, igaz, védekezésben jól működött a gárda Plumlee-vel a kezdőben. Elöl Jabari Parker 23 pontos szezoncsúcsára építhettek, de egyrészt nem tudták megtartani az előnyüket, másrészt kulcspillanatban hibáztak elöl-hátul, így vereséget szenvedtek – egyre valószínűbb, hogy lemondhatnak a rájátszásról.

A Bucks legjobb dobói: Parker 23, Middleton 20/9, Antetokunbo 18
A Hornets legjobb dobói: Walker 25/12, Zeller 23, Williams 15/6

Phoenix Suns–Houston Rockets 100–116

Könnyedén hozta a kötelezőt a Rockets. A vendégcsapat a második negyedben ragadta meg a gyeplőt, ezt a játékrészt 35–21-re nyerték meg a texasiak, innentől pedig végig kézben tartották a meccset – a harmadik negyedben már 27 pontos előnyben is játszottak. Az 1/9 triplával is 27 pontig (valamint 10 pattanóig és 7 gólpasszig) jutó James Harden mellett Arizát és a nagyon hatékonyan dolgozó Beverleyt érdemes kiemelni, a Houston magabiztos játékkal törte meg hárommeccses vereségsorozatát.

Ennyi volt a Sunsban. Az első negyedben még minden úgy történt, ahogy a hazaiak eltervezték, az elcserélt Morris helyén kezdő Leuer beszórt hét pontot, a végül 25 egységgel szezoncsúcsig jutó Teletovic két triplát, Chandler vezérletével pedig jól védekeztek és vezettek is 24–21-re. A folytatásban azonban elfogyott a lendület elöl (Teletovicot leszámítva) és főleg a védekezésük esett szét, amelynek fő oka Tyson Chandler kiválása volt – a center vállsérülést szenvedett és innentől esélytelen volt a Phoenix. Az új igazolás Humphries mindenesetre bizonyított, a padról beszállva 18 pontot, közte két triplát dobott 12 lepattanóval és két blokkal megspékelve.

A Suns legjobb dobói: Teletovic 25/9, Humphries 18/6, Leuer 16/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 27/3, Ariza 25/12, Beverley 18/6

Portland Trail Blazers–Golden State Warriors 137–105

A Portland lejátszotta a bajnokot. Már az első negyedben 42 pontot szórtak a hazaiak és megmutatták, hogy ha hagyják őket dobni, akkor nagy verést mérhetnek a címvédőre – Curryék ezután sem szigorítottak a védekezésen és a harmadik negyedben eldőlt a mérkőzés. Az 51 pontos karriercsúcsot számító, 9/12 triplát elsüllyesztő, óriási estét produkáló Damian Lillard azt csinált, amit akart, a harmadik játékrészben pedig 13 (!) eladott labdába hajszolta bele ellenfelét a Blazers – a vége brutális kiütés, a Portland kilencedik győzelmét aratta az utóbbi tíz mérkőzésén.

Enervált volt a GSW. Ugyan Steph Curry 26 perc alatt bevert 31 pontot, közte hét triplát, de egy pillanatig sem tudta kirángatni csapatát gödörből – a bajnok kapott 17 hármast és már-már megalázó módon szedték szét a védekezését Lillardék. Összességében elöl sem teljesített jól a gárda, csapatszinten gyengén dobtak Iguodaláék, de ennél sokkal nagyobb gond volt a hátul nyújtott teljesítményük – a meglepő és hatalmas pofon megszakította 11 mérkőzés óta tartó sikerszériájukat.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 51/27, McCollum 21/9, Plumlee 12, Henderson 12
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/21, K. Thompson 23/6, Green 14/6

Sacramento Kings–Denver Nuggets 116–110

Túldobta ellenfelét a Kings. Védekezésben ezúttal sem alkottak maradandót a hazaiak, igaz, 34 pontot kaptak a 22 eladott labdájukból, ezt leszámítva a vártnál jobban megfogták a Denver támadójátékát. A sikerük fő oka azonban az ellenfél palánkja alatt keresendő, a 37 pontos, 20 pattanós DeMarcus Cousins volt a kulcs – a center már félidőben 24 egységnél járt, ami megalapozta a győzelmüket. Mellette ezúttal Rajon Rondo is a parádézott (24 pont, 4/6 tripla, 10 pattanó, 9 gólpassz, 5 labdaszerzés), az ő extrája pedig elég volt Cousins mellé – az első negyed hajrájától végig vezetett a Sacramento.

Futott az eredmény után a Denver. A vendégek nem tudtak mit kezdeni Cousinsszal és hamar hátrányba kerültek, majd amikor őt duplázták-triplázták, akkor meglepő módon Rajon Rondo dobta szét őket kintről, így a második félidőben végig csak hajtották maguk előtt ellenfelüket. A leindításaikat jól oldották meg és a padról remekül szállt be Lauvergne (22 pont, 10/14 mezőnyből), de mivel nem tudták lelassítani a Sacramentót, nem volt reális esélyük a fordításra.

A Kings legjobb dobói: Cousins 37/3, Rondo 24/12, Gay 24/12
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 27/9, Lauvergne 22/3, Barton 17/3

Utah Jazz–Boston Celtics 111–93

Most sokkal energikusabb volt a Jazz. A hazaiak tegnap a Washington ellen erőtlenül kosárlabdáztak a pálya mindkét oldalán, ezúttal azonban ismét a megszokott képüket mutatták – sőt, még annál is jobbat. Végig keményen védekeztek a Boston dobóin, elöl pedig parádés dolgokat műveltek: a Favors, Hayward duó hozta a pontokat, Gobert dominált a palánk alatt, Neto extrát játszott, Hood nagy dobásaira nem is volt szükség – az 54 százalékos mezőnymutató és a 111 pont sem szokványos a Jazz esetében. Vezettek is végig az első negyed közepétől kezdve, így továbbra is fej-fej mellett haladnak a Houstonnal.

Gyengén dobott a Boston. A vendégek 10–9-nél vezette utoljára, onnantól maximum a 25 pontig jutó Thomast és a végül kipontozódó Crowdert lehetett dicsérni – mindössze 37 százalékkal tüzeltek mezőnyből, nem ültek a tripláik, simán kikaptak a festékben és hiába vigyáztak a labdára, nem volt reális esélyük a sikerre. A Celtics ezzel együtt őrzi keleti harmadik helyét, egy meccsel megelőzve a Miamit és az Atlantát.

A Jazz legjobb dobói: Favors 23, Hayward 22/3, Neto 15/6
A Celtics legjobb dobói: Thomas 25/6, Crowder 17/3, Bradley 12/6

Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 113–119

Duncan és Bryant utoljára. A két legenda utoljára nézett egymással farkasszemet, hiszen Duncan idén már 40 éves lesz, Bryant pedig visszavonul a szezon végén – ebben az idényben mind a négy Spurs-Lakerst a texasiak nyerték. Ezen az estén Kobe 10/25-ös mezőnymutatóval jutott el 25 pontig 29 perc alatt, Tim Duncan pedig hozta masszív játékát a palánk alatt – 13 pontja mellé leszedett 12 lepattanót (öt támadó) és kiosztott három blokkot is.

Most élesebb volt a Spurs. Tegnap a Clippers ellen gyengén játszott Popovich csapata, most viszont jóval aktívabban és pontosabban kosárlabdáztak Aldridge-ék – bár Leonard és Ginóbili továbbra is hiányzott, a 25 pontos Tony Parker vezérletével a találkozó nagy részében előrébb jártak ellenfelüknél. A hazaiak azonban végig küzdöttek és az utolsó negyedben több extra dobással tartották életben győzelmi reményeiket, ám végül a 38 pontos záró etap is kevés volt a sikerhez. Bryant mellett Williams, Clarkson és Randle is kiemelhető, támadásban kifejezetten élvezetes produkciót nyújtott a Lakers.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 25/3, Williams 21/9, Clarkson 20/12
A Spurs legjobb dobói: Parker 25, Aldridge 16, Mills 15/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Dallas Mavericks 110–104 – h. u.
Washington Wizards–Detroit Pistons 98–86
Brooklyn Nets–New York Knicks 109–98
Atlanta Hawks–Miami Heat 111–115
Chicago Bulls–Toronto Raptors 116–106
Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 109–104
New Orleans Pelicans–Philadelphia 76ers 121–114
Oklahoma City Thunder–Indiana Pacers 98–101
Milwaukee Bucks–Charlotte Hornets 95–98
Phoenix Suns–Houston Rockets 100–116
Portland Trail Blazers–Golden State Warriors 137–105
Sacramento Kings–Denver Nuggets 116–110
Utah Jazz–Boston Celtics 111–93
Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 113–119

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik