Úszás: „Ha összefutunk Turival az utcán, megütöm”

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2021.11.23. 13:46
null
1983 – középen, fent Turi György, mellette balra a később ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, az alsó sorban az X-jel felett Orsovai Péter (Fotó: Orsovai Péter)
Újabb úszó vallott arról, milyen volt azoknak a sportolóknak az élete, akik a nyolcvanas években a Budapesti Spartacusban Turi György irányítása alatt edzettek – Orsovai Péter az Origónak nyilatkozott.

 

Mint ismert, az elmúlt hetekben Turi György egyre több egykori tanítványa állt a nyilvánosság elé, s mondta el, hogyan bánt velük a szakember az uszodában. A lavinát a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László indította el a Nemzeti Sportnak adott, pályáját lezáró interjúban, amelyben bevallotta, kifejezetten dühös korábbi edzőjére, Turira, amiért úgy bánt velük, ahogyan „nem lett volna szabad”... Mindezt figyelembe véve a Magyar Úszószövetség olyan bizottságot állított fel, amely a mesteredző tevékenységét vizsgálja.

Ezúttal az „Orso" becenévre hallgató Orsovai Péter tálalt ki, az Origónak. Semmi kétség, több mint három évtized múltán is nagyon mérges a mesterre.

„Szégyen, vagy nem: megfogadtam, ha összefutunk valahol az utcán, tuti meg fogom ütni. Egyszer. Ez a mai napig nem történt meg, neki ez lehet szerencse, de talán nekem is. Ám ha látnám őt sétálgatni itt, Erzsébeten, biztosan nem tudnám visszafogni magam. Csak egyetlen ütés lenne. De abba mindent beletennék” – nyilatkozta Orsovai Péter.

Elmondta, Turi sokszor megverte őt: „Volt, hogy a WC-ben, volt, hogy máshol. Az egyik verés nagyon élesen itt van előttem. Egyszer negyedórát késtem, mert elnéztem az időt. A folyosó két végén volt a két öltöző, majd lefelé vezetett egy lépcső. A medencetéri bejáratnál meg egy-egy WC volt. Én már átöltöztem, mentem lefelé, amikor azt láttam, hogy Turi ott állt lent. Kéjesen vigyorgott. Szinte várta, hogy megjelenjek. Kérdezte, miért késtem. Elmondtam. Megfogta a kezem, berántott a WC-be, és durr. Szó szerint a fal adta a másikat. Majd visszakézből jött a következő. A veréseket sokszor megismételte – nem csak velem, az úszótársaimmal is. De volt olyan versenyző, akihez soha nem nyúlt. Azok a gyerekek voltak a kivételezettek, akiknek a szüleik abban a korban befolyásos emberek voltak. Ők mindig megúszták egy szóbeli ejnye-bejnyével.”

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik