Kikaptunk az olaszoktól, elúszott az elődöntő

Vágólapra másolva!
2024.01.09. 20:20
null
(Fotó: MVLSZ)
12–11-re kikapott Olaszországtól a magyar női vízilabda-válogatott az eindhoveni Európa-bajnokság negyeddöntőjében, így legjobb esetben is csak az ötödik helyen zárhatja a tornát.

Befagytak a csermelyek az eindhoveni uszodát körülölelő erdőben, az iskolából hazafelé tekerő fiatalok pedig nyomban kipróbálták az új korcsolyapályákat – mondanunk sem kell, hogy másodpercekkel később csuromvizesen kászálódtak ki a partra. Vékony jégen táncolt a magyar női vízilabda-válogatott is, amely a görögöktől és a hollandoktól elszenvedett vereség után kerülő úton jutott a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőben pedig győznie kellett volna Olaszország ellen, hogy maradjon esélye kvótát szerezni az Európa-bajnokságon.

Vajon sikerül erőt merítenünk abból, hogy az elmúlt másfél évben kétszer is nagyon elvertük az olaszokat? Megtaláljuk az olaszok hatékony emberelőnyös játékának ellenszerét vagy nem tudjuk féken tartani a klasszis centereket? Képesek leszünk kamatoztatni a gyorsaságunkat vagy ők fordulnak le rólunk? Megannyi kérdés sorjázott a kezdés előtt, amelyekre alig egy órával később választ is kaptunk, de sajnos nem olyat, amilyenre számítottunk.

Pedig egy nappal korábban a férfiválogatott megmutatta, hogy kell letörni az olaszok szarvát, Mihók Attila előre aláírta volna a 10–5-ös eredményt, no meg azt a hozzáállást, amivel a srácok vízbe ugrottak Zágrábban. Az elszántságra Eindhovenben sem lehetett panasz, a bemelegítés alatt mindenkinek volt néhány kedves, biztató szava a másikhoz. Időközben a görögök összességében simán legyőzték a franciákat, ha máshogy alakul az Eb-nyitány, a mieink tehették volna velük ugyanezt, de hát a kapitánypáros tézise szerint tilos azon agyalni, ami eddig történt – változtatni amúgy sem lehet rajta.
Az egész tornán vezérként pólózó Garda Krisztina speciel nem agyalt semmin, két kihagyott emberelőny után a harmadikat azonnal gólra váltotta, mintegy jelezve az olaszoknak, hogy egy pillanatig sem hagyhatják őrizetlenül. A rutinos és kellően dörzsölt Roberta Bianconi viszont nem arról híres, hogy elfeledkezik az ellenfél legjobbjairól, kitartóan birkózott a magyar centerekkel, ráadásul a túloldalon egy negyed alatt lőtt hármat. Claudia Marlettának pedig megköszöntük, hogy ötméteresénél kicsúszott a kezéből a labda… A szemsérüléssel bajlódó Gurisatti Gréta mindenesetre rendíthetetlenül biztatta társait, akik a második negyedben két perc alatt ledolgozták kétgólos hátrányukat: előbb Leimeter Dóra balosa villant, majd Vályi Vanda használta ki az egyik legfőbb fegyverét, a sebességét.

Más kérdés, hogy az olaszoknak is volt mit előhúzniuk a kalapból, többször is átlőtték a zónánkat, Dafne Bettini góljával ismét kettő volt közte. A mieink inkább bejátszásokkal próbálkoztak, Parkes Rebecca egy alkalommal összegyűjtötte a labdát két védő között, de egyébként örült, hogy levegőt kapott, és Mahieu Geraldine-t sem kímélték a bekkek. A küzdősportokat idéző jeleneteknek olykor sípszó vetett véget, Mihók Attila 6–4-nél időt is kért, de nem tudtuk belőni a fórt – nagy árat fizettünk érte, mert gyorsan elléptek hárommal az olaszok. Pánikolni még nem kellett, csak hát jó lett volna pontosabban játszani támadásban, a rivális kapusa, Caterina Banchelli pedig igazán elengedhette volna a fonalat…

Garda második gólja több mint ötperces magyar gólcsendet zárt le, ráadásul a nagyszünet előtt Magyari Alda ziccert védett, így 7–5-nél fordultak a felek. A harmadik ráúszást kivételesen nem Vályi Vanda hozta el, de nem bántuk, mert az első támadásukból lövésig sem jutottak el az olaszok. Nem úgy a mieink, Keszthelyi Rita lemásolta azt a mozdulatot, amellyel az uszoda falára kifüggesztett óriásplakáton virít, és egy újabb remek védekezés után máris az egyenlítésért támadhattunk. Ehelyett Bianconi ismét megvillant, nem véletlenül skandálta a nevét a maroknyi olasz tábor, a magyar válogatott pedig üldözhette tovább ellenfelét, ami minden, csak nem kellemes érzés.

A szakmai stáb meghúzta a kapuscserét, Neszmély Boglárka váltotta Magyari Aldát, és jó szokásához híven rögtön bravúrral kezdett. Marletta viszont előbb ejtésből, majd átlövésből is túljárt az eszén, és bár a kettő között Garda a mérkőzés, ha nem a torna legszebb gólját szerezte, állandósulni látszott a háromgólos különbség. Magyari visszaállt a kapuba, végre jöttek a blokkok is, úgyhogy megint reménykedhettünk, az utolsó nyolc perc 11–9-es olasz vezetésről kezdődött.

Méghozzá az egyik oldalon kontrával, a másikon labdaszerzéssel – mindkét csapat egyre nagyobb gondot fordított a védekezésre, de az idő az olaszok malmára hajtotta a vizet. Amikor a mieink megfelezték hátrányukat, azonnal érkezett a válasz, két perccel a vége előtt viszont Keszthelyi Rita ejtése bement, ismét egy volt közte. Aki eddig bírta ülve az izgalmakat, az is felpattant a kispadról, emberelőnyben támadhattak a mieink az egyenlítésért, csakhogy ebben a műfajban ezúttal nem remekeltünk, Szilágyi Dorottya lövését védte Banchelli. Az utolsó szó Gardáé volt, aki három másodperccel a vége előtt távolról, reménytelen helyzetből próbálkozott – a kaput sajnos nem találta el, így maradt a 12–11, olasz fieszta kezdődött Eindhovenben.

A mieink pedig úgy jártak, mint a fent említett diákok, nem tudtak megkapaszkodni a vékony jégen, a vereséggel nemcsak az éremszerzés lehetősége úszott el, hanem egyelőre a kvóta is – az ötödik hely jó eséllyel meglesz, de ez aligha vigasztal bárkit is.

VÍZILABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG (EINDHOVEN)
NEGYEDDÖNTŐ
OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 12–11 (4–2, 3–3, 4–4, 1–2)
Eindhoven, 300 néző. Vezetet: Colominas (spanyol), Schwartz (izraeli)
OLASZORSZÁG: BANCHELLI – Viacava, MARLETTA 3, BIANCONI 4, Palmieri, Bettini 2, AVEGNO 3. Csere: Galardi, Tabani, Gant, Picozzi, Giustini. Szövetségi kapitány: Carlo Silipo
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – Szilágyi D., Tiba, Keszthelyi 2, Parkes 1, Kuna, VÁLYI V. 2. Csere: Neszmély (kapus), Leimeter 1, Mahieu, GARDA 4, Faragó K., Rybanska 1. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila
Emberelőny-kihasználás: 7/3, ill. 17/5
Gól – ötméteresből:
3/2, ill. 1/1
Kipontozódott:
Gant (22. p.), Palmieri (27. p.), Tabani (29. p.), Bianconi (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Carlo Silipo:
– A magyarok ellen mindig szoros, kiélezett mérkőzéseket játszunk, számítottunk rá, hogy ezúttal is nehéz dolgunk lesz. A játékosaim mindent kiadtak magukból, a szívükkel játszottak – és kicsit az enyémmel is.
Mihók Attila:
– Nagy különbség volt a lövőteljesítmények között, külső körről több gólt kaptunk, mint amennyit szerettünk volna, és a blokkok is hiányoztak. Nagyon akartunk, hajtottunk, és a végén is bíztam a csodában, de az olaszok jobban játszottak. Hatékonyabban kellett volna védekeznünk, ilyen szintű ellenfelet nem szabad elengedni három góllal.

KORÁBBAN
Spanyolország–Horvátország 17–6 (5–2, 4–3, 3–0, 5–1)
Hollandia–Nagy-Britannia 25–6 (7–1, 8–2, 3–1, 7–2)
Görögország–Franciaország 15–7 (3–1, 3–4, 4–1, 5–1)

A 15. HELYÉRT
Szlovákia–Bulgária 18–10 (5–3, 4–1, 5–3, 4–3)
Január 9., kedd
A 13. HELYÉRT
Törökország–Románia 7–3 (1–0, 2–0, 2–0, 2–3)

HELYOSZTÓK a 9–12. HELYÉRT
Január 9., kedd
Szerbia
–Németország 12–11 (5–1, 2–4, 3–5, 2–1)
Izrael
–Csehország 18–5 (3–3, 4–0, 4–1, 7–1)

PERCRŐL PERCRE

8. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

8. perc Garda három másodperccel a vége előtt a bal alsó mellé lő!

8. perc Kiáll Keszthelyi és Bianconi is. Utóbbi kipontozódott. Jókor...

8. perc Olasz időkérés, kevesebb mint fél perc van vissza.

8. perc Lassú magyar támadás, a végén kiáll szerencsére Giustini. De Szilágyi balról jobbal a kapusba lő.

7. perc Garda szereli középen Avegnót!

7. perc Keszthelyi lövése a lécen csattan, aztán a bal sarokba ejt ugyanonnan, négy méterről, középről. 12–11

6. perc Magyar időkérés.

6. perc Emberelőny a jó védekezés jutalma, Galardi kiáll. És nem is jöhet vissza.

6. perc Keszthelyi lövése a kapufáé, Parkes közelije a kapusé. Tabani is kiáll.

5. perc Rossz a magyar támadás, aztán Magyari a kapufára tolja Bettini lövését.

4. perc Ötméteres Rybanska ellen, jogos. Avegno jobbal a jobb alsóba lő, 12–10.

3. perc Vályi előnyből kissé jobbról négyről jobbal a jobb felsőbe talál, 11–10.

3. perc Palmieri is kipontozódott.

3. perc Mind a két kapus véd egyet, Magyari és Banchelli is, majd Magyari elkapja a jobb alsó előtt az olasz center perdítését.

1. perc Vályié a labda, Mahieu ellen fújnak centerharc közben. Jó védekezés után Vályi lövése a kapusé.

1. PERC FOLYTATJUK!

Női válogatottunk ugyan nem vezet az Eb-aranyérmek tekintetében, viszont történelmi távlatban a legkiegyensúlyozottabban szerepelt a kontinensviadalokon az 1985-ös indulás óta: az eddigi 19 tornán 14-szer végeztünk dobogón (3 arany, 5 ezüst, 6 bronz), és mindösszesen 16-szor szerepeltünk a legjobb négy között – eggyel többször, mint a hollandok, akik egyébként 5-4-3-as érem-mutatójukkal vezetik az örökrangsort az olaszok előtt (5-2-3). Azaz eddig csupán háromszor fordult elő, hogy a lányok nem jutottak be a négy közé, igaz, 1997 és 2010 után épp legutóbb, Splitben végeztünk az 5. helyen (waterpolo.hu).

8. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

8. perc Megszerezzük a labdát, sőt emberelőny, Leimeter ballal négyről a jobb oldali kapufára lő.

7. perc
Bianconit blokkolja Garda, Picozzi a bal felső mellé talál. Keszthelyi lövése meg a kapusé.

6. perc Rybanska elsüllyeszti két lóbával a kétfős blokkoló falat, és jobbal háromról a jobb felsőbe talál, 11–9.

6. perc Emberelőny, Gantnak a harmadik személyi hibája.

6. perc Garda ötről nagyon okos gólt pattint a bal sarokba. Marletta kissé messzebbről jobbal a bal felsőbe talál. Magyari visszaáll a kapuba.

5. perc Ó, Marletta hatról jobbal nagyon pontosan a bal alsóba ejti a labdát. 10–7!

5. perc Faragó a blokkba lő.

4. perc Rybanska ellen fújnak, amikor őt tolták le a víz alá... Marletta a lécre lő ötről.

3. perc Faragó kiáll, Garda rosszkor vált kezet, jobbal a rövid alsóba lő Marletta. Neszmély be, Magyari le.

3. perc Carlo Silipónak sárga lap, nekünk ötméteres. Garda jobbal a jobb felsőbe lő, 8–7!

2. perc Garda a kapufára, Bianconi a jobb alsóba lő négyről.

