PATAI GERGELY
2023.09.17 11:02 Frissítve: 2023.09.18 08:29

Benczur Márton: Örülök, ha nyomot hagytunk a magyar női vízilabdában

Megérdemelten szerezte meg a női szakág első junior-világbajnoki címét a Benczur Márton vezette magyar csapat, a szövetségi edző mindegyik játékosát a felnőttválogatott társkapitányainak figyelmébe ajánlaná.

A fiúk után a lányok is a világ tetején: világbajnok lett a magyar női U20-as válogatott, miután a döntőben a spanyolokon is átgázolt (Fotó: waterpolo.hu)

 

„Az egy dolog, hogy megérdemelték, de el kell venni az érmeket, nem érdem szerint osztják” – hangsúlyozta Benczur Márton szövetségi edző az U20-as női világbajnokság péntek esti döntője után.
Nos, a magyar válogatott a legfényesebbet hozta el Coimbrából, és a női szakág első junior-világbajnoki címét szerezte meg. Az Olaszországtól ötméteresekkel elszenvedett vereség után nem tudták lefékezni a riválisok száguldó csapatunkat, amely valóban megérdemelten ért fel a csúcsra. A csoportkörben Izraelt és az Egyesült Államokat, a negyeddöntőben Új-Zélandot múlták felül a mieink, majd az elődöntőben visszavágtak az olaszoknak, a fináléban pedig végig vezetve 13–10-re győzték le a címvédő spanyolokat.

„Még mindig a vébé hatása alatt vagyok, nem is tudom, milyen jelzőt használjak a lányokra – mondta Benczur Márton, aki már Budapestről nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, a válogatott szombat délután landolt Ferihegyen. – Amikor elutaztunk Portugáliába, nem úgy szálltunk fel a gépre, hogy világbajnokok leszünk, mert nem néztünk a következő meccsnél előrébb. Tanultunk a korábbi világversenyeken elkövetett hibáinkból, az új lebonyolítás ráadásul megkövetelte tőlünk, hogy már az első mérkőzéseinken odategyük magunkat. Nem foglalkoztunk mással, a saját utunkon jártunk, tudtuk, hogy mit szeretnénk játszani. A taktikánál is fontosabb volt az egymás iránti tisztelet, arra kértem a játékosokat, éljék meg minden pillanatát a tornának, hogy tíz-húsz év múlva legyen mire visszaemlékeznünk együtt. Amikor a megbeszélés végén ütötték-verték az asztalt a lányok, hogy kezdődjön már a meccs, és mindenki libabőrös volt, akkor sejtettem, hogy nagy baj nem lehet.”

Miközben a döntő utolsó szünetében azzal biztatták egymást a lányok, hogy „Gyerünk, már csak egy negyed”, Benczur Márton megjegyezte: „Sajnos már csak egy negyed”... A szakember nem helyezett nyomást játékosaira, arra kérte őket, hogy élvezettel pólózzanak, aminek meg is lett az eredménye. A magyar válogatott egyik riválisától sem kapott tíz gólnál többet a tornán, támadásban pedig mindig akadt, aki vállalta a vezérszerepet.

„Az amerikaiak és a spanyolok ellen szinte minden bejött, kis túlzással abból is kapufás gól lett volna, ha eldobunk egy ötforintost – mondta mosolyogva Benczur, aki a védekezésről is beszélt. – Persze nem lőhetünk mindig úgy, mint az említett két mérkőzésen, ezért fontos, hogy hátul stabilak legyünk – tíznél több kapott góllal ezen a szinten már nagyon nehéz nyerni. Kiemelhetnék bárkit a csapatból, értékelhetném szakmailag a játékosaim teljesítményét, mert nagyon büszke vagyok rájuk, hosszan sorolhatnám azokat, akiknek nagy szerepük volt a sikerünkben. Mégis elsősorban azt szeretném megvilágítani, hogy milyen fantasztikus csapattá formálódtak a kerettagok, és mennyien támogattak minket az elmúlt időszakban. Örülök, ha nyomot hagytunk a magyar női vízilabdában, de ez nem csupán a mi érdemünk, hanem mindenkié, aki valaha akár két jó szót is mondott a lányoknak.”

Benczur Márton kérdésünkre elmondta, a közeljövőben az U20-as világbajnok játékosok alkothatják a felnőttválogatott gerincét, mindegyiküket a társkapitányok figyelmébe ajánlaná. A szövetségi edző hangsúlyozta, a fiataloknak lehetőséget, bizalmat és türelmet kell kapniuk, mert ha bármelyik hiányzik, nem tudják kihozni magukból, amire képesek – márpedig Coimbrában ismét meggyőződhettünk róla, hogy hatalmas potenciál van bennük.

Benczúr Márton vasárnap a Sportrádió vendége volt, ahol szinten mesélt élményeiről, tapasztalatairól, gondolatairól. 

A TELJES BESZÉLGETÉST IDE KATTINTVA HALLGATHATJA MEG!

 

2023.09.25 20:42:36

Vízilabda nemzetisport.hu

A 2023–24-es idény férfi vízilabda ob I-es menetrendje, eredményei, az alapszakasz tabellája.

2023.09.12 19:18:52

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ezen kívül már csak egy dobásunk maradna.

2023.09.04 22:40:08

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. ketten erősebbek együtt

2023.08.24 23:53:31

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Garancia arra már inkább van, hogy Bíró Attila edzőként hamarosan újra megtalálja a helyét. Ha én klub- vagy szakosztályvezető lennék, már hívnám is.