Tényleg nagy utat kellett megtenniük – a legfurább aranyérmesek?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.08.02. 22:37
null
Szép lehetett onnan a kilátás... (Fotó: AFP)
Nem így tervezték, de mindenképpen történelmi, és adja Isten, hogy sohasem ismétlődő „vírusolimpiát” rendez Tokió és Japán. Egészen biztos, hogy sok felemelő, megható, szomorú és vidám pillanattal ajándékozza meg ismét az emberiséget az „öt karika”, mi most a korábbi játékokból válogattunk össze ilyen pillanatokat.

 

Nem árulunk el nagy titkot, folyamatosan változik az olimpiai sportágak listája, egyes sportágak kikopnak az olimpiákról (bár a magyar közéletet és közlekedést elnézve néha nagyon úgy tűnik, lenne igény a pankrációra ismét), mások be-, majd kikerülnek hirtelen, némelyek pedig szinte évről évre változnak, mint a szegény öttusa.

Az ókori olimpiákon állították már szobrot egy zenésznek, mert a művész öt diszkoszverseny közben is csodálatosan fuvolázott, a „legérdekesebb” aranyérmeket a modern játékokon szerintünk a hegymászók kapták. Például két német sportoló, Franz Schmid és Anton Schmid 1932-ben azért lett aranyérmes a zsűri döntése alapján, mert megmászták a Matterhorn (képünkön) északi oldalát.

Az alpinista testvérpár és kollégáik jogosan lettek aranyérmesek, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság még 1894-ben úgy döntött, hogy minden kiemelkedő fizikai teljesítményért adható olimpiai érem. Nem volt veszélytelen már akkor sem ez a sport, Schmidék 1931-ben mászták meg a hegycsúcsot, amikor Los Angelesben nekik ítélték az aranyérmet, Anton már elhunyt egy másik hegy megmászása közben.

Összesen 23-an érdemeltek ki olimpiai aranyérmet haláluk után a modern időkben, közülük 15-en művészeti ágakban, az összes többi, azaz nyolc aranyérmes mind hegymászó volt! Csak három olimpián díjazták az alpinistákat, 1924-ben, 1932-ben és 1936-ban, idén Tokióban debütált a jóval veszélytelenebb és olcsóbb falmászás.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik