Sznúker: Révész Bulcsú indulhat a világbajnoki selejtezőben!

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.03.29. 09:01
Címkék
Nemcsak a magyar sznúker legnagyobb reménysége, hanem egyben legjobb játékosa is a 16 éves Révész Bulcsú, akinek bizonyosan emlékezetes marad 2023 márciusa: előbb példaképével, Ronnie O’Sullivannel játszhatott a Magyar Snooker Gálán, néhány nappal később pedig az U18-asok között nyert Európa-bajnoki aranyérmet.

A hazai sznúkersport eddigi legjobb eredményét érte el a 16 éves Révész Bulcsú a március első felében megrendezett máltai Európa-bajnokságon, amelynek U18-as kategóriájában aranyérmes lett: sportágtörténeti sikerről van szó, hiszen első alkalommal nyert a szakág kontinensviadalán magyar fiatal. A korábban már U16-os vb-ezüstöt is szerző versenyző azonban nem dőlhet hátra, hiszen április elején már a felnőttek világbajnoki selejtezőjén bizonyíthat.Révész Bulcsú a március első felében megrendezett máltai Európa-bajnokságon, amelynek U18-as kategóriájában aranyérmes lett: sportágtörténeti sikerről van szó, hiszen első alkalommal nyert a szakág kontinensviadalán magyar fiatal. A korábban már U16-os vb-ezüstöt is szerző versenyző azonban nem dőlhet hátra, hiszen április elején már a felnőttek világbajnoki selejtezőjén bizonyíthat.

Hét-nyolc éve még sámlin állva lökted a golyókat, nemrégiben viszont az U18-as Európa-bajnoki dobogó tetejére állhattál fel. Kezdőként is gondoltál már ekkora sikerekre, vagy akkoriban még csak a játék szeretete mozgatott?

Elég hamar körvonalazódtak előttem a célok,

a terveim között szerepelt, hogy tizenhat-tizenhét éves koromban akár Európa-bajnok legyek.

Ezt sikerült is elérnem, az eredmény viszont semmiképp nem jelenti azt, hogy ezzel megelégednék, hiszen lépcsőfokok és akadályok sora áll még előttem, amin túl kell jutnom, hogy aztán valóra váltsam a legnagyobb álmomat, és megszerezzem a profi világbajnoki címet.

Gyönyörűen csillog az U18-as arany, amit annak ellenére szereztél meg, hogy az esemény döcögősen indult a számodra: az U16-osok mezőnyében is asztalhoz álltál, a fiatalabbak között azonban – a papírformához képest – hamar kiestél.

Ezt nevezhetjük meglepetésnek is; őrült rohanásban voltunk, a Magyar Snooker Gáláról késő este értünk az Eb helyszínére, Máltára, másnap délelőtt pedig már kezdődött a verseny. Nem volt tehát ideális menetrend, ráadásul a helyszíni körülmények sem segítettek, így a saját korosztályomban nem tudtam az elvárhatót teljesíteni, a legjobb nyolc között búcsúztam. Az U18-asok között már más volt a helyzet, rögtön elkaptam a fonalat, ami a sikert is magával hozta. A csoportkört frémvesztés nélkül zártam, az egyenes kieséses szakasz viszont már jóval nagyobb falatnak bizonyult:

a fordulópont a negyeddöntőben érkezett el, amikor nagy hátrányból sikerült fordítanom. Ez óriási önbizalmat és löketet adott, nagy szerepe volt abban, hogy az utolsó két meccsemet is döntő játékban nyertem meg.

Hogy viseled a kiélezett helyzeteket?

Ahogyan idősödöm, a versenyeknek is egyre nagyobb tétjük van, mégis úgy érzem, a korábbinál jobban bírom az izgalmakat, kevésbé vagyok feszült, ami a koncentrációmra is jó hatással van. Ilyen tekintetben sokat fejlődtem az utóbbi időben.

Az U21-esek és a felnőttek között ezzel a nyomással már aligha kellett megbirkóznod. Részint, mert Eb-győztesként vághattál neki az idősebbek küzdelmeinek, részint pedig – ha jól tudom – kifejezetten szeretsz az esélytelenek nyugalmával, tapasztaltabb versenyzők ellen játszani.

Ez így van, ilyenkor lekerül rólam a stressz. Amíg

az U16-os korosztályban – és valószínűleg jövőre már az U18-ban is – az esélyesek egyikeként rajtam van a célkereszt, addig az idősebbek mezőnyében én vagyok a trónkövetelő.

Máltán az U18-as verseny vége és az U21-es viadal rajtja annyira közel volt egymáshoz, hogy szinte fel sem fogtam, amikor az utóbbi korosztályban asztalhoz álltam; az öröm és a fáradtság teljesen elnyomott. Aztán a felnőttek között a legjobb tizenhat közé a legfiatalabbként jutottam be, ráadásul két győzelemmel, pedig korábban még nem sikerült mérkőzést nyernem a nagyok Eb-jén. Ez óriási ugrás a pályafutásomban.

A valaha volt legfiatalabb játékos lehet, aki fellép a Crucible Színházban (Fotó: Máj Tamás)

A már említett hazai gálán az egyik példaképeddel, a hétszeres világbajnok legendával, Ronnie O’Sullivannel játszhattál. Az a meccs az emlékezetesebb, vagy az Eb-arany?

Nagyobb boldogságot a tornagyőzelem okozott, de összekapcsolnám a kettőt: a találkozás és a játék Ronnie-val nagyban hozzájárult a máltai sikeremhez. A vártnál is közvetlenebb volt, ő kezdeményezte a beszélgetésünket, rengeteget jelentett, hogy sok sikert kívánt a kontinensviadalra. Azok a szavai velem voltak a döntőben is.

Szerepel-e a terveid között, hogy elköltözz Magyarországról a további fejlődés érdekében?

Jelenleg is élnek külföldi kapcsolataink, az ír edző, PJ Nolan már évek óta segíti a felkészülésemet, és én eredetileg már az általános iskola után Anglia felé vettem volna az irányt. Mivel azonban a költözésnek komoly anyagi vonzata van, az egyelőre még várat magára. Egyébként pedig nem csupán ajánlott, hanem egyenesen kötelező ezt meglépni, ha valakinek komoly tervei vannak a sznúkerrel, hiszen a szigetországban egyedülálló tradíciója van a szakágnak, jobbnál jobb játékosok között fejlődhetnék.

Ami viszont biztos: április elején Sheffieldben – az Eb-címednek köszönhetően – elindulhatsz a felnőttek világbajnoki selejtezőjén, vagyis ráléphetsz a profik szobájának küszöbére.

Pályafutásom eddigi legnehezebb kihívása vár rám,

a legjobbak ellen próbálhatom ki magamat, tíz nyert frémig tartó meccseken. Minden tőlem telhetőt megteszek majd, és nem is tartom magam esélytelennek. Négy meccset kell nyernem, hogy bejussak a sportág szentélyébe, a Crucible Színházba, és ha ez sikerülne, én lennék a valaha volt legfiatalabb, aki ott játszhat. Persze ez egyelőre inkább az álmom, mint a célom.

A HATÁR A CSILLAGOS ÉG

Révész egyik felkészítője, a Magyar Biliárd Szövetség sznúkerszakágának elnöke, Varga Péter is büszkén értékelte a fiatal máltai teljesítményét.
„Rendkívül nívós mezőnyben ért fel a csúcsra, ami mindannyiunknak hatalmas boldogságot jelent. A felnőttek között korábban csak egy magyar játékos, Fenyvesi Zsolt jutott a legjobb nyolc közé, Bulcsút egy hajszál választotta el ugyanettől, talán picit megijedt a siker kapujában.Kis szakág vagyunk, kevés versenyzővel, még kevesebb fiatallal. Ha viszont ilyen példát mutat egy tizenéves srác, akkor joggal bízhatunk benne, hogy sok gyerek kap kedvet a sznúker kipróbálásához, a jelenlegi játékosainkat pedig motiválhatja a siker. Bulcsúnak a csillagos ég jelenti a határt, de tény, hogy a hazai környezet korlátozza a fejlődését. Neki Angliában a helye, ahol akadémiai körülmények között verekedheti be magát a profik közé.”

(A kiemelt képen: széles mosoly az U18-as Eb-döntő után; Révész Bulcsú első magyar sznúkeresként nyert kontinensviadalt / Forrás: SportMalta) 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik