Így szabadulj meg a hájtól! Az első lépések...

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.31. 15:20
null
Ha már elkezdtél mozogni, első körben térj át a rendszeres, kb. 3 óránként történő kisadagos étkezésre
A súlyfeleslegtől való megszabadulás egyáltalán nem bonyolult dolog: mindössze elhatározást igényel és persze kitartást a célunk mellett. Sajnos a kitartás terén sokan nem a legjobbak, pedig mindenki, még te is képes vagy arra, hogy összeszedd magad, ésszel végiggondold a várható előnyöket, lásd magad előtt az elérni vágyott formát és megküzdj érte! Nagy Dóra, a BioTechUSA testkultúra szakértője, edző, oktató útmutatása a segítségedre lehet, ha elindulsz ezen az úton.



1. Az első lépés, hogy meghozd a döntést, hogy te ezt igenis akarod és véghez is viszed. Ezt jelenti igazán az a mondat, hogy „fejben dől el minden”. Ha nem akarod igazán, akkor nem is sikerülhet, mert hamar feladod, ahogy a nagy átlag teszi, mert az kényelmesebb. Amennyiben viszont úgy érzed, hogy nem tartozol az átlaghoz, mert te igenis képes vagy rá – mert sokan azért képesek voltak erre előtted, tehát rengeteg jó, követendő példát találni –, akkor jöhet a következő lépés.

2. Kezdj el mozogni: növeld a szervezeted által elhasznált energia mennyiségét, dolgoztasd a testedet, pörögjön fel a vérkeringésed és fejlődjön az izomzatod. Az izomzat fenntartása sok energiába telik, így egy izmosabb személy több kalóriát éget el a nap során. Ugyanakkor, ha izmosodsz, ne lepődj meg, hogy a mérleg nem mutat kevesebbet, ugyanis az izom nehezebb, mint a zsír. A lényeg úgysem a mérleg által mutatott szám, hanem az, amit a tükörben látsz, és az, ahogy érzed magad!

 

3. Ha elkezdtél mozogni, akkor ideje turbó fokozatra kapcsolni, és maximalizálni a fogyást az étrended átalakításával!

a. Első körben térj át a rendszeres, kb. 3 óránként történő kisadagos étkezésre, amivel stabilizálod a vércukorszintedet, megszünteted a kiugró vércukor értékeket és a magas inzulin kibocsátást (ami a raktározásért felelős), így jó eséllyel megszűnik az ún. evés utáni „kajakóma”.

b. Szabadulj meg az üres kalóriáktól, amelyek csak megterhelik a szervezetedet, az emésztőrendszeredet és a vérkeringésedet. Kerüld a zsíros, cukros, lisztes ételeket, péksüteményeket, csokoládékat és kekszeket, amik semmilyen pozitívumot nem nyújtanak azon kívül, hogy odáig vagy az ízükért, de csak addig, amíg el nem fogyasztod. Válassz teljes kiőrlésű vagy egészséges alapanyagokat tartalmazó változatokat.

c. Emeld meg a folyadékbeviteledet cukor- és szénsavmentes folyadékból, pl. vízből és csökkentsd a cukros üdítők, gyümölcslevek mennyiségét.

d. Emeld meg a saláta- és zöldségfélék fogyasztását, valamint az elfogyasztott fehérje mennyiségét.

 

4. A maximális hatékonyság érdekében vedd igénybe a táplálék-kiegészítők segítségét. Nem, ezek nem fognak lefogyasztani, de megfelelő étrend és edzésmunka mellett segítik a nagyobb kalóriafelhasználást és a zsírból történő energianyerést. A legnépszerűbb diétát támogató hatóanyag az l-carnitine, ami egyébként megtalálható a szervezetünkben. Ha fogyás a célunk, úgy célszerű megnövelni ennek mennyiségét. Mivel az l-carnitine a testmozgás során felszabadult zsírsavak szállítását végzi a sejtek központjába, ahol energiaként elhasználódnak, így edzés előtt 30-60 perccel ajánlott fogyasztani. Így nemcsak remekül energizál majd az edzés során, de segíti a fokozott zsírfelhasználást!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik