Kosár: túl a sérülésen Krasovec Lilinek az U20-as Eb van a fókuszban

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.03.31. 20:33
Címkék
Az Amerikában légióskodó, U20-as válogatottban alapember kosarassal, Krasovec Lilivel az után beszélgettünk, hogy többhónapos kihagyás után néhány hete tért vissza térdsérüléséből.

A Csata DSE-ben nevelkedett, 19 éves Krasovec Lili két évet töltött az olasz Stellazzurra Roma akadémiáján, mielőtt tavaly nyáron úgy döntött, Amerikában folytatja, és a Winston Salem Christian School színeiben kezdte meg utolsó középiskolás évet.Krasovec Lili két évet töltött az olasz Stellazzurra Roma akadémiáján, mielőtt tavaly nyáron úgy döntött, Amerikában folytatja, és a Winston Salem Christian School színeiben kezdte meg utolsó középiskolás évet.

Nem sokkal később ősszel az is eldőlt, hogy egyetemi ösztöndíjat nyert el a rendkívül nívós Boston College-nál, amely az egyik legmagasabban jegyzett felsőoktatási intézmény az USA-ban.

(Az elitszintű egyetemi mérkőzések mellett Krasovec szeptembertől business szakon fog tanulni.) Ugyanakkor a fiatal erőcsatárnak a pályán viszont korántsem indult ilyen jól az amerikai pályafutása: októberben súlyos sérülést szenvedett.

„Mindez akkor történt, amikor még el sem kezdődött a bajnoki szezon, csupán edzőmeccseket játszottunk még ebben az időszakban, és az egyik ilyen találkozón sajnos megsérült a baltérdem – kezdte Lili az Utánpótlássportnak. –

Mint kiderült, kiugrott a térdkalácsom, eközben pedig a szalagok is megsérültek: a belső térdszalagom részlegesen el is szakadt. Az orvosom azt mondta, hogy az ilyen jellegű sérülésre sajnos genetikailag hajlamosabb vagyok, mint többség.

A testvéremmel, Ádámmal (aki szintén Amerikában játszik, a Colorado Mines egyetemi csapatában – A szerk.) például már négyszer is előfordult hasonló – neki meg is műtötték, szerencsére én megúsztam anélkül. Összesen három hónapot hagytam ki, majd februárban léptem pályára újra először.

Azonban, mivel Amerikában rövidebb az idény, mint Európában – itt nagyjából március közepéig-végéig tart, éppen a közelmúltban ért véget nekünk – így a sérülés miatt szinte a teljes évadot ki kellett hagynom. Az utolsó néhány meccsre térhettem vissza, összességében mostanra ismét egész jó a térdem.

Sok erősítő gyakorlatot végeztem, hogy stabilabb legyen a térdem, ezt a munkát pedig nyáron otthon is szeretném folytatni. A bajnokság végeztével jelenleg egyéni képzéseken veszek részt, amelyeken a dobásom tökéletesítése az elsődleges célom, illetve, hogy minél jobb formában térjek haza Magyarországra.”

Krasovec Lili Forrás: FIBA.Basketball

A 2003-as születésű magasember elmondta, május közepén utazik haza Amerikából, és az elmúlt nyarakhoz hasonlóan várhatóan idén is a korosztályos válogatottban lesz jelenése. Utolsó utánpótlás-világversenyére, az U20-as Európa-bajnokságra készülhet, amelyet július 29. és augusztus 6. között Litvániában rendeznek. Krasovec két évvel ezelőtt a debreceni U19-es vb-n bronzérmet ünnepelhetett, míg a tavalyi, soproni U20-as Eb-n ötödik helyet szerzett a válogatottal.

Nagyon izgatottan várom az idei nyarat, ezzel a korosztállyal elég régen szerepeltünk közösen nagy tornán, mivel 2003-as születésűként – többedmagammal együtt – rendre feljátszottam az idősebbekhez.

Kíváncsian vagyok, az elmúlt évek tapasztalataival a hátunk mögött, mire lehetünk képesek ezúttal úgymond „vezető” korosztályként.”

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik