VÉGH JÁNOS
VÉGH JÁNOS
2021.08.05 16:09 Frissítve: 2021.08.05 20:43

Tokió 2020: az amerikaiak betlehemi csillaga – így nyert másodszor is ezüstöt Joe Kovacs

Mint szinte minden olimpián, így a mostani, tokiói játékokon is szerepelnek részben, vagy egészben magyar származású, ám más országok színeiben szereplő sportolók. Az atlétikai versenysorozatban, a férfi súlylökésben az Egyesült Államokat képviselő Joe Kovacs, pályafutásának második olimpiai ezüstérmével térhet haza a japán fővárosból. Összeállításunkban bemutatjuk útját a kezdetektől a dobogó második fokáig.

 

Joe Kovacs, élete második olimpiai ezüstérmével (Fotó: AFP)

 

Ha valakiről azt hallja az ember, hogy Betlehemben született, majd Názáretben nőtt fel, talán Isten, illetve „az ács fia”, Jézus Krisztus jut eszébe, és nem „a Kovacs” gyermeke: Galilea helyett viszont most Pennsylvania szülöttével foglalkozunk: az ottani Bethlehemben jött világra 32 esztendővel ezelőtt Joe Kovacs, aki később a helyi, Nazareth névre keresztelt városba járt iskolába – s magyar idő szerint csütörtökön hajnalban ezüstérmet szerzett súlylökésben, a tokiói játékokon.

NÉVJEGY 
Név: Joseph Matthias Kovacs
Született: 1989. június 8., Bethlehem, Pennsylvania, Egyesült Államok
Nemzetisége: amerikai
Sportág: súlylökés
Kiemelkedő eredményei: világbajnok (2015, 2019), vb-ezüstérmes (2017), olimpiai ezüstérmes (2016, 2020)

Az USA Pennsylvania államába már az Osztrák-Magyar Monarchia, majd a huszadik század zivataros időszakaiban is számos magyar vándorolt ki. Nem volt ez máshogy az 1956-os forradalom és szabadságharc idején sem, ekkor érkeztek ide Joe Kovacs apai nagyszülei is.

Unokájuk – aki már csak néhány szót tanult meg egyik származási országának nyelvén – egyetemi évei alatt (2008 és 2011 között) is magas szinten atletizált, majd ezt követően megkezdte profi sportolói karrierjét.

Első nagy nemzetközi sikerét a 2015-ös pekingi atlétikai vb-n szerezte meg, ahonnan aranyéremmel tért haza. 2016-ban már az olimpiára is utazhatott, Rióban ezüstöt gyűjtött be. A rendkívül eltökélt hozzáállása miatt az olimpia hivatalos honlapján is méltatott sportoló számára 2017-ben újabb vb-szereplés következett, Londonban második lett. Ez már önmagában is szemet gyönyörködtető, ezt követően viszont úgy tűnt, nem lesz már lehetősége több érmet szerezni.

Joe Kovacs Pekingben, élete első vb-aranyának megszerzését ünnepli (Fotó: AFP, 2015)

A londoni vb-t követő időszakban egyre mélyebbre jutott karrierje. A dobások már nem sikerültek úgy mint korábban, miközben Kovacs egyre nehezebben vetette bele magát a minden napi edzésekbe, megpróbáltatásnak érezte az élsportolói léttel járó komoly áldozatokat és edzőjével sem jött ki jól. 2019 februárjában, egy családi beszélgetésen kijelentette: fontolgatja, hogy befejezi pályafutását.

 
Honosított és külhoni versenyzők – a magyar sport aranytartalékai

Nyolc hónappal később, Dohában ismét vb-t nyert. Az, hogy ez megtörténhetett, nagyban köszönhető felesége, Ashley Kovacs hozzáállásának, aki támogatásáról biztosította férjét arra az esetre, ha visszavonulna – ám azzal bátorította: igazán nem érti, hogy miért gondolja azt, hogy már nem tudna olyan messzire dobni, mint korábban.

A megérzés jó volt és ekkor váratlan ötlet merült fel: felesége –aki egyetemi szinten szintén komoly eredményeket ért el korábban a sportágban, majd fiatalok felkészítésével is foglalkozott – lett Joe Kovacs edzője.

„Jobban szereti a súlylökést, mint én” – viccelődött vele kapcsolatban Joe Kovacs az olimpia hivatalos honlapján olvasható portréban. Ashley Kovacs lelkesedése és támogatása hatalmas változást hozott karrierjében, s a közös munka szenzációs eredményt hozott: a dohai világbajnokságon utolsó dobásából, pályafutásának legjobb eredményével, 22.91 méteres eredménnyel állhatott a dobogó legfelső fokára.

Joe Kovacs és Ashley Kovacs a dohai győzelem után (Fotó: AFP)


Ha egy üzlet beindul… – gondolhatta ekkor a házaspár, amely a vb-t követően folytatta a közös edzésmunkát, a következő célnak pedig már a sikeres tokiói szereplést tűzte ki. A páros vélhetően már az olimpiára való kiutazás előtt aláírta volna a riói eredmény megismétlését, azt viszont szinte biztosan nem gondolták, hogy nemcsak a pennsylvaniai sportoló helyezése, hanem a dobogó összetétele is teljes egészében a 2016-os felállás másolata lesz: a címvédő és világcsúcstartó amerikai Ryan Crouser győzött 23.30-as új olimpiai csúccsal, a második ismét Kovacs lett 22.65-tel, a harmadik helyen megint az új-zélandi Tom Walsh zárt.

„Sorozatban öt érem! Ezüstnél soha sem rosszabb! Köszönöm Ashley! Nagyon szerencsés vagyok, hogy Te vagy az edzőm és egy igazi áldás, hogy Te vagy a feleségem! Köszönöm az egész családomnak és minden barátomnak a támogatást!” – hálálkodott legutóbbi Twitter-posztjában Joe Kovacs, aki bármeddig is folytatja még pályafutását, egy már biztos: személyében a pennsylvaniai Betlehemnek is van már egy nagy csillaga.

A DÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA


TOKIÓ 2020, ATLÉTIKA
FÉRFIAK, SÚLYLÖKÉS
DÖNTŐ

1. Ryan Crouser (Egyesült Államok) 23.30 – új olimpiai csúcs
2. Joe Kovacs (Egyesült Államok) 22.65
3. Tomas Walsh (Új-Zéland) 22.47

Összeállításunk elkészítésében az Amerikai Olimpiai Bizottság, valamint az olimpiai játékok hivatalos honlapja volt nagy segítségünkre.

2021.09.27 00:01:43

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az a ritkább eset, hogy egy játékvezetőt, bírót megdicsérjenek, mondván, jól végezte a dolgát.

2021.09.11 21:15:22

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úgy is mondhatom, van mire szerénynek lennünk.

2021.09.07 23:34:33

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Sosem volt még ilyen erős és egységes a magyar paralimpiai csapat.

2021.09.05 16:03:25

Tokió 2020 VINCZE SZABOLCS (Tokió)

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar versenyzők mindent kihoztak magukból.