1. perc Az olaszoknak kedvez a kosár, de kifutnak az időből. Rybanska kiharcol egy fórt, kissé balról jobbal a bal alsóba lő háromról Keszthelyi. 7–6

1. PERC FOLYTATJUK!

Ha bárki kételkedne abban, hogy a közvetlen világelithez tartozik az olasz válogatott, elég csak visszagondolnia a fukuokai világbajnokság negyeddöntőjére, amelyben Carlo Silipo együttese kiejtette az előző négy tornát megnyerő amerikaiakat, és bronzérmet szerzett. A párizsi repülőjegyről viszont lecsúszott keddi ellenfelünk, így ő is a kvótára hajt Eindhovenben, ahol 2012-ben a legutóbbi Eb-győzelmét ünnepelhette. A keret legrutinosabb játékosa a 34 éves Roberta Bianconi, de a fiatalok is dörömbölnek az ajtón, elég csak a Sabadell ászára, Sofia Giustinire gondolni, aki rengeteget vállal, és már hét gólnál jár a tornán. A csoportkörben Izrael (20–11) és Franciaország (12–6) ellen nem volt nehéz dolguk az olaszoknak, a spanyoloktól viszont sima, 14–8-as vereséget szenvedtek a rangadón, a fórok kihasználásával és az emberhátrányos védekezéssel is meggyűlt a bajuk.

8. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

8. perc Ez a magyar kiállítás nem kellett, Magyari véd egyet, aztán Garda nagyon messziről lő kapura, véd magabiztosan Banchelli.

8. perc Kellett már nagyon Garda második mai gólja! 7–5

7. perc
Szilágyi jobbra forgat, Leimeter háromról a kapusba lő!

6. perc Leimeter összehoz egy ötméterest, Avegno jobbal a jobb felsőbe pattint.

6. perc Na nézzük, Parkes és Rybanska centerben, van helye így Keszthelyinek, de jobbal háromról a léc fölé lő.

6. perc Magyar időkérés.

6. perc Kapunk egy emberelőnyt.

5. perc A lécen csattan Galardi közeli svédcsavarja.

5. perc Nem kapunk ötöst, Mahieut hárman szerelték egyszerre heves közelharcban pedig.

4. perc Faragó lövését a bal felső fölé tolja az olasz kapus.

4. perc Rossz támadás itt, pontos, ötméteres, jobbkezes Bettini-lövés a bal alsóba ott, 6–4.

3. perc A bal szélről a rövid alsóba pattint emberelőnyből Avegno. Jobbal.

2. perc Magyari véd egyet, Vályi megúszik, nem éri utol nem meglepő módon, jobbal a léc alá lő közélről. 4–4!

2. perc A védekezés jó, Keszthelyi távoli lövését azonban a jobb oldali kapufára tolja Banchelli.

1. perc Leimeter-góllal, kissé jobbról ballal a hosszú alsóba lő.

1. PERC FOLYTATJUK!

Gurisatti Gréta kötéstés kenőcsöt kapotta szemére. A Kórház a város szélén című csehszlovák filmsorozat jutott eszünkbe arról, amit a horvátok elleni csoportmérkőzés első negyedében láttunk: előbb Magyari Aldát találta fejbe egy lövés, majd Gurisatti Gréta szemébe kapott bele véletlenül az ellenfél centere. Utóbbit már a mérkőzés közben ápolták, Mihók Attila elmondása szerint úgy tűnt, nyílt seb keletkezett, de az ügyeletes orvosnak szerencsére nem kellett beavatkoznia. A magyar válogatott és az FTC klasszisa kötést és kenőcsöt kapott a szemére, hétfőn szakorvos is megvizsgálta, ám egyelőre nem tudni, hogy játszhat-e még az Európa-bajnokságon. A csehek elleni mérkőzésen kimaradt a keretből, de ott volt a lelátón, és végig mosolygott – az ijesztő sérülés után ez a legfontosabb.


8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED! 7–4, 7-7 lövésből, azaz Magyari nem védett ma még.

8. perc Van egy támadásnyi idő még, 22 másodperc. De Faragó bejátszása rossz Rybanska elé.

8. perc Faragó azonnal kiáll... Bianconi meg jobbal most a bal felsőt cincálja szét egy pazar lövéssel. 4–2!

8. perc Parkes nagyon erőszakos, jobbal a bal felsőbe lő, hiába cibálják őt ketten is. 3–2!

7. perc Kontrafault támadás közben, jönnek az olaszok, Bettini kissé jobbról gigászi nagy gólt lő a jobb felsőbe, hat méterről.

6. perc Faragó lövése rossz, Parkes kiáll, jogosan ezúttal, de azután Faragó remek mozdulattal szereli a centert!

5. perc Mahieu eltolja az olasz centert, ötös... Marletta kezéből kiperdül a labda lövés közben.

5. perc Ezt a pechet, most Vályi találja el háromról jobbal a lécet.

4. perc Keszthelyi kiáll, Bianconi jobbal négyről, középről a bal felsőbe talál. 2–1

4. perc Tiba kissé balról jobbal a lécre lő.

3. perc Szilágyi kiáll, de rossz Palmieri lövése.

3. perc Gardanem sokat vacakol egy szabaddobás után, hétről jobbal kilövi a bal felső sarkot, ezt nem érhette el Banchelli. 1–1.

2. perc Kiváló a magyar védekezés, emberelőny, Keszthelyi ötméteres lövését blokkolja Bianconi, az előbb is ő ügyeskedett. Most meg ötről jobbal a jobb alsóba lő, 1–0.

1. perc Vályi nyeri a ráúszást, szokása szerint. Emberelőny azonnal, Szilágyi lövése két olasz kézről pattan a bal oldali kapufa tövére.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Fehér sapkában az olaszok, feketében a mieink.

Szabó mellett a sérült Gurisatti a másik kimaradó.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok:Faragó Kamilla, Rybanska Natasa, Tiba Panna (mindhárom UVSE), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine, Szabó Nikolett (mindhárom Dunaújváros), Keszthelyi Rita (Mataró, spanyol), Gurisatti
Gréta, Kuna Szonja, Leimeter Dóra, Vályi Vanda (mind FTC), Parkes Rebecca, Szi­lágyi Dorottya (mindkettő Eger)
Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila     


PETROVICS Mátyás, az FTC női vízilabda-utánpótlás szakmai vezetője.
PONTOSAN LÁTSZOTT, mit akartak csinálni a lányok, gyakoroltak olyan védekezést, amilyenre szükség lesz az olaszok ellen is. Meg kell oldani a centerek őrzését és azt, hogy minél kevesebb ítélet befolyásolja a végeredményt. A lehető legnagyobb iramban próbáltak játszani. A csehek nem arra mentek rá, hogyan ússzák meg minél kisebb vereséggel a meccset, hanem bátran mentek előre, lőttek, vállalkoztak, ez szerencsés volt a mi felkészülésünk szem pontjából. A lányoknak kedden nem kell öt góllal megverniük az olaszokat, elég eggyel is, de a fiúk nagyszerű példája mutatja, hogy nincs lehetetlen.

Minden magyar mezőnyjátékos gólt szerzett a csehek ellen,
női válogatottunk tükörsima, 27–4-es győzelemmel masírozott a legjobb nyolc közé az Európa-bajnokságon – a negyeddöntőben Olaszország lesz az ellenfél.

Korábban
NYOLCADDÖNTŐ
Horvátország–Szerbia 11–8 (2–3, 2–3, 2–1, 5–1)
Nagy-Britannia–Izrael 9–9 (3–3, 2–2, 3–3, 1–1) – ötméteresekkel 5–4
Franciaország–Németország 14–6 (4–1, 5–2, 4–2, 1–1)

A 15. HELYÉRT
Szlovákia–Bulgária 18–10 (5–3, 4–1, 5–3, 4–3)
Január 9., kedd
A 13. HELYÉRT
Törökország–Románia 7–3 (1–0, 2–0, 2–0, 0–3)

HELYOSZTÓK a 9–12. HELYÉRT
Január 9., kedd
Szerbia
–Németország 12–11 (5–1, 2–4, 3–5, 2–1)
Izrael
–Csehország 18–5 (3–3, 4–0, 4–1, 7–1)

A tornán egy olimpiai kvótát osztanak ki, a holland és a spanyol válogatottnak már biztos a párizsi részvétele – a rendező franciák mellett –, így ezt a három csapatot leszámítva a legjobb szerez ötkarikás indulási jogot.

A hollandok az elődöntőben a 20.30 órakor kezdődő magyar–olasz összecsapás továbbjutójával csatáznak majd a fináléért.

A házigazda és világbajnok holland, valamint a címvédő spanyol csapat is papírforma győzelemmel jutott a négy közé az Eindhovenben zajló női vízilabda Európa-bajnokságon. S végül a görögök is könnyed győzelmet arattak, bár a franciák nagyon megnyomták a második negyedet.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik