NHL: Fantasztikus élmény itt lenni – Garát Zsombor

Vágólapra másolva!
2023.09.22. 07:37
null
Garát Zsombor komoly lehetőséghez jutott (Fotó: Getty Images)
Fantasztikus élménynek tartja Garát Zsombor, hogy meghívást kapott az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) érdekelt New York Islanders csütörtökön kezdődött edzőtáborába.

A 26 éves, 93-szoros válogatott hátvéd az első hivatalos tábori nap után az MTI-nek elmondta, néhány héttel korábban nem is gondolta volna, hogy ilyen lehetőséghez jut.

„Nem titok, elsősorban amiatt utaztam augusztusban az Egyesült Államokba, mert feleségem (Garát-Gasparics) Fanni bízott a tengerentúli folytatásban, és minél közelebb szerettünk volna lenni egymáshoz. Ezért sem kezdtem el a Budapest JA-nál a munkát, hanem reálisan mérlegelve megcéloztam az amerikai harmadosztályt, az ECHL-t. Ezen kívül jó ajánlólevél volt, hogy májusban játszottam a magyar válogatottal az elit-világbajnokságon, és az ECHL-ben szereplő Worcester Railersnél nem is kellett próbajátékon részt venni” – mondta Garát, aki 2014 és 2017 között már játszott ezen a környéken utánpótláscsapatokban.

Hozzátette: azonban vízumügyek miatt úgy alakult, hogy az ECHL-es klub – amely egyébként a New York Islanders fiókcsapata – nem tudott volna időben segíteni a hosszabb maradásban, viszont a Railers vezetőedzője, Jordan Smotherman úgy vélte, hogy az NHL-es csapat ilyen esetekben sokkal járatosabb.

„Ezért aztán bedobta a nevem az Islandersnél, mert az NHL-es edzőtáborban a hátvédek között volt egy szabad hely itt. Néztek rólam két napon át több videót is, és nem tudom, hogyan sikerült elérni, de végül vasárnap szóltak, hogy jöhetek a táborba. Szerdán volt a csapatvacsora, átestünk a felmérőkön, és csütörtökön már voltak is jegesedzések” – mondta a távirati irodának Garát.

Kiemelte, a meghívott 38 csatárt, 21 hátvédet és hét kapust három csoportba osztották. Az elsőben a stabil NHL-esek és a potenciális csapatba kerülők, a másodikban elsősorban a második ligások (AHL-es) kaptak helyet, a harmadikban pedig – akárcsak ő – a többiek.

Ezzel együtt ők is érintkeznek, találkoznak a nagy sztárokkal. Garát például a világbajnoki ezüstérmes, kétszeres All Star-válogatott Mathew Barzallal – akit 2018-ban az év újoncának választottak az NHL-ben – tudott hosszan elbeszélgetni. Ő mondta neki, hogy akár még edzőmérkőzésekre is bevethetik. A New York-i alakulat az október 14-i rajtig hat felkészülési összecsapást vív majd.

„Elgondolkodtató, hogy mi, magyarok hol állunk ebben a hokis rendszerben. Csak az Islanders keretében van hatvna-hatvanöt egészen szenzációs játékos, és NHL-szinten van harminckét ilyen csapat. Ezen kívül Európában is vannak olyanok, akik itt megállnák a helyüket. Szóval mi csak nézünk, hogy világszinten mennyi kiváló hokis van, és mi hol tartunk. Nem mondom, hogy frusztrál, de mindenképpen elgondolkodtat. Az én példám is egy apró lépés. Szükség van ezekre, azért kell hajtanunk, hogy egyre több ilyen kis lépésünk legyen, aztán idővel valaki csak meg tud tapadni itt. Hihetetlen keményen kell dolgoznunk” – fogalmazott Garát.

Ő a negyedik magyar hokis – és az első magyar hátvéd –, aki NHL-es táborban szerepelhet. Korábban a kapus Szuper Levente (Dallas Stars, Calgary Flames, St. Louis Blues), a csatár Vas János (Dallas Stars) és a szintén kapus Vay Ádám (Minnesota Wild) vehetett részt ilyen felkészülésben. Az Edmonton Oilers által 1999-ben – első magyarként – draftolt Gröschl Tamás végül nem volt táborban.

Garát az előző idényben az Erste Ligában szereplő Budapest JA-ban 36 mérkőzésen 15 pontot (5 gól, 10 gólpassz) szerzett. A májusi elit-világbajnokságon – ahol búcsúzott az élvonaltól a magyar csapat – hét összecsapáson lépett jégre és egy asszisztja volt.

A négyszeres Stanley Kupa-győztes (1980, 1981, 1982, 1983) Islanders az előző idényben a rájátszás első körében esett ki. Sztárjai között található Szemjon Varlamov, Ilja Szorokin, Brock Nelson, Anders Lee vagy Mathew Barzal.

A tábor alatt az NHL-es klub folyamatosan csökkenti a létszámot az október 14-i, Buffalo Sabres elleni bajnoki rajtig. Addig a gárda hat felkészülési összecsapást vív. Az NHL-es keretben 23 játékosnak (általában 13 vagy 14 csatárnak, 7 vagy 8 hátvédnek és 2 kapusnak) van hely. A többiek, akiktől menet közben köszönnek el, a tartalékegyüttesekben, a másodosztálynak számító AHL-ben vagy a harmadosztálynak minősülő ECHL-ben kapnak helyet, esetleg visszatérnek európai klubjaikhoz. A New York Islanders AHL-es csapata a Bridgeport Islanders, az ECHL-es együttese pedig a Worcester Railers.

Garát Zsombor felesége, Garát-Gasparics Fanni is válogatott játékos. Ő jelenleg a svéd Brynäs alkalmazásában áll november 5-ig, és bízott benne, hogy az újjáalakult tengerentúli PWHL-be bekerülhet, azonban a hétfői kiválasztáson (draft) nem kelt el. Így úgynevezett szabadügynökként – független játékosként – bizonyíthatna majd PWHL-es klubnál. A női profiliga küzdelmei januárban kezdődnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik