„Ha odakerülök, lövök” - csatárt játszhat a nyíregyházi kapus

Vágólapra másolva!
2015.02.21. 11:35
null
Ovszijenkót eddig csak kapusként láthattuk, ma csatárként is bemutatkozhat (Fotó: NS-archív)
Mint ismeretes, a Nyíregyháza labdarúgócsapata erősen foghíjas csapattal lép pályára a 17. fordulóbeli, Paks elleni meccsen, amelyet a paksi pálya játékra alkalmatlan állapota miatt halasztottak mára a labdarúgó NB I-ben. Mivel a télen szerződtetett új játékosok nem léphetnek pályára, minden esély megvan rá, hogy a vendégeknél egy kapus is pályára lép majd a mezőnyben. A magyar-ukrán Ovszijenko Volodimir például már tisztában van vele, hogy jó eséllyel csatárt kell játszania.

 

CSATÁR LEHET A KAPUSBÓL

Elkészültek a speciális mezek, így Hrabina Alex és Ovszijenko Volodimir is megkapta a saját, állandó mezszámával ellátott felsőt, melyet a mezőnyjátékosok viselnek. Elképzelhető, hogy több kapus is pályára lép egyszerre Pakson – írja a nyiregyhazaspartacus.hu.

A nyíregyházi klub hivatalos honlapja hozzáteszi, hogy a keret már pénteken elutazott a szombati bajnoki helyszínére. Ma délelőtt még egy átmozgató edzés szerepelt a programban a 15 órakor kezdődő mérkőzés előtt. Jó hír a nyírségiek számára, hogy a sérüléssel bajlódó Törtei Tamás pénteken már együtt dolgozott a többiekkel, és nem érzett fájdalmat. A védő jelezte: számíthatnak rá a többiek. Ahogy Ovszijenkóra is, a jelek szerint csatárként…

„Egyáltalán nem úgy készültem a héten, hogy a mezőnyben jutok szóhoz, de úgy tudom, a mester többekkel egyeztetett, és így esett rám a választása. Remélem, nem téved – mondta a Nemzeti Sportnak a 36 éves, 188 centi magas Ovszijenko Volodimir. – Tétmeccsen sohasem játszottam a mezőnyben, edzéseken persze volt rá példa, de az teljesen más. Hogy mi az erősségem? Na, az nincs. De ott lesz mögöttem Koller Krisztián és Zoran Kosztics, ők majd segítenek, hogy merre mozogjak és helyezkedjek. Ha pedig odakerülök, lövök. Nem ígérem, hogy gólt, de ha úgy alakul, vállalkozom.”

Mátyus János azt is tisztázta kapusával, hogy aligha tudja végigjátszani a mérkőzést.

„Kapusként természetesen nem vagyok olyan fizikai állapotban, hogy végigrobotoljam a kilencven percet – ismerte el a rutinos futballista, aki ősszel egy bajnokin jutott lehetőséghez, amikor a Győri ETO ellen a szünetben csereként beállva váltotta Balogh János, persze a kapuban. – Olyan ez, mintha mezőnyjátékos állna kapuba, öt-hat vetődés után ő is elfáradna, én ugyanennyi sprintet követően tikkadok majd ki, de amíg bírom erővel, teszem a dolgom.”

És hogy miért szerepelhet kapus a mezőnyben, amikor a kispadon két fiatal mezőnyjátékos is készenlétben áll? Nos, Mátyus János szeretné, ha cseréknél lenne variációs lehetősége, ezért ülteti le a kispadra az U21-esek közül erre a mérkőzésre játékengedéllyel rendelkező Markovics Dávidot és Bagi Ákost. A harmadik fiatal, Vámos Márk újoncként valószínűleg a kezdők között kap lehetőséget, holott úgy volt, hogy ő a héten vállműtéten esik át, de a kialakult helyzetben elhalasztották a beavatkozást, és a 18 éves középpályás áteshet az élvonalbeli tűzkeresztségen.

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK A PAKS–NYÍREGYHÁZA MECCS ELÉ

♦ A Nyíregyháza 2008-ban már nyert NB I-es meccset Pakson, akkor 2–1-re győzött. A két csapat eddigi három paksi bajnokijából kettőn két kiállítás is volt.

♦ A Nyíregyháza elveszítette legutóbbi hat idegenbeli mérkőzését úgy, hogy ötször már a szünetben hátrányban volt.

♦ A Paks legutóbbi kilenc hazai bajnokija közül nyolcon két vagy több gólt szerzett. A tolnaiak hazai mérlege kiváló, 7 mérkőzésen 5–1–1.

♦ Eddig két lila-fehér csapat tudott csak pontot szerezni Pakson: az Újpest egyet (0–0), a Kecskemét hármat (2–3).

♦ A Nyíregyházánál csak a Honvédnak és a Dunaújvárosnak rosszabb az idegenbeli mérlege az NB I-ben. A Szpari egyedül a Honvéd otthonában szerzett vendégként pontot, igaz, akkor hármat is.

♦ Soroljuk fel, ki bevethető a Nyíregyházában: az MLSZ versenybizottsága a versenyszabályzatot érvényesítve ugyebár nem engedélyezte, hogy a télen igazolt futballisták pályára lépjenek Pakson. Adjuk át a szót Brekk Jánosnak a Szpari vezetőségéből: „Törtei Tamás jelezte, combsérülése – izomgyulladása van – ellenére vállalja a játékot. Most Mátyus Jánosnak kell eldöntenie, hogy megkockáztatva egy súlyosabb sérülést, pályára küldi-e a játékost. Most úgy állunk, hogy a mezőnyben rendelkezésre áll Fodor Ferenc, Koller Krisztián, Rubus Tamás, Zoran Kosztics, Pákolicz Dávid, Szokol Zsolt, Pekár László, Törtei Tamás és két ifjúsági játékos, Bagi Ákos, illetve Markovics Dávid. Velük együtt lesz tíz mezőnyjátékosunk. Nevezni tudunk továbbá három kapust (Balogh Jánost, Ovszijenko Volodimirt, Hrabina Alexet) és az ifiből még Vámos Márkot. Utóbbinak azonban éppen most lett volna a vállműtétje, mert rendszeresen kiugrik a válla, a jelenlegi helyzetben azonban ő is jön velünk, leül a kispadra.”

♦ A paksiakat kevésbé érinti hátrányosan, hogy az őszi kerettel kell játszaniuk. A tolnaiaktól ugyanis jóval kevesebben távoztak a téli szünetben, mint a nyíregyháziaktól. Eppel Márton, Fiola Attila és Kovács Gábor távozott, rájuk már nem számíthat Csertői Aurél vezetőedző, ahogy az újonnan igazolt Balázs Zsoltra és Rodenbücher Istvánra sem.

LABDARÚGÓ NB I
17. FORDULÓ

PAKSI FC–NYÍREGYHÁZA SPARTACUS – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Paks, 15.00 óra. Vezeti: Iványi Zoltán
ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS
JEGYZŐKÖNYV

TABELLA

A HALASZTOTT MECCSCRE VONATKOZÓ MLSZ-SZABÁLYZAT*

13.§ Játékjogosultság a később lejátszásra kerülő mérkőzésen

(A jelen helyzetre vonatkozó passzust alább külön kiemeltük.)

(1) A labdarúgó szövetség Versenybizottsága által elhalasztott fordulóban, vagy mérkőzésein nem játszhat az a labdarúgó, aki a mérkőzés új játéknapján eltiltás, vagy játékjogának felfüggesztése miatt nem rendelkezik játékjogosultsággal. Az elhalasztott forduló mérkőzéseit úgy kell tekinteni, mintha eredetileg is a későbbi időpontjára lettek volna kisorsolva.

(2) Későbbi időpontra halasztottnak kell tekinteni a mérkőzést, ha:
a) az érdekelt sportszervezetek közös megegyezése alapján az illetékes Versenybizottság engedélyével későbbi időpontban játsszák le,
b) bármely okból elmaradt, beszüntetett és újra játszását rendelték el
c) óvás miatt újra kell játszani.

(3)

/A

A későbbi időpontban vagy újrajátszott felnőtt bajnoki, vagy kupamérkőzésen nem játszhat az a labdarúgó, aki:

a) sportszervezetébe az eredeti mérkőzésnap után lett le- vagy átigazolva, tehát a kisorsolt eredeti napon nem volt még a sportszervezet labdarúgója, kivéve, ha a mérkőzés újrajátszására a téli átigazolási időszak UTÁN kerül sor;

b) a mérkőzés napján eltiltás, vagy játékjogának felfüggesztése miatt nem rendelkezik játékjogosultsággal.

/B A későbbi időpontban vagy újrajátszott utánpótlás bajnoki, vagy kupamérkőzésen játszhat az a labdarúgó, aki a mérkőzés napján játékjogosultsággal rendelkezik.

*Forrás: MLSZ-versenyszabályzat
LABDARÚGÓ NB I, 17. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
December 5., péntek
19.00 Ferencváros–Lombard Pápa 2–0 Szabó Zsolt
3465
December 6., szombat
14.00
Budapest Honvéd–Győri ETO FC 0–2 Andó-Szabó Sándor
500
16.00
Pécsi MFC–Puskás Akadémia FC 0–1 Erdős József
298
16.00Dunaújváros PASE–Videoton 1–4Vad II István
1268
18.00Szombathelyi Haladás–Kecskeméti TE 3–1 Solymosi Péter
1000
20.00MVM-Paks–Nyíregyháza Spartacus – elhalasztvaIványi Zoltán
December 7., vasárnap
16.30Diósgyőri VTK–Újpest FC 2–1 Bognár Tamás
5774
18.30Debreceni VSC-Teva–MTK Budapest 2–1Németh Ádám
2425
2015. február 21., szombat
15.00
MVM-Paks–Nyíregyháza Spartacus
TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL
Érkezők: Balázs Zsolt (Kecskemét), Rodenbücher István (MTK, legutóbb kölcsönben Vasas)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek: Lenzsér Bence (Győri ETO, próbajáték)
Távozók: Eppel Márton (Dunaújváros PASE), Fiola Attila (PAFC), Kovács Gábor (DVTK)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak:

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A NYÍREGYHÁZA SPARTACUSNÁL
Érkezők: Zurab Arziani (grúz, Szahalin Juzsno-Szahalinszk – Oroszország), Dato Darcimelija (grúz, FK Szevasztopol II – Ukrajna), Juraj Halenár (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia), Deniss Ivanovs (lett, FK Liepaja – Lettország), Mihael Kovacevic (svájci-horvát, szabadon igazolható volt, legutóbb Beroe Sztara Zagora – Bulgária), L’Imam Seydi (francia, DVSC), Igor Zofcák (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia)
Kölcsönbe érkezők: Bosnjak Predrag (FTC)
Kölcsönből visszatérők: Dajka László (Nyírbátor), Perger Géza Bence (Balmazújváros), Reznek Donát (Balmazújváros)
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:

Távozók: Huszák Tamás (Soroksár), Jánvári Gábor (Haladás), Molnár Marcell (Siófok), Patály János (Diósd), Póti Krisztián, Sándor István (Soroksár), Spitzmüller István (Békéscsaba), Borisz Zsivanovics (szerb, szabadon igazolható, Donji Szrem – Szerbia?)
Kölcsönbe távozók: Bajzát Péter (Mezőkövesd), Gengeliczki Gergő (Mezőkövesd), Reznek Donát (Cigánd)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Nagy Zoltán (DVSC, onnan Kecskemét), Szécsi Márk (DVSC)

A NYÍREGYHÁZA SPARTACUS TÉLI FELKÉSZÜLÉSI MECCSEI
A felkészülés kezdete: január 12.
Edzőtábor: Törökország (Belek), február 1–11.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 21.: Nyíregyháza–Nyírbátor 2–0 (Pekár, Kosztics)
Január 24. (Balmazújváros): Balmazújváros–Nyíregyháza 1–1 (Halenár)
Január 28. (Kisvárda): Kisvárda–Nyíregyháza 3–2 (Zofcák, Pákolicz)
Január 31. (Pallag): Debreceni VSC–Nyíregyháza 7–1 (Koller K.)
Február 3. (Belek): Nyíregyháza–FK Zsetiszu (kazah) 2–0 (Pekár 2)
Február 5. (Belek): Nyíregyháza–Dinamo Batumi (grúz) 1–2 (Seydi)
Február 8. (Belek): Nyíregyháza–Senica (Szenice; szlovák) 1–0 (Halenár)
Február 10. (Belek): Nyíregyháza–Spartaks Jurmala (lett) 0–0
Február 15.: Nyíregyháza–MFK Kosice (Kassa; szlovák) 1–2 (Pekár)
A PAKSI FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 12.
Edzőtábor: Törökország (Belek), február 4–15.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 17.: Paks–Baja 4–1 (Hahn 2, Bartha, Eppel)
Január 24. (Kaposvár):Kaposvári Rákóczi–Paks 1–3(Haraszti, Bartha, Bor)
Január 28.: Paks–Bp. Honvéd 2–0 (Báló – 11-esbõl, Haraszti Zs.)
Január 31. (Fáy utca): Vasas–Paks 2–2 (Báló, Könyves)
Február 3.: Paks–Kecskeméti TE 0–1
Február 6. (Belek): Paks–MFK Ruzomberok (Rózsahegy; szlovák) 3–2 (Könyves, Simon A., Lenzsér)
Február 9. (Belek): Paks–Zsetiszu (kazah) 1–1 (Vági)
Február 11. (Belek): Paks–OFK Beograd (szerb) 1–0 (Báló)
Február 14. (Belek): Paks–Bananc Jereván (örmény) 4–2 (Simon A. 2, Bor, Bertus)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik