Két góllal legyőzte női csapatunk az oroszokat, megvan a bronzérem!

SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.08.07. 06:35
null
Még egyszer össze kellett kapaszkodni az éremért (Fotó: Mirkó István)
Bronzérmet szerzett a magyar női vízilabda-válogatott Tokióban, mivel a „kisdöntőben” – többek között kapusgóllal! – 11–9-re győzött az Orosz csapat ellen. Férficsapatunk bronzmeccse holnap Spanyolország ellen hazai idő szerint 6.40-kor kezdődik.
VÍZILABDA, NŐK

BRONZMÉRKŐZÉS
MagyarországOrosz csapat 11–9 (2–2, 5–3, 0–3, 4–1)
Tokió, zárt kapuk mögött. Vezette: Sztavridisz (görög), Ohme (német)
MAGYARORSZÁG:
MAGYARI A. 1 – Szilágyi D., Garda 1, KESZTHELYI-NAGY 2, PARKES, Rybanska 1, VÁLYI V. 3. Csere: Leimeter, Gurisatti 1, Szücs G. 1, ILLÉS 1, Gyöngyössy. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.
OROSZ CSAPAT:
Karnauh – Karimova 1, PROKOFJEVA 2, Szoboljeva, Tyimofejeva 1, Ivanova, GLIZINA 2. Csere: Bersznyeva, Vahitova, SZIMANOVICS 2, Fedotova, Szerzsantova 1. Szövetségi kapitány: Alekszandr Gajdukov
Gól – emberelőnyből: 10/5, ill. 11/3
Gól – ötméteresből:
–, ill. 1/1
Kipontozódott:
Vahitova (21. p.), Rybanska (27. p.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az utolsó játéknapra sem változott a felállás, egy kapussal indult a csatába Alekszandr Gajdukov és Bíró Attila is, ráadásul azt nevezte, aki eddig is többet védett, azaz nem jutott vigaszmérkőzés sem Jevgenyija Golovinának, sem Gangl Edinának.

Egész rendezetten kezdtünk, például kétszer is csodálatosan játszottuk meg a fórunkat, az elsőt Rybanska Natasa még el is helyezte a hálóban. Mire a második kimaradt, az Orosz csapat átvette a vezetést, viszont Keszthelyi-Nagy Rita távolija egy blokkon gellert véve elkacsázott a gólig, úgyhogy 2–2-vel fordultunk.

Ez nem kevés, mert a negyedbeli utolsó támadásnál gyanúsan Magyari Alda mögött csapódott le a kapufáról egy lövés, amit ő ugyan sebtiben kikanalazott, de amint leperegtek az utolsó másodpercek, kivideózták az esetet. Noha kétségkívül sportágtörténeti pillanat lett volna a szünetben gólt kapni, szerencsére végül nem adták meg.

A szerencsénkért pedig utólag is tettünk: például 3/3-as fórarányt csináltunk a második negyedben! Főleg az elődöntőhöz, de valóban általánosságban férfi-női vonalon az egész tornához mérten is lenyűgözően játszottuk az előnyöket, ráadásul a félidei 7–5-ös vezetésünkhöz öt különböző gólszerző járult hozzá, a blokkjaink a helyükön voltak, egy-két túljutó lövésbe Magyari Alda is belekapott, szóval jól néztünk ki, főleg mert sugárzott a lányokból a tenni akarás

Persze ettől még a harmadikban megtorpantunk. Részben a saját butaságaink, részben a kontrák, páros kiállítások és emberhátrányok miatt, részben meg azért, mert Jekatyerina Prokofjeva klasszis, és elismerésre méltóan felhúzta együttesét. Alena Szerzsantova időkéréssel megalapozott előnygóljával pedig a kezdetek óta először vezetett a rivális (7–8), amely kivágott egy 4–0-s szakaszt, ugye.

A mieink viszont legutóbb a félidő előtt találtak be, úgyhogy mikor a negyedik elején Vályi Vanda végre bevarrt egyet, 10:50-nyi hasztalan lövöldözés végére tett pontot (8–8). Klasszikus női vízilabda-mérkőzés pergett, annak minden szépségével, úgyhogy az őrület közepén, 9–9-nél ők is kaptak egy fórt, aztán mi is, ők is kértek időt, aztán mi is, a különbség annyi, hogy mi ki is használtuk (10–9)!

