Eger: az MLSZ-hez fordultak a szurkolók a hazai pálya miatt

Vágólapra másolva!
2013.02.24. 20:20
Nyílt levéllel fordult a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ) az NB I-es Eger egyik szurkolói csoportja. Az újonccsapat világítása – mely szükséges a hazai pályán megrendezendő bajnokikhoz – csak március közepén készül el, ám addig is szeretné saját pályáján lejátszani NB I-es mérkőzéseit a kiesés elől menekülő gárda. A szurkolók levelét változtatás nélkül közöljük.

„Tisztelt Csányi Sándor Elnök Úr!

Végső elkeseredésünkben fordulunk Önhöz. Mint ismeretes, tavaly tavasszal az Egri FC, az NBII Keleti Csoportját megnyerve, feljutott az OTP Bank Ligába. Az első osztályban, azonban nem lehetett Egerben mérkőzést rendezni a világítás hiánya miatt. Ez nagyon komolyan sújtotta, mind a játékosokat, mind a szurkolókat és ez látszik a csapat jelenlegi helyezésén is. A világítás kiépítését, 2013. március 1-jére ígérték, azonban az ígéretek szerint csak március közepére tudják kivitelezni.

E levélben arra kérem Önt és az MLSZ vezetését, hogy engedélyezzék az Egri FC-nek azt, hogy a stadion-világítás elkészültéig, hogy megcserélhesse hazai mérkőzései időpontját és hazai pályán játszhasson.

Kérésünket az alábbiakkal támasztjuk alá:

Az első és talán legfontosabb indok az, hogy a futball elsősorban a szurkolókért van! Az MLSZ egyik legfontosabb célja, hogy a stadionok megteljenek. Az őszi szezon folyamán, mint ismert az egri csapat idegenben kényszerült játszani (Fáy utca, Nagyerdei Stadion, Diósgyőri Stadion), így a szurkolók nem tudtak megfelelő számban elutazni mérkőzéseinkre. Így eshetett meg az a szomorú eset, hogy az Eger-Pápa, Debrecenben lejátszott mérkőzésen 56 szurkoló tudott részt venni. Szurkolók nélkül nem ugyanaz ez a sport! Az emberek Egerben már nagyon várják a futball-tavaszt, hiszen ősszel nem voltak hazai mérkőzések és idestova 27 éve nem rendeztek NBI-es mérkőzést az egri stadionban. Az érdeklődést tekintve, egy Egri FC-DVTK mérkőzésen valószínűleg telt ház lenne, míg ezt a meccset, példának okáért Budapesten megrendezve, csak néhány száz néző láthatná élőben. Második indok a város turisztikai, kulturális és gasztronómiai adottságai nagyszámú érdeklődőt vonzanak, ezáltal a vendégszurkolók is szívesen jönnének Egerbe, összekötni e programokat egy-egy futball-mérkőzéssel. Így biztosan sok néző lehetne a stadionban. Az ő érdekeiket is sértené, ha nem jöhetnének Egerbe, és persze az egri szurkolókét is, hiszen több száz kilométert kell utazniuk, hogy „hazai-pályán" láthassák csapatukat. Az idegenben rendezett mérkőzésekkel a csapat is sokat veszített, hiszen szinte „zártkapus" körülmények között, idegen helyen sokkal nehezebb játszani, mint a jól ismert környezetben, hazai pályán, a szurkolói biztatását hallva. Sok mérkőzést, azért veszített el a csapat, mert nem volt meg az igazi hazai pálya. Az első három meccset otthon játszaná az Egri FC, ezért ha ezek a meccsek is semleges helyszínen lesznek megrendezve, akkor a bennmaradás utolsó esélyét is elveszíti a csapatunk.

Az egri csapat nehéz helyzetben van, jelenleg a 15-ik, kieső helyen áll, nyolc ponttal lemaradva a bennmaradást jelentő helytől. Ez komoly versenyhátrányt jelent a riválisokkal szemben. A kiesés kérdését, tiszta viszonyok közt, az esélyt mindenkinek megadva kellene eldöntenie a csapatoknak a magyar futball tisztasága érdekében.

Végül, de nem utolsó sorban, komoly anyagi vonzatai is vannak a hazai pálya hiányának. A tulajdonosnak bérbe kell vennie az idegen pályát, amely több millió forintba kerül. Rengeteg pénz ment el így az ősz folyamán. Nem is beszélve a kevesebb néző miatt kiesett jegybevételről. Emiatt hatalmas anyagi károk érik a tulajdonost, aki pénzét a magyar labdarúgás jobbá tétele érdekében költi.

A végső következtetést levonva, reméljük, hogy az MLSZ felülvizsgálja a jelenlegi helyzetet, és engedélyezi a mérkőzések időpontjának elcserélését, lehetővé téve az Egri FC hazai pályás mérkőzéseinek ténylegesen hazai pályán történő megrendezését, a világítás megépítéséig természetes fény mellett.

Reméljük és kérjük elnök úr és az MLSZ vezetésének jóindulatát és támogatását, hiszen az utóbbi időben a Magyar Labdarúgó Szövetség rugalmasan kezelte a mérkőzés-időpontok változtatását.

Szeretnénk, ha végre az igazságosság és a méltányosság lenne meghatározó az egri futball ügyében és az utóbbi idők negatív történései véget érnének.

Az egri labdarúgás az egyik bástyája lehetne a magyar futballnak, ehhez azonban arra lenne szükség, hogy félév száműzetés után végre hazai pályán játszhasson csapatunk.

Eger, 2013. február 24.

Tisztelettel, az egri szurkolók nevében: N. P.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik