Atlétika: Garamvölgyi Petra a juniorok között is a legmagasabbra jutna

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.05. 15:59
Címkék
Az idén a rúdugrók fedett pályás ifjúsági országos csúcsát több alkalommal is megdöntő 17 éves Garamvölgyi Petra összességében elégedett az évével, jövőre pedig újra nekiveselkedne a rekordjavításoknak.

Elképesztő elánnal kezdte az évet a PSN Zrt. 17 éves rúdugrója, Garamvölgyi Petra, aki január végén a stockholmi Just pole vault! elnevezésű versenyen 392 centiméter felett lendült át, ezzel egyetlen centivel megdöntötte a fedett pályás ifjúsági országos csúcsot, amelyet Juhász Fanni 22 éven át őrzött. A folytatásban aztán még háromszor is javított – nem is keveseket –, végül 410 centin, és az U18-as fedett pályás világranglista élén állt meg. Aztán a járványhelyzet miatti korlátozások alaposan megnehezítették a munkáját, így végül szabadtéren elmaradt a hasonló tündöklése, de azért a felnőtt országos bajnokságon így is bronzérmet szerzett, míg a Szuper Liga döntőjében – ahol ezüstérmes lett – eljutott 382 centiig.Garamvölgyi Petra, aki január végén a stockholmi Just pole vault! elnevezésű versenyen 392 centiméter felett lendült át, ezzel egyetlen centivel megdöntötte a fedett pályás ifjúsági országos csúcsot, amelyet Juhász Fanni 22 éven át őrzött. A folytatásban aztán még háromszor is javított – nem is keveseket –, végül 410 centin, és az U18-as fedett pályás világranglista élén állt meg. Aztán a járványhelyzet miatti korlátozások alaposan megnehezítették a munkáját, így végül szabadtéren elmaradt a hasonló tündöklése, de azért a felnőtt országos bajnokságon így is bronzérmet szerzett, míg a Szuper Liga döntőjében – ahol ezüstérmes lett – eljutott 382 centiig.

Garamvölgyi Petra a juniorok között folytathatja a csúcsdöntést Fotó: Bujna Péter
Garamvölgyi Petra a juniorok között folytathatja a csúcsdöntést Fotó: Bujna Péter

Garamvölgyi Petra a juniorok között folytathatja a csúcsdöntést  •  Fotó: Bujna Péter

„Összességében nagyon jó évet zártam, és büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket elértem – értékel a jövőre már a juniorok között versenyző ígéret. – Utólag már a szabadtért sem gondolom annyira rossznak, persze, sokkal jobb eredményeket vártam magamtól. A remek évkezdés után az lebegett a szemem előtt, hogy az ifi Eb-n és a junior-világbajnokságon szerepelhetek nemsokára – kiváló formában. Aztán a vírus, és a korosztályos világesemények elhalasztása sok mindent negatívan befolyásolt a felkészülésben, de már úgy vagyok vele, hogy csak előre tekintek. Lesz még lehetőség bizonyítani. A fedett pályás ifjúsági világranglistára sokszor rápillantottam az évben, és igen felemelő, egyben motiváló érzés volt az élen látni a nevem. Ebből a folytatáshoz is sok erőt merítek.”

Az alapozás már javában zajlik a következő „benti” szezonra, de vajon meg lehet-e ismételni az előző fedett pályás sikerszériát?

„A célom ugyanúgy az, hogy országos csúcsokat ugorjak. Jövőre Tallinnban U20-as Eb-t, Nairobiban vébét rendeznek a tervek szerint. Talán nagyot álmodok, de Észtországban ott szeretnék állni a dobogón, Kenyában pedig a döntőben képzelem el magam. Ha elérem a 430 centit, elégedett leszek, de ez nem jelenti azt, hogy ennél nagyobbat ne ugranék szívesen. Bízom a folyamatos előre lépésben, hiszen azért dolgozom, hogy odaérjek a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokságra.”

Amennyiben minden Putsay Zoltán tanítványának reményei szerint alakul, akkor a hazai juniorcsúcs is megdől jövőre. A jelenlegi rekordot fedett pályán 412, szabadtéren 415 centivel tartja a 21 éves felnőttbajnok, Klekner Hanga.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik