Női vízi MK: hatalmas meglepetés, kupagyőztes az Eger!

TÓTH MÁRTONTÓTH MÁRTON
Vágólapra másolva!
2021.12.19. 20:50
Az esélyeket felrúgva, de teljesen megérdemelten, szinte végig vezetve 7–6-ra legyőzte a címvédő Dunaújvárost az Eger a döntőben, és megnyerte a Magyar Kupát.
Hiába fordított a DFVE, az Eger nyerte a finálét (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Hiába fordított a DFVE, az Eger nyerte a finálét (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Képes csodát tenni az Eger? Némi túlzással ez volt az egyetlen kérdés a Magyar Kupa döntője előtt. Vitathatatlan tény, hogy a két együttes közül a címvédő magasabb szintet képvisel, és talán tízből kilencszer legyőzné ellenfelét. Mutatja ezt az októberi bajnoki mérkőzésük is, amelyen 17–10-re a Dunaújváros nyert. Azonban egy kupameccsen, pláne a fináléban, bármi megeshet. Az Eger pedig már megmutatta a BVSC elleni negyeddöntős párharc során, hogy tud élni az esélytelenek nyugalmával.

Nem történt ez másképp vasárnap este sem. Sike József alaposan felkészítette csapatát – ebben finoman szólva is előnyt jelentett, hogy nyáron két év másodedzősködés után éppen Dunaújvárosból tette át a székhelyét Egerbe. Az első félidőben kevés megszakítással, folyamatos fel-alá úszás közben a kapusok remeklésével megpróbálta egymást „kivéreztetni” a két fél. Arra azonban senki sem számított, hogy amikor térfelet cserélnek, 3–0-t mutat az eredményjelző – az Eger javára! Kiss Alexandra egyszerűen lehúzta a rolót, a korábban négy évet az ellenfélnél tempózó kapus parádésan játszott, a zárt és az újvárosiakat rossz lövőhelyzetekbe kényszerítő védelem pedig a segítségére volt.

Egészen a 18. percig kellett várni, hogy a lelátón többségben lévő Fejér megyei drukkerek gólt kiálthassanak, ekkor Horváth Brigitta fejezett be eredményesen egy emberelőnyös akciót. Mihók Attila jó ütemben kért időt, és úgy tűnt, csapata bedarálja a fáradó egrieket: 5–4-es újvárosi vezetéssel zárult a harmadik nyolc perc.

Az persze sosem árt, ha egy háromszoros olimpiai bajnok ül a kispadon: Biros Péter, az egriek szakmai igazgatója a záró felvonás előtt túlordibálta a zenét és a mintegy ezres közönséget is, miközben a tőle másfél méterre pihegő játékosait tüzelte. Ha ő mondja, hogy meg lehet fordítani, akkor bárki elhiszi...

Elhitték Czigány Dóráék is. A mérkőzés legjobbja gyorsan gólt szerzett, majd Hertzka Orsolya is kettőt – az egyiket majdnem a félpályáról ragasztotta a bal felsőbe –, így alig telt el három perc, újra kettővel vezettek az egriek.

Ez már elegendőnek bizonyult: bár az újvárosiak kétszer is támadhattak az utolsó percben az egyenlítésért, Kiss Alexandra és a kapufa kifogott rajtuk, így Sikét borították be lányai a dudaszó pillanatában a medencébe.

Csodát tett, de nem szerencsével nyert az Eger, ezt le kell szögezni. Megérdemelten, az ellenfél hibáit kihasználva, a mentális fölényt meglovagolva és szinte végig vezetve aratott nagyszerű diadalt.

VÍZILABDA
NŐI MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ, SOPRON
DÖNTŐ

TIGRA-ZF-EGER–DUNAÚJVÁROSI EGYETEM-MAARSK GRAPHICS 7–6 (2–0, 1–0, 1–5, 3–1)
Sopron, 1000 néző. V: Tóth S., Kovács S.
EGER: KISS A. – HERTZKA 3, Menczinger K., Molnár D., Katona Zs., CZIGÁNY D. 4, Szilágyi Sz. Csere: Bódi, Dobi, Jancsó, Borsi. Edző: Sike József
DUNAÚJVÁROS: MACZKÓ – Gurisatti 1, Szellák, Szabó N., Mahieu, SZILÁGYI D. 3, Mucsy. Csere: Horváth B. 1, Garda 1, Sajben, Pál R. Edző: Mihók Attila
Gól – emberelőnyből: 10/2, ill. 10/5. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
MESTERMÉRLEG
Sike József: – Olyan tipikus, nagy téttel bíró mérkőzést játszottunk, amely során a teher nem a mi vállunkat nyomta. Ha ilyenkor az esélytelenebb fél pariban tud maradni, a nagy csapatok játékosainak is megremeg a kezük. Ha nem dolgoztunk volna meg a sikerért, mondhatnám, hogy szerencsések voltunk, de rengeteg munkát tettek bele a lányok ebbe a győzelembe.
Mihók Attila: – Az első félidőben nulla, összesen hat gólt lőttünk – még sosem nyertünk Magyar Kupa-döntőt ilyen kevés találattal. Tudtuk, hogy az Eger Sike József révén alaposan felkészül belőlünk, ismeri a hibáinkat. A negyedik negyedben túl sok kontrát fújtak be ellenünk ahhoz, hogy stabilizálni tudjuk az állást, egyből visszavette a vezetést az ellenfél, és újra rajtunk volt a nyomás.

BENU MAGYAR KUPA, NŐK 2021–2022
A végeredmény: 1. Tigra-ZF-Eger (Borsi Ilona, Bódi Fruzsina, Czigány Dóra, Dobi Dorina, Gálicz Zsófia, Hertzka Orsolya, Jancsó Patrícia, Katona Zsófi, Keresztes Anita, Kiss Alexandra, Menczinger Kata, Molnár Daniella, Párkányi Réka, Szilágyi Szabina, Túri Dorottya, edző: Sike József),
2. Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics, 3. UVSE-Hunguest Hotels és Valdor-Szentes

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik