nemzetisport.hu
2019.05.01 21:16 Frissítve: 2019.05.01 23:03

Férfi vízilabda ob I: OSC–FTC párharc lesz a bajnoki döntőben

OSC–Ferencváros párharcot rendeznek a férfi vízilabda ob I döntőjében. Az elődöntőben mindkét csapatnak egy mérkőzés kellett ahhoz, hogy lezárja a párharcát. Az OSC 11–10-re legyőzte a Szolnokot, az FTC pedig 11–9-re az Egert. Ezzel mindkét klub 9–0-s pontkülönbséggel jutott a bajnoki fináléba.

Nagy Viktorék nagyot küzdöttek, de az OSC az első meccsen kiharcolta a döntőbe jutást – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Dömötör Csaba)

Ebben a szakaszban, a rájátszás első körében kialakul a helyosztók párosítása. Az összes párharc az egyik fél 7. pontjáig tart, a csapatok a középszakaszban egymás ellen szerzett pontokat magukkal hozzák. Az OSC és az FTC is 6–0-val várta az elődöntő szerdai mérkőzéseit, azaz egyetlen győzelem kellett neki a fináléba jutáshoz. 

Az OSC az első negyedben Hárai Balázs duplájával 2–0-ra vezetett, de fordított a Szolnok. Aztán miután 6–4-re megint a fővárosi csapat állt jobban, ismét képes volt fordítani a vendégcsapat. Szatmári Kristóf góljával a negyedik negyed elején is a Szolnoknál volt az előny (8–9), ám ezután Drasko Brguljan kettő, Hárai egy találatot szerzett, és mindössze 13 másodperce maradt a Tisza-parti együttesnek. Ebbe már csak egy Pethe-István gól fért bele – az OSC nyert, és a döntőbe jutott.

Az FTC a szolnoki Burián Gergely megütése miatt két mérkőzésre eltiltott Varga Dénes és a sérült Sedlmayer Tamás nélkül állt ki az Eger ellen, s a válogatott csapatkapitánya nélkül csapatként aratott győzelmet. Kállay Márk, Nikola Jaksics és Sztefan Mitrovics egyaránt két gólt dobott. A 4–4-es első negyed után a másodikban elhúzott a Fradi, de a harmadik az Egeré volt. Csakhogy a hevesiek a záró periódusban egyetlen gólt sem szereztek, ami megpecsételte a sorsukat.

Az OSC és a Ferencváros bajnoki döntője az egyik fél harmadik győzelméig tart majd.

A Miskolc 14–7-re legyőzte a Debrecent, ezzel a két együttes párharcát 9–0-ra megnyerve elérte, hogy az 5. helyért küzdhessen, míg a hajdúságiak a legjobb esetben a 7. helyen végezhetnek.

A két csapatnak még várnia kell az ellenfélre, a Honvéd és a BVSC 2–2-ről induló csatájában ugyanis nem dönthetett az első mérkőzés, csak az volt a kérdés, melyik gárda szerez előnyt. A Honvéd kezdett jobban, ám a BVSC a második negyedben fordított, majd meg is nyerte az összecsapást, így szombaton eldöntheti a párharcot, míg a BHSE a harmadik találkozó kiharcolásának reményében száll vízbe Zuglóban.

Egy „emelettel” lejjebb, a 9–12. helyért folyó küzdelemben a Szentes lezárta a Szombathely elleni párharcot, míg a Pécs háromgólos sikerrel egyenlített a Tatabánya ellen – itt döntés szombaton.

Az alsóházban az UVSE könnyedén felülmúlta a KSI csapatát, így az UVSE a 13., a KSI a 15. pozícióért játszik majd. Az ellenfélre még várni kell, a másik ágon ugyanis a Vasas legyőzte a vendég Kaposvárt, ezzel 4–4-re egyenlített. Közöttük a szombati mérkőzés dönt arról, melyik együttes játszhat a 13. helyért.

A meccseken nem születhet döntetlen eredmény, a győztes minden esetben 3, a vesztes 0 pontot kap.

FÉRFI VÍZILABDA OB I
RÁJÁTSZÁS
ELŐDÖNTŐ, 1.  MÉRKŐZÉS
A-HÍD OSC ÚJBUDA–SZOLNOKI DÓZSA 11–10
(2–2, 1–1, 3–3, 5–4)
Nyéki uszoda, 800 néző. V: Tóth I., Homonnai D.
OSC: B. Mitrovics – Salamon, Manhercz K. 1, Bundschuh, HÁRAI 3, DRASKO BRGULJAN 3, Randjelovics 1. Csere: SEMAN 2, Kovács Gergő, Ubovics, Erdélyi, Tóth M., Burián 1. Edző: Vad Lajos
SZOLNOK: Nagy V. – Bátori, M. Alekszics 2, ANGYAL 2, D. Lazics 1, V. Rasovics, Zalánki 2. Csere: Jansik D., SZATMÁRI 2, Teleki, Szeghalmi, Pethe 1. Edző: Zsivko Gocics
Gól – emberelőnyből: 14/5, ill. 9/5
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Bátori (19. p.), Bundschuh (24. p.), V. Rasovics (29. p.), Angyal (31. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): M. Alekszics (27. p.), Zalánki (32. p.)
Az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharc végeredménye: 9–0 az OSC javára
MESTERMÉRLEG
Vad Lajos:
– Megemelem a kalapomat a Szolnok előtt, mert ezer sebből vérezve is hatalmas csatára kényszerített minket. A játékunkon látszott, hogy rajtunk van a nyomás, sok helyzetet hibáztunk el, ami eddig nem volt jellemző ránk.
Zsivko Gocics: – Az OSC azt nyújtotta ellenünk, amit az egész idényben, és el kell ismerni, az eredmények alapján jobb nálunk. Ezzel együtt büszke vagyok a csapatomra, mert a játékosaim mindent beleadtak.

FTC-TELEKOM–ZF-EGER 11–9 (4–4, 3–0, 1–5, 3–0)
Komjádi uszoda, 800 néző. V: Rubos, Füzesi
FTC: VOGEL SOMA – VÁMOS 1, Jansik Sz., JAKSICS 2, Német T. 1, Younger 1, Sz. Mitrovics 2. Csere: Nikics 1, Pohl 1, Mezei, Kállay 2, Gór-Nagy. Edző: Varga Zsolt
EGER: VALICS – Sántavy, GYÁRFÁS 1, Hosnyánszky 3, Decker Á. 1, Rasovics 1, Vlahopulosz 2. Csere: Lukács D., Sánta 1, Biros B., Avramovics, Magyar, Kürti. Edző: Dabrowski Norbert
Gól – emberelőnyből: 13/3, ill. 10/3
Gól – ötméteresből: –, ill. 2/2
Sárga lap: Dabrowski Norbert (14. perc), Varga Zsolt (23. p.)
Kipontozódott: Pohl (27. perc), Avramovics (27. p.), Sántavy (29. p.), Gór-Nagy (31. p.)
Az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharc végeredménye: 9–0 az FTC javára
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Összességében nehéz mérkőzéssé vált, de közben nem éreztem ennyire szorosnak, volt hét négy, nyolc öt, utána feljöttek. Általában ez szokott történni: ha egy csapat vezet és feljön az ellenfél, akkor elbizonytalanodik a játék képe. Örülök neki, hogy volt lélekjelenlétünk és koncentrációnk. Az elmúlt hét is ilyen volt azzal, hogy Varga Dénes szerepelhet-e, nehezebben megy az összerázódás két kulcsfigura kiesésével, hiszen Sedlmayer Tamás sérülés miatt nem játszott. De hoztuk ezt a mérkőzést, megvolt, visszahozta az Eger, megint megvolt, megint visszahozta az Eger, ez egy ilyen meccs volt. Hetedszer játszottunk velük ebben az évben, benne van a pakliban, hogy kifognak egy jó napot, mi pedig nem.
Dabrowski Norbert: – Nagyon jó vízilabda-mérkőzés volt, igazi elődöntő. Sajnálom, hogy nem megy tovább, mert szerettem volna még nézegetni a csapatomat, hogy egy ilyen bivalyerős Ferencváros ellen mit tud. Hétből hétszer ők nyertek, ami azt igazolja, hogy jobbak, de volt, amikor nem voltunk a pályán, év végére mégis eljutottunk oda, hogy egy pályán vagyunk a Fradival, ez pedig mindenképp előrelépés.

AZ 5–8. HELYÉRT
PANNERGY-MISKOLCI VLC–DEBRECENI VSE 14–7
(2–2, 4–2, 4–2, 4–1)
Miskolc, 300
néző. V: Vogel G., ifj. Kenéz Gy.
MVLC:
CSOMA – Banicsevics 1, Nagy Á., Bowen 2, Bedő 1, Lőrincz, SZTOJANOVICS 2. Csere: MISICS 4, Vadovics V. 1, MILICSICS 2, Hornyák, SZŐKE SZ., Vismeg Zs. 1. Edző: Sike József
DEBRECEN:
Kósik – Durík 1, Macsi P., Kovács Gábor, 1, FEKETE G. 4, Vidovics, Dőry. Csere: La Rosa 1, Fejős, Smitula, Dienes, Oltean. Edző: Miroszlav Bajin
Gól – emberelőnyből:
15/5, ill. 10/1
Gól – ötméteresből:
–, ill. 1/1
Kipontozódott:
Durík (19. p.), Nagy Á. (29. p.)
Kiállítva (végleg, cserével):
Fejős (28. p.)
Az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc végeredménye: 9–0 a Miskolc javára
MESTERMÉRLEG
Sike József: –
Mondtam a mérkőzés előtt a játékosaimnak, hogy csak nekünk van veszítenivalónk. Az első negyed kiegyenlített játékot hozott, de a folytatásban pontosabbak lettünk, elléptünk vetélytársunktól, és ekkor már vitt bennünket a lendület. Elégedett vagyok az eredménnyel, de nem titok, hogy néhány játékosunknak még javulnia kell az elkövetkező tíz nap során. A Debrecen sokat fejlődött, ám a mi állományunk erősebb, és ezt érvényesítettük.
Miroszlav Bajin: –
Nehéz és kemény csatát vívtunk, jó lett volna még szombaton is találkozni a miskolciakkal. Sajnos a második negyedtől sok gólt kaptunk, és a befejező játékrészre teljesen szétestünk. Gyengén védekeztünk, nem volt meg a játékunkban a kellő mozgás és ritmus, türelmetlenül pólóztunk, így pedig nem lehet eredményt elérni.

BUDAPESTI HONVÉD SE–BVSC-ZUGLÓ EUROLEASING 8–11 (4–3, 1–4, 2–2, 1–2)
Kőér utca, 200 néző. V: Csizmadia, Berki
HONVÉD: Decker A. – Illés S. 1, Juhász Zs., Kardos A. 1, Szirányi, SZIVÓS 2, MANHERCZ Á. 3. Csere: Kiss B. 1, Simizu, Kiss G., Simon R., Fülöp, Gregor. Edző: Merész András
BVSC: Györke – Létay, Szabó Bendegúz, Török B. 1, Kovács P., Mészáros Cs., PÁSZTOR 3. Csere: Czigány, Csapó M. 1, LAJKÓ 2, Várnai 1, ÁGH 2, Sugár P. 1. Edző: Szűcs Levente
Gól – emberelőnyből: 8/3, ill. 9/3
Gól – ötméteresből: 3/1, ill. –
Kipontozódott: Illés S. (29. p.)
Az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc állása: 5–2 a BVSC javára
MESTERMÉRLEG
Merész András:
– A pályaelőny ugrott, a munka ünnepét nagy munkával ünnepelte a két csapat. Bármilyen furcsa, az első negyedben buktuk el a mérkőzést, amikor akár négy nullára is vezethettünk volna. Nekünk ezután a Szőnyi úton kell vitézkednünk szombaton.
Szűcs Levente: – A bajnokság ezen szakaszában már benne vannak az ilyen hektikus meccsek. Ez hű volt egy Honvéd–BVSC rangadóhoz, elég parázs csata, de megőrizte a sportszerűségét. Most rajtunk a sor, miénk a nehezebbik feladat, mert otthon nyerni kell.

A 9–12. HELYÉRT
PVSK-MECSEK FÜSZÉRT–TATABÁNYAI VÍZMŰ SE 11–8
(4–2, 2–1, 4–1, 1–4)
Pécs, 200 néző. V: Tordai, Kollár
PÉCS: JÓZSA – Horváth Zs., CHILKÓ 4, CSACSOVSZKY E. 2, Zerinváry, Rakonjac 2, CSACSOVSZKY A. Csere: Csaba 1, Turnai A., Opacak 1, Jakab, Gál 1, Krizsán. Edző: Lukács Gergely
TATABÁNYA: BARABÁS – Fazekas, Kalanovics 1, Keresztúry, Máthé, MÁRKUS 1, KOLOZSI 1. Csere: KUNCZ 2, Szentesi 1, Katonás 1, Korbán 1, Hoppál, Várnagy. Edző: Zantleitner Tamás
Gól – emberelőnyből: 13/2, ill. 11/3
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/0
Kipontozódott: Katonás (16. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Kalanovics (28. p.)
Az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc állása: 4–4
MESTERMÉRLEG
Lukács Gergely:
– Három negyeden keresztül úgy működött a csapat, ahogy elterveztük. Nagyon szerettünk volna újra elutazni Tatabányára, s ez a vágyunk teljesült, jelenleg ez a lényeg.
Zantleitner Tamás: – Csak akkor nyerhettük volna meg ezt a mérkőzést, ha minden helyzetünket értékesítjük. Úgy tűnt, a Pécs jobban „rápörgött” a találkozóra, mint mi.

METALCOM-SZENTES–AVUS SZOMBATHELY 12–11 (2–2, 4–4, 3–3, 3–2)
Szentes, 250 néző. V: Kovács Cs.T., Tóth S.
SZENTES: MEIXNER – Kiss K., NAGY M. 2, VÖRÖS 3, Pellei F. 2, SOMOGYI B. 2, Hriszoszpatisz 1. Csere: Kókai, Pellei K. 1, Tóth Gy., Hegedűs B. 1, Kuzmenko. Edző: Pellei Csaba
AVUS: Horváth A. – Irmes P., Ekler, Takács K., Kiss Cs. 2, BASZARA 3, Kurucz B. 1. Csere: KOVÁCS B. (kapus), Polovic 2, Baj, GARANCSY 3, Hajmási. Edző: Matajsz Márk
Gól - emberelőnyből: 9/1 ill. 10/1
Gól – ötméteresből: 1/1 ill. –
Kipontozódott: Kókai (22. p.), Irmes P. (22. p.), Somogyi B. (28. p.), Polovic (32. p.)
Az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharc végeredménye: 7–1 a Szentes javára
MESTERMÉRLEG
Pellei Csaba:
– Mi csak veszíthettünk ezen a mérkőzésen, ellenfelünk viszont felszabadultan játszhatott, ennek megfelelően borzasztóan nehéz összecsapáson vagyunk túl. Remekül felkészített Szombathely ellen sikerült nyernünk, ám nem állunk le, beleállunk a kilencedik helyért rendezendő csatába.
Matajsz Márk: – Nem feltett kézzel érkeztünk Szentesre, és az utolsó pillanatig nyílttá bírtuk tenni a találkozót. Sajnos fontos helyzetekben nem tudtunk gólt szerezni, a meccs végére pedig el is fogytunk, de büszke vagyok a csapatomra.

 

A 13–16. HELYÉRT
UVSE-HUNGUEST HOTELS–KSI SE 12–5
(2–0, 4–2, 4–2, 2–1)
Komjádi uszoda, 300 néző. V: Marjay, Bereczki
UVSE: BISZTRITSÁNYI – BAKSA B. 4, Vigvári Vendel 1, Korényi 2, Aranyi, Korbács, Szieben. Csere: Vértes (kapus), Vámosi, DALA D. 3, Telek, Sziládi 1, Konarik 1, Rábavölgyi. Edző: Benedek Tibor
KSI: Bányai – Hevesi, Horváth Á. 1, BÓBIS B. 2, Schmölcz 1, Lantos, Tóth Bence. Csere: Grieszbacher (kapus), Gábor, Dávid 1, Tóth-Gili, Vékony, Turnai B., Rádli. Edző: Horváth János
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 8/3
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/0
Kipontozódott: Vámosi (24. p.)
Az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc végeredménye: 9–0 az UVSE javára
MESTERMÉRLEG
Benedek Tibor:
– Nagyon boldog vagyok, mert okosan és fegyelmezetten játszottunk támadásban és védekezésben egyaránt. Az idény elején az egyértelmű bennmaradás volt a célunk, ezt elértük.
Horváth János: – Elismerésem az UVSE-nek, megérdemelten nyert, a játék minden elemében fölénk nőtt. Gyenge teljesítményt nyújtottunk, ez volt az egész idényben a leggyengébb mérkőzésünk.

VASASPLAKET–KAPOSVÁRI VK 12–7 (2–3, 2–1, 2–1, 6–2)
Császár uszoda, 300 néző. V: Várkonyi G., Ercse
VASAS: DÉVAI – Halek, Simon H. 2, Takács B., Miklós L. 1, SÉLLEY-RAUSCHER 3, Hegedüs G. 1. Csere: SZABÓ I BENCE 4, Bencz 1, Hajdu, Hőna, Major, Trombitás. Edző: Bóbis Máté
KAPOSVÁR: Krémer – Dobos, IFJ. BERTA 3, Juhász-Szelei 1, Tóth Kristóf, Giga 1, Kovács O. Csere: Pataki, Vindisch 1, Telegdi, Lukács Á., Németh L., Németh B. 1. Edző: Berta József
Gól – emberelőnyből: 8/3, ill. 12/5
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. –
Kipontozódott: Miklós (20. p.) Hőna (26. p.) Takács B. (27. p.), Kovács O. (28. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Ifj. Berta (32 .p.)
Kiállítva (végleg, brutalitásért): Telegdi (27. p.)
Az egyik fél 7. pontjáig tartó párharc állása: 4–4
MESTERMÉRLEG
Bóbis Máté:
– A mérkőzés tétje meglátszott a színvonalán. Rossz felfogásban kezdtünk, a folytatásban már javult a teljesítményünk, mégis a négyperces emberelőnyünknek köszönhetően tudtunk ekkora különbséggel nyerni. Két napunk van felkészülni a kaposvári meccsre, remélem, fel is tudunk.
Berta József: – Elismerésem a Vasasnak a győzelemhez. Ellenfelünk nagyon keményen védekezett, de az ezért kapott emberelőnyökkel nem tudtunk élni. Az utolsó negyedben kapott négyperces kiállítás megpecsételte a sorsunkat.

 

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.