utanpotlassport.hu 2017.04.14 13:16 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Vívás: miben hasonlít és miben különbözik a sportág két nagy ígérete?

A friss kadetvilágbajnok Pusztai Liza a junior kardozók között is bronzérmet szerzett a plovdivi világbajnokságon, ami kivételes képességei alapján már nem is olyan nagy meglepetés. Nem úgy, mint a még nála is egy évvel fiatalabb mexikói, Natalia Botello teljesítménye: a közép-amerikai lány a mezőny számára teljesen ismeretlenül nyert aranyat a több évvel idősebbek között. Szakember segítségével összehasonlítjuk a két tinédzser legfőbb jellemzőit,

Bruckner Vince Minden bizonnyal a plovdivi kadet- és junior-világbajnokság legnagyobb meglepetése a kardozó Natalia Botello juniorok között szerzett egyéni világbajnoki címe. A mindössze 14 éves mexikói versenyző mindenféle előzmény nélkül robbant be a mezőnybe, és került a világ tetejére a nála jóval tapasztaltabb vívók között.

„Kadet- és junior-korosztályban az Európán kívüli vívók ritkán indulnak versenyeken, nagyon keveset látjuk őket, nem tudjuk pontosan, milyen szakmai munka folyik náluk. Így van ez a mexikóiak, de gyakran a dél-koreaiak esetében is, megjelennek a világbajnokságokon, és mindenkit meglepnek, hogy milyen magas szinten vívnak” – magyarázza a két tinédzser képességeinek összevetésére felkért Bódy István, Pusztai Liza klubedzője. A BVSC-Zuglóban dolgozó szakember úgy véli, A mexikói lánynak egészen mások az erényei, mint az európai vívók többségének, így például Pusztai Lizának.

A kadet korosztályban a 15 éves Pusztai Liza, a juniorok között a 14 esztendős Natalia Botello nyert a vb-n Forrás: jochapress.hu, Getty Images

A kadetek mezőnyében a 15 éves Pusztai Liza (balról), a juniorok között a 14 esztendős mexikói Natalia Botello nyert a korosztályos vb-n  •  Forrás: jochapress.hu, Getty Images

Amennyire ezt egyetlen verseny alapján meg lehet ítélni, a Botello technikailag nem számít különösebben képzettnek, viszont fizikailag rendkívül felkészült, a korához képest nagyon gyorsan vív.”

Ugyanakkor kérdés, a jövőben mire lehet képes a mexikói lány, hiszen csupán erővel és tökéletes fizikai állapottal nem lehet hosszú távon érvényesülni a sportágban.

„Azt a plovdivi produkciójából is le tudtuk szűrni, hogy egy-egy akciót kőkeményen begyakoroltattak vele, és azokat hajtotta végre magas szinten. A későbbiekben viszont visszaüthet a kisebb repertoár, hiszen egy idő után sokkal kiszámíthatóbbá válik a vívása. Mi sokkal tudatosabban próbálunk dolgozni, apránként illesztjük be az egyes elemeket. Igaz, ez időnként az eredmény rovására megy, de úgy gondolom, hosszú távon ez a célravezetőbb.”

Az edző szerint egyébként a mexikói versenyző sikerének más oka is lehet. A vívás nemzetközi versenynaptára furcsa, hiszen a plovdivi vb előtt nem sokkal rendezték meg a korosztály Európa-bajnokságát, ezért a fáradtság is közrejátszhatott abban, hogy a kontinensen kívüli versenyző nyerte a juniorok versenyét a vb-n. Formaidőzítés szempontjából könnyebb dolguk lehetett a mexikóiaknak, ők erre a versenyre tudták, úgymond, kihegyezni vívóikat, míg például Pusztainál esetében inkább a regenerációra kellett összpontosítani, mivel az Eb-n a négy versenyszámából háromban is érmet szerzett.

Pusztai Lizát amúgy nemcsak korábban nemcsak kortársaival vetették össze, hanem egyenesen Szilágyi Áronhoz  hasonlították, mondván hasonlóan vív, mint a kétszeres olimpiai bajnok ennyi idősen. A 15 éves ígéret edzője erről annyit mondott: Liza lábmunkája és mentális képessége valóban hasonlít Szilágyiéhoz, s ez legalábbis biztató jel azoknak az eredményeknek az ismeretében, amelyeket a magyar vívósport jelenlegi legnagyobb alakja elért.

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.