SZŰCS ANDRÁS (Tokió) 2021.07.27 14:41 Frissítve: 2021.07.27 15:27

Tokió 2020: Rendkívül tisztelem a japán csapatot – Märcz Tamás

A magyar vízilabda-válogatott 16–11-re legyőzte a házigazda japánokat a tokiói olimpia férfi vízilabdatornájának második mérkőzésén. A találkozó után Märcz Tamás, a válogatott szövetségi kapitánya, valamint Zalánki Gergő, Erdélyi Balázs és Jansik Szilárd értékelt a Nemzeti Sportnak.

Märcz Tamás szerint az történt, amire számítottak (Fotó: Marcel ter Bals/waterpolo.hu)

 

– Káoszra szoktunk készülni Japán ellen, az is lett?
– Az történt, amire számítottunk – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Sokat játszottunk Japánnal, és mindig ugyanaz a forgatókönyv: van az elején kis zűrzavar, amíg nem tudunk elszakadni. Mentálisan így készítettük fel a játékosokat, hogy ne idegeskedjenek attól, ha esetleg fej fej mellett haladunk két negyedig, úgyis be fogjuk húzni, mert vagyunk annyira jók – ha tudatosan azt csináljuk, amit megbeszéltünk. Amúgy rendkívül tisztelem a japán csapatot, elképesztő színfoltja a nemzetközi vízilabdának, mindenkinek megnehezíti a dolgát – kívülről még szórakoztatónak is tartom, amikor más szenved tőle éppen…

– Mik a szakmai részletei ennek a különleges játéknak?
– Röviden összefoglalva az, hogy extrém módon a labda és az ember közé áll mind a hat játékosuk, ezzel azt is megnehezítik, hogy az ellenfél passzolni tudjon. Erre kell kitalálni valamit. Mi általában kicsit változtatunk is a védekezésünkön, most is megtörtént. Ezt kizárólag ellenük alkalmazzuk: kicsit az ötvenes évek pólóját idézi, hogy amikor mi támadunk, akkor is csak három pár van a túlsó oldalon, ugyanakkor a mi térfelünkön is. Majd amikor védekezünk, akkor természetesen visszazárunk, és begyűrjük őket a saját kapunk elé, hogy minél kevésbé legyen ott zűrzavar.

– Mi ennek a meccsnek a tanulsága, ami hasznosítható a közeljövőben is?
– A koncentrációnak végig kell tartania, továbbá ezt-azt tudtunk gyakorolni, még ha másféle erőpróba is lesz az amerikai vagy az olasz ellenfél. Örülök, hogy megvan az első győzelem, ami nyugalmat hozhat – ám azért a feszültség is maradjon meg, hogy mi még szeretnénk ezt-azt ettől az olimpiától…

– Most két szünnap közé a Dél-Afrika elleni csoportmeccs ékelődik: mi lesz a program e könnyebb szakaszra?
– Kis lazítás holnap délelőttel bezárólag, videózunk, edzünk: magas színvonalú munkát várok el. Dolgozni és készülni kell a továbbiakra, mert tartani, sőt, javítani kell az erőállapotunkat.

Így látták a mérkőzést a játékosok

Zalánki Gergő: Védekezésben és támadásban is különleges meccs volt: teljesen máshogy kell játszani Japán ellen. Hátul igyekeztünk területet védeni és egy-két méterrel hátrébb jönni, mert kicsik és gyorsak, becsúsznak, mint az angolna, nem lehet őket megfogni. Elöl is hasonló: helyet kell hagyni, mert összezárnak és gyorsan odasegítenek a másiknak. Húsz-harminc kilóval nehezebbek vagyunk, fizikummal kellett megoldanunk, illetve mentálisan higgadtnak maradni. Sok találatot kaptunk, de jók támadásban és fórban is, ráadásul nehéz kiismerni őket, másnak is sokat lőnek majd.

Erdélyi Balázs: – Rettenetesen nehézzé tettük magunknak. A tapasztalat azt mutatja, hogy az első félidőt mindig bírják, a másodikban lehet kissé leszakítani őket. Ha jobban figyelünk az elején, talán már akkor eldönthettük volna, de legalább a végére megérkeztünk, legalábbis védekezésben, mert addig sokszor magára hagytuk Somát blokk nélkül. Annyira gyorsak és fürgék, hogy mindenre odaérnek, nem lehet megjátszani egy rendes centerpasszt sem, olyan pólót játszanak, amit senki más. Egy az egyes mozgásokkal lehet megoldani őket.

Jansik Szilárd: – Az első félidőben nagy butaságokat csináltunk, de a másodikra összeszedtük a védekezésünket. Túl kell lőni őket, most is szereztek tízet. Látszik, hogy a görög jó kis csapat, 6–2-re vezetett az olasz együttes ellen… Van hat-hét azonos erősségű csapat, a napi forma dönt. Legközelebb bebiztosíthatjuk a negyeddöntőbe jutásunkat, ez nem mellékes, ám, hogy kivel játszhatunk ott, az nem tőlünk függ.

TOKIÓ 2020
FÉRFI VÍZILABDA
CSOPORTKÖR, A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
 
JAPÁN–MAGYARORSZÁG 11–16 (3–4, 5–4, 2–5, 1–3)

Tokió, zárt kapuk mögött. Vezette: Zwart (holland), Peris (horvát)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – Pásztor 1, Varga Dénes 1, Jansik Sz., Hárai 2, ERDÉLYI 3, ZALÁNKI 4. Csere: ANGYAL 2, Manhercz K. 1, Vámos 2, Hosnyánszky. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
JAPÁN: Tanamura – Arai 1, J. INABA 3, OKAVA 3, Adacsi, Siga, Koppu 1. Csere: Josida 2, Takata 1, Szuzuki, Simizu, Araki. Szövetségi kapitány: Omoto Joji
Gól – emberelőnyből: 6/6, ill. 9/3.
Gól – ötméteresből: 2/1, ill. –

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.

2021.08.25 09:15:01

Tokió 2020 NAGY PÉTER, NÉMETH ANDREA, PAPP BÁLINT

A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek az olimpián.