Patai Gergely
2022.06.01 07:11 Frissítve: 2022.06.01 08:42

Férfi vízilabda: Ki kell lépnünk a komfortzónánkból! – Varga Dániel

Az olimpiai bajnok Varga Dániel edzőként a második idényében is bajnoki döntőbe vezette az OSC Újbudát, ám a szakemberben így is maradt hiányérzet csapata teljesítményével kapcsolatban.

 

Varga Dánielben maradt hiányérzet az idénnyel kapcsolatban (Fotó: Balogh László)


– Ahogyan edzői pályafutása első idényében, idén is a második helyen zárta a bajnokságot az OSC-vel. Máshogy csillog ez az ezüstérem, mint a tavalyi?

– A legnagyobb különbség a két idény között, hogy míg tavaly alacsonyabb volt a velünk szemben támasztott elvárás, idén már nagyobb nyomás alatt kellett játszanunk – szögezte le Varga Dániel, a Genesys OSC Újbuda 38 éves vezetőedzője. – Nemcsak a közvélemény, mi is sokat vártunk magunktól, így mintha az örömfaktor is kisebb lett volna. Magasra tettük a lécet, az eredményességet tekintve pedig át is vittük, mert ismét bejutottunk a döntőbe, míg a Bajnokok Ligájában egy hajszállal maradtunk le a nyolcas döntőről. Ennek ellenére úgy érzem, egyénileg és csapatként sem tudtunk olyan egyenletes teljesítményt nyújtani, mint tavaly, ezért maradt bennem hiányérzet az idény kapcsán.

– Mit lehetett volna másképp csinálni?
– Egyelőre keresem az okokat, de nem feltétlenül arról van szó, hogy valamit elrontottunk volna. Számítottunk rá, hogy az a varázs, ami az első közös idényünkben nagy lökést adott a csapatnak, nem tart ki a végtelenségig, pedig a munkamorál nem változott, rendkívül alázatosan dolgoztak a srácok. A mindennapok menetében ugyanakkor lehet és kell is változtatni, mert szeretnénk fenntartani azt a folyamatos fejlődést, ami eddig jellemezte a csapatot. Ki kell lépnünk a komfortzónánkból ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan jó teljesítményre legyünk képesek. Amikor a játékosok többsége már a jól megérdemelt pihenőjét tölti, az edző még mindig azon agyal, milyen tekintetben lehetne még előrelépni a jövőben.

– Eszébe jutnak azért a szép pillanatok is?

– Persze, mert bőven volt belőlük! Tavaly szeptembertől decemberig egy mérkőzés kivételével jól vettük az akadályokat, a Bajnokok Ligájában kiharcoltuk a főtáblára jutást, csupán a Magyar Kupa elődöntője maradt fájó emlék. A bajnokságban szoros rangadókat játszottunk, de a nemzetközi porondon sem játszottunk alárendelt szerepet, Dubrovnikban sokáig emlékezetes mérkőzést nyertünk meg. Tavasszal aztán beindult a hullámzás, a belgrádi nyolcas döntőben szereplő riválisoktól elszenvedett nagy különbségű vereségek megmutatták, hogy még nem tartozunk a közvetlen elithez.

– Nem könnyítette meg a dolgukat, hogy minden sorozatot figyelembe véve nyolc hónap alatt hatvan mérkőzést játszottak…

– Már a BL-főtáblára jutáshoz tizenegy mérkőzést kellett megnyernünk, gyakran egymást érték a rangadók, így kevés időnk jutott a regenerációra. Az ősz rendkívül kimerítő volt, az évad végére pedig egyszerűen elfogy­tunk, nem tudtunk olyan szinten teljesíteni, ahogyan szerettük volna. Ami a bajnoki döntőt illeti, a Ferencváros az idényben kiemelkedett a mezőnyből, de ez nem jelenti azt, hogy a következő évadban sem lehet majd megszorongatni. Sok csapat nagy célokkal vág neki az új idénynek, ami kétségkívül jót tesz a bajnokság színvonalának.

– Továbbra is a magyar fiatalokra építenek?
– A koncepció nem változik, hiszünk abban, hogy jó úton járunk. Minden tőlünk telhetőt szeretnénk megtenni azért, hogy a lehető legjobb állapotba kerüljünk a fontos mérkőzésekre, igyekszünk a részletekre is ügyelni. Hullámvölgyek mindig lesznek, de nem mindegy, milyen gyorsan tudunk kilábalni belőlük. Azon leszünk, hogy a rajtra minden összeálljon, ám vannak olyan külső tényezők, mint a sérülések és betegségek, vagy éppen a BL sorsolása, amikre nincs ráhatásunk.

– A nyári pihenő után harmadik idényét kezdi meg az OSC edzőjeként. Változtak a szakmáról alkotott nézetei az elmúlt években?

– Minden bizonnyal igen, de ez így van rendjén, mert nemcsak a játékosoknak, nekem is folyamatosan fejlődnöm kell. A személyiségemből fakadóan kialakult a saját stílusom, de figyelnem kell a srácokra is, hogy valóban hasznosítani tudják a tanácsaimat. Szerencsés ember vagyok, mert azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek, Újbudán pedig minden feltétel adva van a minőségi munkavégzéshez. Na jó, azért az edzői pálya sem leányálom, két év alatt megértettem, miért őszülnek olyan gyorsan a kollégáim…

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.