Felvezetve az utolsó percet az Orosz csapat elszúrta a támadását, úgyhogy újabb időkéréssel vonult fel az első meccslabdánkhoz, csak azonos létszámban, azaz nem támadásból, hanem védekezésből kellett megoldani a finist, főleg, miután feljött az orosz kapus. De nem ő lett a főszereplő, mert belepüfölték a labdát a blokkba, erre Magyari Alda átdobta az egész pályát, talált, nyertünk (11–9), és megszereztük a magyar női vízilabdázás első olimpiai érmét: bronzot!

A mieink mérkőzése előtt lejátszottak két helyosztót is; eldőlt, hogy Kanada lett a hetedik, miután 16–7-re megverte Kínát, Ausztrália pedig az ötödik helyen végzett Hollandia 14–7-es legyőzésével.

Az Egyesült Államok–Spanyolország női döntő hazai idő szerint 9.30-kor kezdődik, míg férficsapatunk bronzmeccse, ugyancsak Spanyolország ellen, holnap 6.40-kor, végül 9.30-kor jön a Szerbia–Görögország finálé.

ÖSSZEFOGLALÓ

HELYOSZTÓK
A 7. HELYÉRT
Kína–Kanada 7–16
(3–4, 2–5, 1–4, 1–3)
AZ 5. HELYÉRT
Hollandia–Ausztrália 7–14 (1–5, 1–3, 2–3, 3–3)

DÖNTŐ
9.30: Spanyolország–Egyesült Államok

Magyari a remek védései mellett még egy gólt is szerzett (Fotó: Mirkó István)
Magyari a remek védései mellett még egy gólt is szerzett (Fotó: Mirkó István)

PERCRŐL PERCRE

IV. NEGYED

8. perc: Magyar időkérés. 51 másodperc van hátra. Szilágyit szerelték. Kapus nélkül támadnak az oroszok. Magyari megszerzi a labdát és az üres kaput veszi célba, bent van! 11–9!!! VÉGE, VÉGE, VÉGE! MEGVAN A BRONZÉREM!

7. perc: Glizina lő mellé. Karnauh újabb védést mutat be... Újabb jó blokk, Szerzsantova lövésénél. Szilágyi volt az.

6. perc: Magyari védi Ivanova lövését! Kiállítás Parkesról. Leimeter lövése nem jó, Karnauh védi.

5. perc: Szerzsantovát küldik ki, Bíró Attila pedig azonnal időt kér. Illésre jön ki a lövés, ő pedig nem is hibázza el, 10–9!

4. perc: Támadóhibát fújnak a bírók a mieinknél. Leimetert küldik ki a bírók. Glizina lövésénél jó a blokk, Keszthelyi volt az, ki más...

3. perc: Hosszú labdajáratás után Gurisatti lövi ki a hosszút balról, 9–8! Tyimofejeva centerből átemeli Magyarin 9–9.

2. perc: Vályi! Jobbról éles szögből bevágja a rövidbe! 8–8. Hatalmas kapufa Glizinától, és kipattan a labda, támadhatunk a vezetésért.

1. perc: Megint Vályié a labda a ráúszásnál. Garda lövése a kapufán csattan.Kontra az oroszoknál.

III. NEGYED

8. perc: Letelt az orosz támadóidő, Keszthelyi hozza fel, végül Leimeter lő mellé. Ezzel pedig vége a harmadnak.

7. perc: Leimeter lő mellé, majd egy hiba Szerzsantovától. Illés bejátszása Gyöngyössynek nem jó.

6. perc: Emberelőnybe kerülünk, de kontrát fújnak Gyöngyössynél. Aztán meg kiszórják Illést. Majd fújnak egy kontrát az oroszoknál. Legalább következetesek a bírók.

5. perc: Szerzsantova lövése beakad, ott az előny, 7–8.

5. perc: A negyed első felében nem lőttünk gólt. Szűcsöt szórják ki. Orosz időkérés.

4. perc: Keszthelyi lövését teszi szögletre Karnauh kapus. Prokofjeva ejtése behullik a kapuba, 7–7.

3. perc: Karimova és Vályi párosjelenete ért kiállítást mindkettejüknek.

2. perc: Szoboljevát küldik ki Parkesről. Aztán Karnauh védi Szilágyi lövését, majd a kipattanót megszerző Szűcs ziccerét is. A túloldalon pedig Magyari véd.

1. perc: Vályi most is elhozta a labdát. Nem jutunk lövéshez, elveszik a bírók. Szilágyi szabálytalan, ötös adnak a bírók, Prokofjeva belövi, 7–6.

Keszthelyi (fehér sapkában) nagyszerű blokkokkal és két góllal vette ki a részét a sikerből (Fotó: Mirkó István)
Keszthelyi (fehér sapkában) nagyszerű blokkokkal és két góllal vette ki a részét a sikerből (Fotó: Mirkó István)

II. NEGYED

8. perc: Keszthelyi lövését védi Karnauh. Karimovánál támadófaultot fújnak. Leimeter bejátszása nem jó Gyöngyössynek, ezzel vége a második negyednek.

7. perc: Prokofjevát szórják ki,Szűcs Gabriella pedig remek gólt lő a hosszú alsóba, 7–4. Glizina lőtte az ötödik orosz gólt, 7–5.

6. perc: Leimeter bejátszása Gyöngyössynek, kiállítás az oroszoknál. Megint Vályi használja ki, távolról lő a jobb alsóba, 6–3! Emberelőnybe kerülnek az oroszok, Szimanovics gyorsan ki is használja, 6–4.

5. perc: Újabb jó blokk, ez is Keszthelyi volt... Ivanova csavart egyet a lécre, támadhatunk. Keszthelyi lóbál, aztán bevágja, 5–3! Magyari véd ismét!

4. perc: Jó blokk Szoboljeva lövésénél. Megint Keszthelyit illeti a dicséret. Vályi bejátszása nem jó Gyöngyössynek.

3. perc: Ott a szépítés, Szimanovics centerből behúzza Magyari feje fölött, 4–3. Gyöngyössynél fújnak kontrát.

2. perc: Garda lövése nem jó, ráadásul ki is állítják, de az oroszok elkapkodják a fórt. Keszthelyi védekezett remekül. Vályi pedig megmutatja az oroszoknak, hogyan kell gyorsan kihasználni az emberelőnyt. 4–2!

1. perc: Megint elhozza Vályi a labdát. Garda távolról lő nagy gólt, 3–2! Magyari remek védése után támadhatunk a kétgólos különbségért.

I. NEGYED

8. perc: Prokofjeva lő távolról hatalmas kapufát. Vége is az első negyednek. A bírók videóznak, Prokofjeva lövését nézik vissza, hogy bent volt-e. Nem volt bent. Most jöhet a rövid szünet.

7. perc: Szilágyi lövését blokkolják az oroszok... Gurisattit szórják ki.

6. perc: Prokofjeva ejtését fogja Magyari.

5. perc: Magyari védi Karimova lövését, aztán Illés kerül ziccerbe középen, de telibe találja a kapufát...Keszthelyi lövését Prokofjeva blokkolja.

4. perc: Megint lejár a támadóidőnk, Megint Keszthelyi lő, a blokkot találja el, de onnan behullik a kapuba, 2–2!

3. perc: Glizina lökete beakad, 1–1. Nálunk lejár a támadóidő, Keszthelyi kétségbeesett lövése nem jó, ráadásul Rybanskát kiszórják. Karimova használja ki az emberelőnyt, 1–2.

2. perc: Garda lövését tolja kapufára Karnauh kapus.

1. perc: Vályi elhozza a labdát a ráúszásnál. Mindössze 15 másodperc után jön is az első kiállítás, Rybanska kap középen labdát centerben, be is lövi, 1–0! Rossz orosz ejtés, Parkes szerez labdát.

A mieink piros, fehér, zöld sapkában lesznek, az oroszok kékben.

A magyar keretből ma Gangl Edina maradt ki.

Már szólnak a himnuszok, előbb a magyar, majd az orosz, ami ezúttal Csajkovszkij 1. zongoraversenye.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a mérkőzés, a csapatok már a medence szélén.

ELŐZMÉNYEK

A magyar női vízilabda-válogatott az elődöntőben 8–6-ra kikapott a spanyoloktól, innen kell tehát felállni és megmutatni, hogy az csak egy egyszeri kisiklás volt, és a negyeddöntőben a hollandok ellen mutatott teljesítmény közelebb áll a csapat valódi tudásához.

A csalódott csapatok csatájában már nem feltétlenül a technikai tudás, az erőnlét vagy a taktika dönt, hanem az, hogy szellemileg melyik együttes áll készen a feladatra. A válogatott szakmai stábja rengeteget foglalkozott a mentális felkészüléssel is, remélhetőleg meglesz az eredménye.

És akkor véget érhet a hosszú, 21 éve tartó várakozás. A női vízilabda a 2000-es sydneyi játékok óta szerepel az olimpia programján, azóta várjuk, hogy a magyar válogatott is ott legyen a dobogón. Eddig hét ország legjobbjainak adatott meg – jó lenne végre nyolcadikként csatlakozni hozzájuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik