Vízilabda: megnyerte a Benu-kupát a férfiválogatott

L. G., P. G.L. G., P. G.
Vágólapra másolva!
2022.08.19. 20:07
A férfi vízilabda Benu-kupa harmadik fordulójában pénteken a magyar válogatott 13–9-re legyőzte Hollandiát, és megnyerte a tornát.
A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Földi Imre)
A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Földi Imre)


A várható vihar nemcsak az augusztus huszadikai légi parádéra volt hatással, hanem a férfi vízilabda Benu-kupa utolsó napjára is, a komplett pénteki programot ugyanis bevitték a Hajós uszoda fedett medencéjébe a nyitottból, nehogy aztán a villámlás miatt ne lehessen játszani. Márpedig játszani kellett, elvégre egy hét múlva már kezdődik a spliti Európa-bajnokság.

Varga Zsolt együttese a hollandok ellen zárta a háromnapos tornát, a szövetségi kapitány pedig egy helyen változtatott az előző két napon medencébe ugró csapatán. Balkezes váltott balkezest: Burián Gergely helyett Vadovics Viktor kapott lehetőséget, aki egyébként nem tagja a tizenöt fős Eb-keretnek.
A magyar válogatott lendületesen kezdett, az ismét nagyot játszó Jansik Szilárd megúszása után annyit cselezhetett a lövés előtt, mint még talán soha, a ziccer értékesítése után már 3–1-re vezettek a mieink. Azonban ha kicsit elcsúszott a védekezés, a hollandok rögtön kihasználták a lehetőséget, emiatt gyorsan egyenlítettek. Aztán Vigvári Vendel villant egy percen belül kétszer, így ismét kettővel, 5–3-ra vezetett a magyar csapat.

A hollandok a második negyed elején felzárkóztak, mi több, újra egyenlíthettek is volna, de Vogel Soma jó szokása szerint ötméterest védett. A másik oldalon Jansik viszont nem hibázott, a kapu bal oldalába lőtte a büntetőt. A magyar védekezés kezdett összeállni, támadásban ugyanakkor becsúszott egy-két rossz passz, így sokáig nem nőtt a különbség, majd Angyal Dániel hatalmas átlövése végül utat talált a kapuba. Az aktívan játszó Német Toni centerből lőtt akciógólt, 8–4-nél pedig már egészen pofásan nézett ki az eredményjelző. A szakasz utolsó percét végigtámadhatták a hollandok, de két lövésük a blokkban halt el, a harmadikat pedig Vogel hatástalanította.

Fotó: Földi Imre
Fotó: Földi Imre

 

A térfélcsere után kissé elaludt a magyar csapat, a hollandok megrázták magukat, három perc alatt lőttek három gólt, és máris 8–7 lett az állás. Varga Zsolt időt is kért, hogy rendbe tegye a fejeket, ami mérsékelten sikerült, a hollandok csak azért nem dolgozták le a négygólos hátrányukat, mert Vogel ziccert védett. Zalánki Gergő törte meg a magyar gólcsendet, majd a mieink elváltották magukat védekezésben, így újra csak egy volt közte. Fekete Gergő találatára is válaszoltak a hollandok, végül Nagy Ádám tett róla, hogy kétgólos magyar vezetésről kezdődjön az utolsó negyed.

A záró nyolc percben mindkét csapat az utolsó energiatartalékait mozgósította, látszott, hogy a harmadik meccsüket játsszák három nap alatt. Zalánki lőtt egészen könnyednek látszó mozdulattal hatalmas gólt, miközben a holland támadásokat egyre magasabb hatásfokkal verte vissza a magyar védelem. Angyal a szélről is betalált, újra visszaállt a négygólos különbség, a meccs pedig ezen a ponton el is dőlt.

A magyar válogatott hullámzó játékkal, de összességében gond nélkül, 13–9-re győzött a hollandok ellen, és jegyezzük fel, hogy hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a Benu-kupát – persze a lényeg az egy hét múlva kezdődő Európa-bajnokság lesz.

VÍZILABDA
Benu-kupa, férfi torna (Budapest, Margitsziget)
3. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 13–9 (5–3, 3–1, 3–5, 2–0)
Hajós uszoda, 1000 néző. V: Sztanojevics (szerb), Blanchard (francia)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – JANSIK SZ. 2, Manhercz K. 1, ANGYAL 2, Német T. 1, ZALÁNKI 3, Vadovics. Csere: Konarik, Ágh, Fekete G. 1, VIGVÁRI VENDEL 2, Nagy Á. 1.Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
HOLLANDIA: Wagenaar – De Weerd, JANSSEN 2, Nispeling, Winkelhorst 1, TE RIELE 3, Koopman 1. Csere: Muller 1, Lucas 1, Kastrop, Van Yperen, De Mey. Szövetségi kapitány: Harry van der Meer
Gól – emberelőnyből: 7/2, ill. 7/2
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 2/1
Kiállítva (végleg, cserével): Lucas (21. p.)
Kipontozódott: Vadovics (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Jól kezdtünk, aztán könnyebb gólokat kaptunk, így forróbb hangulatú mérkőzés lett belőle, ami a jelenlegi helyzetben nekünk nagyon jól jött. Egyértelmű, hogy a holland csapat gyengébb nálunk, de nem akármilyen munka van mögöttünk, és így is képesek voltunk kézben tartani a mérkőzést, stabillá vált a védekezés és hatékonyabbak lettek a támadások. Örülök, hogy téthelyzetben tudtunk gyakorolni.
Harry van der Meer: – A gyengébb első negyed után magunkra találtunk, majd sokáig tartottuk a lépést az esélyesebb magyar válogatottal. A kritikus helyzetekben nem volt szerencsénk, a bírói felfogás sem kedvezett nekünk, de a mutatott játékkal összességében elégedett vagyok. Sikerült megnehezítenünk a magyarok dolgát, nem adtuk olcsón a bőrünket.

A másik mérkőzésen: Franciaország–Japán 12–9
A torna végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Hollandia 3, 3. Franciaország 3, 4. Japán 3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik