L. G., P. G. 2022.08.19 20:07 Frissítve: 2022.08.19 22:59

Vízilabda: megnyerte a Benu-kupát a férfiválogatott

A férfi vízilabda Benu-kupa harmadik fordulójában pénteken a magyar válogatott 13–9-re legyőzte Hollandiát, és megnyerte a tornát.

A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Földi Imre)


A várható vihar nemcsak az augusztus huszadikai légi parádéra volt hatással, hanem a férfi vízilabda Benu-kupa utolsó napjára is, a komplett pénteki programot ugyanis bevitték a Hajós uszoda fedett medencéjébe a nyitottból, nehogy aztán a villámlás miatt ne lehessen játszani. Márpedig játszani kellett, elvégre egy hét múlva már kezdődik a spliti Európa-bajnokság.

Varga Zsolt együttese a hollandok ellen zárta a háromnapos tornát, a szövetségi kapitány pedig egy helyen változtatott az előző két napon medencébe ugró csapatán. Balkezes váltott balkezest: Burián Gergely helyett Vadovics Viktor kapott lehetőséget, aki egyébként nem tagja a tizenöt fős Eb-keretnek.
A magyar válogatott lendületesen kezdett, az ismét nagyot játszó Jansik Szilárd megúszása után annyit cselezhetett a lövés előtt, mint még talán soha, a ziccer értékesítése után már 3–1-re vezettek a mieink. Azonban ha kicsit elcsúszott a védekezés, a hollandok rögtön kihasználták a lehetőséget, emiatt gyorsan egyenlítettek. Aztán Vigvári Vendel villant egy percen belül kétszer, így ismét kettővel, 5–3-ra vezetett a magyar csapat.

A hollandok a második negyed elején felzárkóztak, mi több, újra egyenlíthettek is volna, de Vogel Soma jó szokása szerint ötméterest védett. A másik oldalon Jansik viszont nem hibázott, a kapu bal oldalába lőtte a büntetőt. A magyar védekezés kezdett összeállni, támadásban ugyanakkor becsúszott egy-két rossz passz, így sokáig nem nőtt a különbség, majd Angyal Dániel hatalmas átlövése végül utat talált a kapuba. Az aktívan játszó Német Toni centerből lőtt akciógólt, 8–4-nél pedig már egészen pofásan nézett ki az eredményjelző. A szakasz utolsó percét végigtámadhatták a hollandok, de két lövésük a blokkban halt el, a harmadikat pedig Vogel hatástalanította.

Fotó: Földi Imre

 

A térfélcsere után kissé elaludt a magyar csapat, a hollandok megrázták magukat, három perc alatt lőttek három gólt, és máris 8–7 lett az állás. Varga Zsolt időt is kért, hogy rendbe tegye a fejeket, ami mérsékelten sikerült, a hollandok csak azért nem dolgozták le a négygólos hátrányukat, mert Vogel ziccert védett. Zalánki Gergő törte meg a magyar gólcsendet, majd a mieink elváltották magukat védekezésben, így újra csak egy volt közte. Fekete Gergő találatára is válaszoltak a hollandok, végül Nagy Ádám tett róla, hogy kétgólos magyar vezetésről kezdődjön az utolsó negyed.

A záró nyolc percben mindkét csapat az utolsó energiatartalékait mozgósította, látszott, hogy a harmadik meccsüket játsszák három nap alatt. Zalánki lőtt egészen könnyednek látszó mozdulattal hatalmas gólt, miközben a holland támadásokat egyre magasabb hatásfokkal verte vissza a magyar védelem. Angyal a szélről is betalált, újra visszaállt a négygólos különbség, a meccs pedig ezen a ponton el is dőlt.

A magyar válogatott hullámzó játékkal, de összességében gond nélkül, 13–9-re győzött a hollandok ellen, és jegyezzük fel, hogy hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a Benu-kupát – persze a lényeg az egy hét múlva kezdődő Európa-bajnokság lesz.

VÍZILABDA
Benu-kupa, férfi torna (Budapest, Margitsziget)
3. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 13–9 (5–3, 3–1, 3–5, 2–0)
Hajós uszoda, 1000 néző. V: Sztanojevics (szerb), Blanchard (francia)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – JANSIK SZ. 2, Manhercz K. 1, ANGYAL 2, Német T. 1, ZALÁNKI 3, Vadovics. Csere: Konarik, Ágh, Fekete G. 1, VIGVÁRI VENDEL 2, Nagy Á. 1.Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
HOLLANDIA: Wagenaar – De Weerd, JANSSEN 2, Nispeling, Winkelhorst 1, TE RIELE 3, Koopman 1. Csere: Muller 1, Lucas 1, Kastrop, Van Yperen, De Mey. Szövetségi kapitány: Harry van der Meer
Gól – emberelőnyből: 7/2, ill. 7/2
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 2/1
Kiállítva (végleg, cserével): Lucas (21. p.)
Kipontozódott: Vadovics (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Jól kezdtünk, aztán könnyebb gólokat kaptunk, így forróbb hangulatú mérkőzés lett belőle, ami a jelenlegi helyzetben nekünk nagyon jól jött. Egyértelmű, hogy a holland csapat gyengébb nálunk, de nem akármilyen munka van mögöttünk, és így is képesek voltunk kézben tartani a mérkőzést, stabillá vált a védekezés és hatékonyabbak lettek a támadások. Örülök, hogy téthelyzetben tudtunk gyakorolni.
Harry van der Meer: – A gyengébb első negyed után magunkra találtunk, majd sokáig tartottuk a lépést az esélyesebb magyar válogatottal. A kritikus helyzetekben nem volt szerencsénk, a bírói felfogás sem kedvezett nekünk, de a mutatott játékkal összességében elégedett vagyok. Sikerült megnehezítenünk a magyarok dolgát, nem adtuk olcsón a bőrünket.

A másik mérkőzésen: Franciaország–Japán 12–9
A torna végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Hollandia 3, 3. Franciaország 3, 4. Japán 3

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.