Női vízilabda: A vb-ezüstöt senki sem veszi el tőlünk – Gurisatti Gréta

L. G.L. G.
Vágólapra másolva!
2022.09.18. 12:29
null
Gurisatti Gréta szerint a női válogatott sokkal többre képes, mint amit az Eb-n nyújtott (Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet)
Huszonhét góllal Gurisatti Gréta lett a Splitben megrendezett kontinenstorna legeredményesebb játékosa, ám jobban örült volna egy megnyert rangadónak, mint az egyéni elismerésnek.

Gólkirályként zárta az Európa-bajnokságot Gurisatti Gréta, a magyar válogatott szélsője, boldogsága azonban az ötödik helyezés miatt egyáltalán nem volt teljes.

„Bármelyik fontos meccsünkön aratott győzelemért elcserélném a gólkirályi címet – mondta Gurisatti Gréta.Azért az Európa-bajnokság második hete sokkal könnyebb lett volna, ha a három rangadónkból legalább az egyik jól alakul. Az egész tornáról azt gondolom, hogy lehet ötödikként végezni, ez nem a világ vége, viszont a játék képe csalódást okozott, mert ennél sokkal többre vagyunk képesek. A tudásunk hatvan százalékát sem játszottuk ki. Két hónappal ezelőtt a világ második legjobb csapata voltunk, ezúttal nem jött ki a lépés, pedig ugyanannyi melót tettünk bele az Eb-felkészülésbe, mint a vébé előtt, ha nem többet. Azért is fájó ez az eredmény, mert becsülettel dolgoztunk, mégis elmaradtunk az elvárttól. A vébéezüstérmet azonban senki sem veszi el tőlünk, remélem, a szurkolókban is az marad meg, hogy jó csapatunk van, még ha az Európa-bajnokság nem is úgy sikerült, ahogyan szerettük volna.”

A Splitben 27 gólt lövő magyar játékos egyértelműen abban látta a vereségek magyarázatát, hogy nem tudtak ugyanolyan koncentráltan játszani, mint a világbajnokságon. Mint ismeretes, a mieink az Eb csoportkörében a görögöktől és a hollandoktól is kikaptak, ezért a spanyolok ellen kellett játszaniuk a negyeddöntőben. Azt is elveszítették, így az Eb utolsó két játéknapján csak az ötödik helyért küzdhettek, azt viszont biztosan megszerezték.

„Mentálisan nagyon sokat kivett belőlünk a világbajnokság, a miliő, a szurkolók, az áhított döntő elérése mind-mind katartikus volt – kereste a formaingadozás okát a magyar válogatott szélsője. – Sokkal jobban oda kell figyelnünk a jövőben, hogy ilyen rövid idő alatt ismét csúcsformába lendüljünk. Fizikailag nem volt problémánk, a koncentrációnk nem volt olyan éles, mint a vébén. Biztos vagyok benne, hogy a szakmai stáb jövőre ezt is megoldja, hiszen ugyanúgy két világverseny vár ránk. Meg kell találnunk az egyensúlyt, hogy ne forduljon elő, az egyik torna jól sikerül, a másik pedig nem. Persze annak örülök, hogy azon a világversenyen szerepeltünk jól, amelyik hangsúlyosabb volt.”

A női torna fináléjában két olyan együttes csapott össze, amelynek a világbajnokságon nem jött ki a lépés, a spanyolok 9–6-ra nyertek a görögök ellen.

„Nem véletlen, hogy a nőknél a világbajnoki ötödik és hetedik helyezett játszotta a döntőt, a férfiaknál pedig a negyedik és a hetedik – nagyon nehéz több hónapon át fenntartani a koncentrációt – mondta Gurisatti. – Biztos, hogy ezt is megtanuljuk, mert nagyon fogékony, fiatal csapat vagyunk. Az olimpiáig egymást követik a világversenyek, ha ehhez hozzászokunk, az nagy fegyvertény lesz.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik