B. Z. utanpotlassport.hu 2020.12.05 15:59 Frissítve: 2020.12.05 16:02

Atlétika: Garamvölgyi Petra a juniorok között is a legmagasabbra jutna

Az idén a rúdugrók fedett pályás ifjúsági országos csúcsát több alkalommal is megdöntő 17 éves Garamvölgyi Petra összességében elégedett az évével, jövőre pedig újra nekiveselkedne a rekordjavításoknak.

Elképesztő elánnal kezdte az évet a PSN Zrt. 17 éves rúdugrója, Garamvölgyi Petra, aki január végén a stockholmi Just pole vault! elnevezésű versenyen 392 centiméter felett lendült át, ezzel egyetlen centivel megdöntötte a fedett pályás ifjúsági országos csúcsot, amelyet Juhász Fanni 22 éven át őrzött. A folytatásban aztán még háromszor is javított – nem is keveseket –, végül 410 centin, és az U18-as fedett pályás világranglista élén állt meg. Aztán a járványhelyzet miatti korlátozások alaposan megnehezítették a munkáját, így végül szabadtéren elmaradt a hasonló tündöklése, de azért a felnőtt országos bajnokságon így is bronzérmet szerzett, míg a Szuper Liga döntőjében – ahol ezüstérmes lett – eljutott 382 centiig.

Garamvölgyi Petra a juniorok között folytathatja a csúcsdöntést Fotó: Bujna Péter

Garamvölgyi Petra a juniorok között folytathatja a csúcsdöntést  •  Fotó: Bujna Péter

„Összességében nagyon jó évet zártam, és büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket elértem – értékel a jövőre már a juniorok között versenyző ígéret. – Utólag már a szabadtért sem gondolom annyira rossznak, persze, sokkal jobb eredményeket vártam magamtól. A remek évkezdés után az lebegett a szemem előtt, hogy az ifi Eb-n és a junior-világbajnokságon szerepelhetek nemsokára – kiváló formában. Aztán a vírus, és a korosztályos világesemények elhalasztása sok mindent negatívan befolyásolt a felkészülésben, de már úgy vagyok vele, hogy csak előre tekintek. Lesz még lehetőség bizonyítani. A fedett pályás ifjúsági világranglistára sokszor rápillantottam az évben, és igen felemelő, egyben motiváló érzés volt az élen látni a nevem. Ebből a folytatáshoz is sok erőt merítek.”

Az alapozás már javában zajlik a következő „benti” szezonra, de vajon meg lehet-e ismételni az előző fedett pályás sikerszériát?

„A célom ugyanúgy az, hogy országos csúcsokat ugorjak. Jövőre Tallinnban U20-as Eb-t, Nairobiban vébét rendeznek a tervek szerint. Talán nagyot álmodok, de Észtországban ott szeretnék állni a dobogón, Kenyában pedig a döntőben képzelem el magam. Ha elérem a 430 centit, elégedett leszek, de ez nem jelenti azt, hogy ennél nagyobbat ne ugranék szívesen. Bízom a folyamatos előre lépésben, hiszen azért dolgozom, hogy odaérjek a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokságra.”

Amennyiben minden Putsay Zoltán tanítványának reményei szerint alakul, akkor a hazai juniorcsúcs is megdől jövőre. A jelenlegi rekordot fedett pályán 412, szabadtéren 415 centivel tartja a 21 éves felnőttbajnok, Klekner Hanga.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.