Vizes vb: Németh Nándor 8. 100 méter gyorson, Kovács Benedek és Kós Hubert döntős, 7. a női váltó

Vágólapra másolva!
2023.07.27. 13:09
null
Kovács Benedek a 200 méterees hátúszás elődöntőjében (Fotó: AFP)
Címkék
A fukuokai vizes vb délutáni úszószámaiban Németh Nándor a nyolcadik helyen végzett a 100 méteres gyorsúszás döntőjében. A franciák sztárja, Leon Marchand megnyerte a 200 méteres vegyesúszást, és megdöntötte Cseh László Európa-csúcsát. A 200 méteres hátúszás elődöntőjéből Kovács Benedek a második, Kós Hubert a harmadik idővel jutott be a döntőbe. A női 4x200 méteres gyorsváltó a 7. helyen végzett.

 

NŐI 4x200 M GYORSVÁLTÓ

A magyar csapat az 1-es pályán úszott Pádár, Ábrahám, Molnár, Késely összeállításban. Pádár az ötödik helyen váltott, miközben az ausztrálok utcahosszal vezettek, de az amerikaiak is világcsúcsrészidőt mentek. A második váltás után a hatodik helyen állt a magyar váltó. Fél távnál teljesen együtt úsztak az amerikaiak és az ausztrálok. Molnár tartotta az előnyt a hatodik helyen a hollandokkal szemben, így adta át a váltást Késely Ajnának. Az utolsó száz méterre az ausztrálok fordultak elsőként, közben a hollandok megelőzték a mieinket, és a végén nem volt apelláta, az ausztrálok záró embere, Titmus óriási világcsúccsal csapott célba. Második az Egyesült Államok, a harmadik Kína lett. A magyar csapat a 7. helyen végzett.

1. Ausztrália 7:37.50 – világcsúcs
2. Egyesült Államok 7:41.38
3. Kína 7:44.40

7. Magyarország (Pádár Nikolett, Ábrahám Minna, Molnár Dóra, Késely Ajna) 7:54.65

Pádár Nikolett: „Örülök, hogy megint 56-ot sikerült úsznom és szerintem nagyon örülhetünk ennek a hetedik helynek.”

Ábrahám Minna: „Büszke vagyok a lányokra, óriási teljesítmény, hogy itt lehettünk a döntőben. A saját időmmel nem vagyok teljesen elégedett.”

Molnár Dóra: „Próbáltam minél jobb helyen átadni a váltást, és az időmnek is nagyon örülök, mert javítottam.”

Késely Ajna: „Valamiért jobbnak éreztem az úszást, mint a reggelit. A mellettem úszó holland sokkal jobbat tud nálam, de azért beleadtam mindent. Nagyon örülök a hetedik helynek, és gratulálok a lányoknak is. A holnapi nyolcszázra igyekszem kipihenni magam.”

 

FÉRFI 200 M HÁT – ELŐDÖNTŐK

Két magyar is érdekelt volt az elődöntőkben, Kovács Benedek és Kós Hubert. Kovács Benedek gyorsan kezdett, 27-en belül fordult a második helyen, és nagyon szépen szaporázta. 100-nál 56.48-cal fordult. A második százon is maradt elöl, az első három között. Az utolsó 50 méteren némileg lassult, de összeszedte az utolsó erejét, és 2. lett! Az ideje 1:55.89, új egyéni csúcs. A futamát a svájci Mityukov nyerte.

A másik elődöntőben Kós Hubert jól kezdett, száznál az élen fordult, és némileg elment mellette az ausztrál versenyző. Kós azonban nem hagyta magát, a végén hajrázni kezdett, és 1:55.99-cel megnyerte az elődöntőjét.

Így kiderült, hogy Kovács a második, Kós a harmadik idővel lett döntős. Rajtuk kívül egy ausztrál, egy japán, egy svájci, egy amerikai, egy spanyol és egy francia jutott be.

Kós Hubert: „Összevissza úsztam, mert a harmadik ötven kicsit halványabb volt. Persze láttam, hogy nagyon az elején megyek, nem akartam nagyon rákapcsolni, így is meglett. Remélem, holnap jó lesz. Én leszek a hármason, Beni az ötösön, és remélem, húzni fogjuk egymást a falhoz.”

 

NŐI 200 M MELL – ELŐDÖNTŐK

Mindkét elődöntőből négy úszó jutott a döntőbe, ahol nem lesz ott az Európa-bajnok svájci Lisa Mamie. A legjobb idővel a dél-afrikai Tatjana Schoenmaker jutott be (2:21.31) a döntőbe, rajta kívül még két amerikai, egy holland, egy dán, egy litván, egy ausztrál és egy kanadai lesz ott.

 

FÉRFI 200 M VEGYES

A pillangón az amerikai Casas kezdett a legjobban a surranópályán, de a háton már lemaradt, előre tört Marchand és Foster, a mellúszásra kettejük különversenyévé vált a döntő, a francia pedig nagy előnyt szerzett, és visszajött a versenybe Casas is a nyolcas pályán. Leon Marchand imponáló magabiztossággal nyert, megdöntötte Cseh László Európa-rekordját, a második és a harmadik helyre viszont nem az amerikaiak, hanem két brit, Scott és Dean jött be.

1. Leon Marchand (Franciaország) 1:54.82 – Európa-csúcs
2. Duncan Scott (Nagy-Britannia) 1:55.95
3. Tom Dean (Nagy-Britannia) 1:56.07

 

FÉRFI 200 M MELL – ELŐDÖNTŐK

Az ausztrál Zac Stubblety-Cook kényelmesen kezdett a második elődöntőben, a kínai Csin Haj-jang nagyon bekezdett, de végül a nagy esélyes ausztrál jutott be a legjobb idővel a döntőbe (2:07.27).

 

NŐI 50 M HÁT

A rajt után Cox jött el a legjobban egy leheletnyivel, és az őrülten szoros befutó után Kaylee McKeown duplázni tudott a százméteres győzelme után.

1. Kaylee McKeown (Ausztrália) 27.08
2. Regan Smith (Egyesült Államok) 27.11
3. Lauren Cox (Nagy-Britannia) 27.20

 

Németh Nándor nyolcadik lett a 100 méteres gyorsúszás versenyszámában (fotó: Getty, archív)
Németh Nándor nyolcadik lett a 100 méteres gyorsúszás versenyszámában (fotó: Getty, archív)

 

FÉRFI 100 M GYORS

Németh Nándor a hatos pályán vette fel a küzdelmet a többiekkel. Ő maga az éremben reménykedett, hiszen az elődöntőben futamot nyert, de nagyon erős volt a mezőny.

A rajtja jól sikerült, remekült tört előre, negyedikként fordult, az utolsó méterekre óriási küzdelem alakult ki. Az ausztrálKyle Chalmers volt a leggyorsabb, 47.15-tel győzött, ezzel teljessé tette az éremkollekcióját. Németh a táv második részén lemaradt, és a nyolcadik helyen ért célba, az ideje 48.17 lett. Az elődöntőben úszott ideje a 6. helyre lett volna elég.

1. Kyle Chalmers (Ausztrália) 47.15
2. Jack Alexy (Egyesült Államok) 47.31
3. Maxime Grousset (Franciaország) 47.42

 

NŐI 200 M PILLANGÓ

A bosnyák Pudar, a kanadai SummerMcIntosh és Smith lódult meg az elején, de aztán a kanadai egyre jobban tört előre, és az utolsó méterekre egy testhossz előnyt szerzett, és 2:04.06-tal győzött.Második az ausztrál Elizabeth Dekkers, harmadik az amerikai Regan Smith lett. Az elődöntők legjobbja, a bosnyák versenyző végül lemaradt az éremről.

1. Summer McIntosh (Kanada) 2:04.06
2.Elizabeth Dekkers (Ausztrália) 2:05.46
3. Regan Smith (Egyesült Államok) 2:06.58

 

NŐI 100 M GYORS – ELŐDÖNTŐK

A legjobb idővel a holland Marrit Steenbergen jutott a döntőbe, ahol rajta kívül két ausztrál, egy hongkongi, két amerikai, egy svéd és egy kínai versenyző lesz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik