PATAI GERGELY
2023.01.27 14:29 Frissítve: 2023.01.27 14:55

Vízilabda: utánpótlás-konferenciát rendeztek az MVM Dome-ban

Csaknem háromszáz szakember részvételével utánpótlás-konferenciát rendezett pénteken a Magyar Vízilabda-szövetség, amelyen többek között a két szövetségi kapitány, Varga Zsolt és Bíró Attila is előadást tartott.

A női vízilabda-válogatottat irányító Bíró Attila is előadott az utánpótlás-konferencián (Fotó: waterpolo.hu)

A Magyar Vízilabda-szövetség új elnöke, Madaras Norbert már megválasztását követően is hangsúlyozta, fontosnak tartja a szakmai párbeszédet a szövetségi kapitányok, a klubedzők és a sportvezetők között, és ezt a célt szolgálta a pénteki utánpótlás-konferencia is, amelyen csaknem háromszáz szakember vett részt az impozáns MVM Dome-ban. Az elmúlt években az FTC-Telekom szakosztályelnökeként dolgozó Madaras köszöntőjében elárulta, az egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy szervezett keretek között, egységes képzési és versenyrendszerben fejlődhessenek a fiatal játékosok.

Két kisfiú édesapjaként tudom, hogy egyre nehezebb kimozdítani a gyerekeket a közösségi média világából – mondta Madaras Norbert. – A fiataloknak azonnali sikerélményekre van szükségük, sokszor nehezen élik meg, ha napi öt-hat óra edzés után a hétvégén csak egy negyedet játszanak, ezért is fontos, hogy az edzők egyben jó pedagógusok is legyenek. A múlt kötelez minket, hogy alkalmazkodjunk a sportág változásaihoz, gyorsítanunk kell a fejlődési folyamatokon, és a klubok visszajelzéseit figyelembe véve alakítani a bajnoki rendszeren, mert az nem normális, ha a tízéves gyerekek évente negyven meccset játszanak.”

A magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila előadásában az amerikai példát emelte ki, az Egyesült Államokban csak serdülőkortól helyezik előtérbe a versenyeztetést. A szakember szerint az olimpiai címvédő mellett egyelőre a spanyol válogatott is előttünk jár, de a középső tengely erősítésével, azaz kapusok, bekkek és centerek nevelésével ledolgozható a hátrány.

Az utánpótlás-bizottság elnöke, Székely Bulcsú elmondta, az elmúlt években a támadásépítés sebességében és agresszivitásban is előreléptek a mieink, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a korosztályos válogatottaknál is nagy hangsúlyt fektetnek azokra a játékelemekre, amelyeket a felnőttválogatott alkalmaz. A tavalyi hat utánpótlás-világverseny mindegyikén érmet szerzett a magyar válogatott, ám a sportág sikerességét időtlen idők óta az olimpiai eredményesség alapján ítélik meg – ezért indították el a Párizs 2024 programot. Az új adatbázisban amolyan mérceként a válogatott játékosok teszteredményeit is láthatják a klubedzők, akik a különböző tesztek elvégzésével objektív visszajelzést kaphatnak az elvégzett munkáról.

A férfiválogatott szövetségi kapitánya, Varga Zsolt szerint mérhetővé kell tenni a fizikai paramétereket és a teljesítményt, hogy kiderüljön, milyen tekintetben van lemaradásunk a szerb, a spanyol, az olasz vagy a horvát válogatotthoz képest – példaként videókat is mutatott a riválisok speciális játékelemeiről. A szakember felhívta a figyelmet a „transzfertámadások” jelentőségére, a dinamikus, sok mozgásos védekezésre, valamint a hat az öt elleni támadásokra, és arra kérte az utánpótlásedzőket, hogy univerzális, több poszton is bevethető játékosokat neveljenek.

Az ország különböző pontjairól érkező résztvevők hasznos ismeretekkel gazdagodtak a konferencián, amelyet a jövőben évente három alkalommal rendezne meg a szövetség.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.