Storck: Valóban nincs világsztárunk; a fiataljainkkal türelmesnek kell lenni

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2017.09.30. 07:40
null
Bernd Storcknak nagy fejtörést jelent, hogy milyen összeállítású csapatot küldjön pályára (Fotó: Nemzeti Sport)
Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a sérülések, eltiltások ellenére is arra számít, hogy bátran futballozó, de stabilan védekező csapatot lát a pályán Bázelben, és a Nemzeti Sportnak azt is elmondta, kik azok, akik lendületet adhatnak az együttesnek.

 

UTAZÁS, MECCS, REGENERÁLÓDÁS

Sűrű napok elé néz a válogatott. A csapat szerdán kel útra, a találkozó előtti néhány napot Bázelben tölti. Bernd Storck elmondta, Svájcban nagyszerű körülmények várnak rájuk. A szombat esti mérkőzés után nem jönnek haza azonnal, a vasárnap délelőtt Svájcban a regenerálódás jegyében telik. A keret csak délután indul el Budapestre, hogy kedden Feröer ellen zárja a selejtezősorozatot.

– A Svájc és Feröer ellen készülő keretben három csatár kapott helyet: Böde Dániel, Eppel Márton és Ugrai Roland. A támadóhiány a legnagyobb gondja ezekben a napokban?
– Nem ideális a helyzet, de... Aki ismer, tudja, nem szeretek azokról a játékosokról beszélni, akik nem lehetnek itt a keretben. Azokra kell koncentrálnom, akikre számíthatok. Sokan kihegyezik a mostani helyzetet, mondván, rengeteg a hiányzó elöl, ám ne feledjük, nem csak a csatárokon múlik, hány gólt szerzünk. Az elöl játszók némileg kiszolgáltatottak, őket helyzetbe kell hozni, megteremteni nekik a lehetőségeket. Ez pedig az egész csapat feladata. Böde Dániel és Eppel Márton az utóbbi időben állandó kerettag volt, és Ugrai Roland is képes arra, hogy gólt szerezzen. Tehát a lényeg: ez most lehetőség nekik, hogy bizonyítsanak.

DZSUDZSÁK BALÁZS ELTILTVA, ÚJ „CSÉKÁ” KELL

– Ugrai Roland új játékos a keretben. Miért éppen rá esett a választása?
– Rolandot jól ismerem, korábban volt már velünk Telkiben összetartáson, úgyhogy megtapasztalhattam, mennyire gyors és labdabiztos játékos. Figyeltem őt, és természetesen az edzőjével, Bódog Tamással is beszéltem, kikértem a véleményét. A gyorsasága kifejezetten hasznos lehet a Svájc elleni idegenbeli mérkőzésen. Most rá esett a választásom, de rajta kívül is vannak tehetséges fiatal futballistáink.

– Kik? A napokban hosszasan böngésztem az utánpótláskorú játékosok névsorát, de egyetlen olyan fiatalt sem találtam, aki hosszú távon megoldhatná a nemzeti csapat csatárgondját. A fiatalok húszévesen még jobbára utánpótláscsapatokban futballoznak, holott külföldön ennyi idősen már a Bajnokok Ligájában lövik a gólokat.
– Valóban nincs világsztárunk. A francia Ousmane Dembélé húszévesen a Barcelonához igazolt, nekünk ilyen kvalitású futballistánk nincsen. Örüljünk, hogy a fiatal Sallai Roland a Bajnokok Ligájában edződhet, miközben itthon szinte nem is játszott a klubjában, majd Ciprusra igazolva az APOEL színeiben első meccsén kezdő volt a Real Madrid ellen. A fiataljainkkal türelmesnek kell lenni.

– Dzsudzsák Balázs a Svájc elleni vb-selejtezőn a sárga lapjai miatt nem léphet pályára. Ki lesz a csapatkapitány?
– Erről először a játékosokkal szeretnék beszélni... Van ötletem, kire bízzam ezt a feladatot, de mielőtt a nyilvánosságra hoznám, szeretném az érintettel is megbeszélni.

– Mire számíthatunk Bázelben?
– Pokoli mérkőzésre. Budapesten nagyszerű mérkőzést játszottunk a svájciakkal, közel álltunk hozzá, hogy pontot szerezzünk. Végül három kettőre kikaptunk, a mostani csata merőben más találkozó lesz... A hazaiaknak égető szükségük van a három pontra, és miután hihetetlenül erősek, nyilvánvalóan nekünk esnek. Fontos, hogy ne hagyjunk szabad területet nekik, s ha labdát szerzünk, minél gyorsabban el kell jutnunk a kapujukig.

– Ezúttal defenzívebb stílusban játszó csapattal állunk fel?
– Látni kell, ki az ellenfél és hol lépünk pályára. A svájci együttes tele van topjátékosokkal, akik a Juventusban, az AC Milanban, a Dortmundban, a Benficában, a Galatasarayban futballoznak. Nem véletlen, hogy mind a nyolc csoportmérkőzésüket megnyerték, a svájci Európa egyik legerősebb válogatottja. Butaság lenne tehát fejjel rohannunk a falnak. Hét közben a Bajnokok Ligájában is láthattuk, olyan nagy csapat, mint a Real Madrid, kontrákból volt igazán veszélyes. Nem ördögtől való ez... Bázelben nem lesz más lehetőségünk, mint fegyelmezetten védekezni és várni a lehetőséget.

– A svájciak eddig összesen három gólt kaptak a selejtezősorozatban...
– Még ez is az egyik fegyverünk lehet. Nagy nyomás nehezedik majd rájuk, és ez a mi malmunkra is hajthatja a vizet.

A SZURKOLÓKÉRT KELLENE GYŐZNI

– Az NB I-ben eddigi tíz meccsén tizenegy gólt szerző Varga Roland is a titkos fegyver lehet?
– Bomba formában van, ezt jó lenne kihasználnunk. Az önbizalma rendben van, a cselei, lövései bejönnek. Előfordul, hogy első lövéséből a kapuba talál, ezt meg kell lovagolnunk. Ő az a típusú játékos, akinek rendkívül fontos a bizalom. Ha érzi, hogy az edzője hisz benne, csodákra képes. Nagy segítségünkre lehet a soron következő két selejtezőn.

– A csoportban a harmadik hely elérése a cél. Ez a realitás?
– Azt kell mondanom, igen. Ez a vb-selejtezős csoport jóval nehezebb, mint amelyikben a legutóbbi Európa-bajnoki selejtező alkalmával szerepeltünk, és ugye akkor is harmadikok lettünk. Némi szerencsével most harcban lehettünk volna a második helyért, ám a realitás ez.

– És a harmadik helyhez Feröert le kell győzni...
– Roppant nehéz mérkőzés lesz! A feröeriek idegenben teljesen más felfogásban, hadrendben futballoznak, mint hazai pályán. Feröeren alaposan megizzadtunk, a nulla nullás mérkőzés alkalmával óriási vihar volt a szigeten, szakadt az eső, és műfüvön futballoztunk. Ezek nem kifogások, ám Budapesten mások lesznek a körülmények. A feröeriek idegenben rendre öt védővel állnak fel, ezt a falat kell valahogyan megbontanunk. Veszélyes csapat, de meg kell vernünk! Azért is, mert azzal a mérkőzéssel zárjuk a világbajnoki selejtezőt, szeretnénk a szurkolóktól győztes mérkőzéssel búcsúzni, mert nagyon megérdemlik, hiszen egész évben a csapat mögött álltak, fantasztikus támogatást nyújtottak.

– Érzi az emberek szeretetét? Még manapság is megállítják az utcán?
– Igen. Gyakran odajönnek hozzám, biztatnak, hogy csak így tovább, jó úton járunk. A magyar emberek éhesek a sikerre. Hihetetlenül sokan szeretnének kijönni egy-egy mérkőzésre, a Feröer elleni mérkőzésre is alig maradt néhány jegy.

NOVEMBERI MÉRKŐZÉSEK A TESZTELÉS JEGYÉBEN

– Novemberben Luxemburg ellen idegenben, Costa Rica válogatottjával hazai pályán mérkőzünk meg. Ki választotta ki az ellenfeleket?
– Nem volt könnyű ellenfelet találni, nincsenek korlátlan lehetőségek egy-egy felkészülési meccs kapcsán. Az említett két csapat abszolút megfelel a szakmai követelményeknek. Luxemburgra sokan legyintenek, de szerintem erős csapata van: épphogy kikapott a bolgároktól, legyőzte Fehéroroszországot, a közelmúltban pedig Párizsban játszott nulla nullát a franciákkal. Figyelemre méltó eredmények. Costa Rica nagyobb falat. Nagyszerű játékosai vannak, olyanok, akik európai élcsapatokban futballoznak, az előző világbajnokság meglepetéscsapatának számított. Két jelentős erőfelmérő vár ránk.

– Tesztelésnek szánja ezeket a felkészülési mérkőzéseket?
– Annak is. Szeretnék olyan futballistákat is megnézni, akik az utóbbi időben kevesebb lehetőséghez jutottak. Nem azt mondom, hogy teljesen kísérleti csapattal állunk fel, de néhány futballistát szeretnék éles körülmények között is látni.

– Fiatalokat is?
– Természetesen! Mondtam már, nekik különösképpen szükségük van a tapasztalatszerzésre.

A SVÁJC ÉS FERÖER ELLENI MAGYAR KERET
Kapusok:
Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon – Franciaország)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Egyesült Arab Emírségek), Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dániel (Újpest FC), Pátkai Máté (Videoton), Sallai Roland (APOEL – Ciprus), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Varga Roland (Ferencváros)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK)

VB 2018, EURÓPAI SELEJTEZŐK
B-CSOPORT, 9. FORDULÓ
2017. október 7., szombat
18.00: Feröer–Lettország
20.45: Svájc–Magyarország

20.45: Andorra–Portugália

10. FORDULÓ
2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer

20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc

Az eddigi fordulók
2016. szeptember 6., kedd
Feröer–Magyarország 0–0

Andorra–Lettország 0–1 (Sabala 48.)
Svájc–Portugália 2–0 (Embolo 24., Mehmedi 30.)

2016. október 7., péntek
Magyarország–Svájc 2–3
(Szalai Á. 53., 71., ill. Seferovic 51., R. Rodríguez 67., Stocker 89.)
Portugália–Andorra 6–0 (Cristiano Ronaldo 2., 4., 47., 68., Joao Cancelo 44., André Silva 86.)
Lettország–Feröer 0–2 (Nattestad 19., Edmundsson 70.)

2016. október 10., hétfő
Andorra–Svájc 1–2 (Martínez 91., ill. Schär 19. – 11-esből, Mehmedi 77.)
Feröer–Portugália 0–6 (A. Silva 12., 22., 37., C. Ronaldo 65., Moutinho 91., Cancelo 93.)
Lettország–Magyarország 0–2
(Gyurcsó 10., Szalai 77.)

2016. november 13., vasárnap
Magyarország–Andorra 4–0
(Gera 33., Lang 43., Gyurcsó 73., Szalai 88.)
Portugália–Lettország 4–1 (C. Ronaldo 28. – 11-esből, 85., W. Carvalho 70., B. Alves 92., ill. Zjuzins 67.)
Svájc–Feröer 2–0 (Derdiyok 27., Lichtsteiner 83.)

2017. március 25., szombat
Portugália–Magyarország 3–0 (André Silva 32., C. Ronaldo 36., 65.)
Andorra–Feröer 0–0
Kiállítva: Edmundsson (74., Feröer)

Svájc–Lettország 1–0 (Drmic 66.)

2017. június 9., péntek
Andorra–Magyarország 1–0 (Rebés 26.)
Feröer–Svájc 0–2 (Xhaka 36., Shaqiri 59.)
Lettország–Portugália 0–3 (C. Ronaldo 41., 63., André Silva 67.)

2017. augusztus 31., csütörtök
Magyarország–Lettország 3–1
(Kádár 6., Szalai Á. 26., Solovjovs 68. – öngól, ill. Freimanis 40.)
Portugália–Feröer 5–1 (C. Ronaldo 3., 29. – 11-esből, 64., W. Carvalho 58., N. Oliveira 84., ill. Baldvinsson 38.)
Svájc–Andorra 3–0 (Seferovic 43., 63., Lichtsteiner 67.)

2017. szeptember 3., vasárnap

Magyarország–Portugália 0–1 (André Silva 48.)
Feröer–Andorra 1–0 (G. Sörensen 32.)
Lettország–Svájc 0–3 (Seferovic 9., Dzemaili, 55., Rodríguez 58. – 11-esből)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 8 8 18– 3 +15 24
2. Portugália 8 7 1 28– 4 +24 21
3. MAGYARORSZÁG 8 3 1 4 11– 9 +2 10
4. Feröer 8 2 2 4 4–15 –11 8
5. Andorra 8 1 1 6 2–17 –15 4
6. Lettország 8 1 7 3–18 –15 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik