Munkatársunktól
2021.11.25 09:34 Frissítve: 2021.12.10 12:32

Úszás: Turi lemondott az alelnöki és az edzőbizottsági elnöki tisztségéről

Lemondott Turi György a Magyar Úszószövetség alelnöki tisztségéről és az edzőbizottság elnöki posztjáról – értesült róla a Nemzeti Sport.

Turi György alelnökként és edzőbizottsági elnökként sem folytatja a munkát (Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós)

 

A Nemzeti Sportban október 2-án megjelent Cseh László-interjúval kezdődött a sor, ezt követően egyre több korábbi és jelenlegi úszó állt ki a nyilvánosság elé, s mondta el, hogyan is viselkedett velük Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője.

Az eset kapcsán két hete a Magyar Úszószövetség elnöksége bizottságot állított fel, melynek feladata, hogy teljeskörűen kivizsgálja és feltárja az ügyet – a munka elkezdődött, csütörtökön viszont elhatározásra jutott Turi György: lemondott a szövetség alelnöki tisztségéről és az edzőbizottság elnöki posztjáról.

Turi György lemondó levele (A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!)

A Magyar Úszószövetség elfogadta Turi György lemondását tisztségeiről, ennek kapcsán Wladár Sándor elnök az alábbiakat nyilatkozta:

„Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának. Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai nagy árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából.”

Az elnök közölte, hogy ettől függetlenül a felállított vizsgálóbizottság folytatja munkáját.

„Semmiképp sem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánunk söpörni. A bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várjuk, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még erősebb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is” – nyilatkozta Wladár Sándor.

A NEMZETI SPORT AJÁNLJA
„Ha összefutunk Turival az utcán, megütöm”
Először ülésezett a Turi-ügyet vizsgáló bizottság
Összeállt a Turi-ügyet vizsgáló bizottság
Harag és düh van benne, de imádja az úszást – őszinte interjú Cseh Lászlóval
Megszólalt Turi György az őt ért vádak kapcsán
„Rajtunk élte ki a frusztrációit” – Dara Eszter Turi Györgyről
Turi György felfüggeszti alelnöki tevékenységét
Az elnök átlátható és igazságos döntést ígér
Szilágyi Liliána is megszólalt a Turi-ügyben 
2022.09.12 11:50:54

Úszás nemzetisport.hu

A gyorsúszás új szupersztárja nem több egy átlagos fiatalnál, aki átlagon felüli dolgokra képes.

2022.08.30 23:37:21

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A bajnokok sorába lépett Kós Hubert.

2022.08.25 00:16:21

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az 1:54-hez viszont le kell úszni legalább tíz kilométert, a tizenéves kor elejétől, minden egyes nap, hosszú, nagyon-nagyon hosszú éveken át. Órákat – kevesebb mint két perc érdekében.

2022.08.17 22:30:14

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Ütőképes generáció bontogatja szárnyait.

2022.08.17 22:21:18

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha arra gondolok, hogy 87 életévéből hét évtizedet kitöltött a sport, az orvoslás, benne 47 évet mindkettő egyszerre, akkor egyértelmű, hogy nem herdálta el a tehetségét, a lehetőségeit.