Paralimpia 2020: már ég a láng, 15 magyarért szoríthatunk az első napon

VINCZE SZABOLCS (Tokió)VINCZE SZABOLCS (Tokió)
Vágólapra másolva!
2021.08.24. 16:38
null
Meggyújtották a paralimpiai lángot (Fotó: AFP)
Naruhito japán császár jelenlétében meggyújtották a paralimpiai lángot Tokióban, hivatalosan is kezdetét vette a XVI. Paralimpiai Játékok, melyen közel négy és félezer sportoló méri össze a tudását.

 

VÉLEMÉNY – Osváth Richárd kerekesszékes vívó
Alig várom a rajtot, úgy érzem magam, mint egy harcos, aki meg szeretné mutatni, mire képes. Londonból van már egy paralimpiai bronz-, Rióból pedig két ezüstérmem, Tokióban is érmet szeretnék szerezni, és mivel az életben is fokozatosan szeretek előre haladni, remélem, ez a paralimpián is így lesz, és végre összejön az arany. Ha reggel vidáman, mosolygósan kelek, és élvezni fogom a vívást, akkor nagy gond nem lehet. A mezőny nem nagyon változott az elmúlt két játékokhoz képest, talán a fiatalok erősödtek. Imádom a vívást, mindenem ez a sport, ha érmet nyerek, azért fogom folytatni, ha meg nem, akkor azért, mert a kudarc is nagyon tud motiválni. Szeretnék három év múlva Párizsban is ott lenni, mert érzem magamban a tüzet és az erőt.

Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a XVI. Paralimpiai Játékok Tokióban, amelynek első versenynapján máris tizenöt magyar sportolónak szoríthatunk. Sőt, minden nap lesz magyar induló, akik embert próbáló időszakon vannak túl és különleges játékok elé néznek, amelyet 2020-ról toltak át erre a nyárra a koronavírus miatt.

„Fontos mérföldkő volt, amikor tavaly tavasszal megkérdeztük a parasportolóinktól, vállalják-e a halasztás miatti plusz egy év felkészülést, mert ez nem mindenkinél volt evidens. Megkönnyebbültünk, amikor mindannyian igent mondtak” – fogalmazott Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki szerint a fiatal sportolóknak, többek között a paraúszó Payer Katának, Száraz Evelinnek, Iván Bencének, vagy a parakenus Kiss Péternek és Kiss Eriknek még jót is tehetett ez a plusz egy év, mert így még inkább megerősödhettek.


Szabó László hozzátette, ez a 37+1 magyar kvóta nem rossz, a csapatunk szélességével elégedett, a mélységével viszont nem feltétlenül. A paralimpián 22 sportág van, a magyarok ebből 10-ben versenyeznek, vagyis még van hova fejlődni.

Szabó László – itt még az olimpikonok eskütételénél – szerint a fiatal sportolóknak jót tehetett ez a plusz egy év (Fotó: MTI)
Szabó László – itt még az olimpikonok eskütételénél – szerint a fiatal sportolóknak jót tehetett ez a plusz egy év (Fotó: MTI)



„Csapatsportágakban nem könnyű egy tíz-tizenkét fős, ütőképes együttest összerakni, de a férfiaknál csörgőlabdában, a nőknél ülőröplabdában látok lehetőséget, ha Párizsban még nem is, legkésőbb Los Angelesben – tette hozzá. – Csapatunk most a nemzetközi középmezőny tetején helyezkedik el, én tizenöt érmet várok, ebből három-öt aranyat.”

A keddi megnyitó ünnepséget a paraatlétikai versenyeknek otthont adó Tokiói Olimpiai Stadionban rendezték, Naruhito japán császár jelenlétében 162 ország több mint ezer sportolója vonult fel.


A szabály az szabály!
A paralimpia első napjaiban három dolog biztosan kiderült a japánokról. Az egyik, hogy a legnagyobb határozottsággal képesek beszélgetést kezdeményezni angolul, mintha ez kötelességük lenne a vendéggel szemben, de ha az ember válaszol nekik, akkor sűrű elnézéskérés közepette mosolyogva válaszolják, hogy sajnos nem értik. A japánok elvileg tanulnak angolul, viszont ebben a viszonylagosan zárt (és összezáró) társadalomban nem tudják használni. A másik a rugalmatlan szabálykövetés, ami ugyan inkább erőssége ennek a nemzetnek, de kétségtelenül furcsa szituációkat eredményez.

Az első nap reggel a sajtóattaséval négyen utaztunk a buszon, amire neki nem szólt az akkreditációja, és hiába volt öt percre a médiaközpont, ahová tartottunk, leszállították, és gyalog kellett megtennie azt a néhány száz métert. Ezen kívül nem szívesen hoznak döntéseket, inkább betartják feljebbvalóik utasítását. Az említett szituációnál egyre csak gyűltünk a busz körül, mert mindenki hívta a főnökét, hogy mi legyen, és már arra gondoltunk, lassan személyesen a császár fog megjelenni, hogy igazságot tegyen, mert láthatóan senki más nem akart dönteni...

Végül az egyikük összeszedte a bátorságát, és csak megkérte az attasét, hogy szálljon le.

A tűzijáték, a zászlófelvonás és egy hagyományus karakuri-előadás után következett a „Sportolók Parádéja", azaz a résztvevők bevonulása, melyet a menekültek csapata nyitott meg és első országként Izland követett, Magyarország 112.-ként érkezett a stadionba.

Mivel szerdán már tizenöt magyar sportoló elkezdi a versenyeket, hazánkat mindössze nyolc sportoló képviselte a megnyitón, a vívó Dani Gyöngyi mint zászlóvivő, továbbá az úszó Illés Fanni, az erőemelő Sedric Roussel Watchou, az íjász Gáspár Tamás és a négy atléta, Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Ekler Luca és Szőllősi István.

A paralimpiai lángot Kamidzsi Jui, Ucsida Sunszuke és Moriszaki Karin japán paralimpikonok egyszerres gyújtották meg, mint az augusztus 12-én, a fukugavai atlétikai pályáról indult váltó utolsó tagjai.

A tokiói paralimpián rekordszámú 4403 versenyző indul, a hazaik delegálják a egtöbb sportolót a játékokra, 254-et, Bhután, Guyana, a Maldív-szigetek, Paraguay, valamint Saint Vincent és a Grenadine-szigetek pedig először vesz részt az 1960-ban, Rómában indult, négyévente megrendezett sporteseményen.

(Fotó: MTI)
(Fotó: MTI)


SZERDAI PROGRAM, MAGYAR INDULÓK

Férfiak. 2.00: kerekesszékes vívás, férfi kard egyéni, csoportkör, 16-os tábla (Osváth Richárd, Tarjányi István). 4.00: para-asztalitenisz, csoportmérkőzés (Zborai Gyula). 4.52: parakerékpár, 4000 méteres üldözéses verseny, selejtező (Ocelka Róbert, segítő: Nagy Gergely). 7.50: parakerékpár, 4000 méteres üldözéses verseny, bronzpárharc, döntő (Ocelka Róbert, segítő: Nagy Gergely). 8.30: kerekesszékes vívás, férfi kard egyéni elődöntők, bronzmérkőzések, döntők. 9.00: para-asztalitenisz, csoportmérkőzés (Major Endre). 11.40: para-asztalitenisz, csoportmérkőzés (Pálos Péter). Nők. 2.00: kerekesszékes vívás, női kard egyéni, csoportkör, 16-os tábla (Hajmási Éva, Veres Amarilla, Mező Boglárka). 2.00: para-asztalitenisz, csoportmérkőzés (Szvitacs Alexa). 2.12: paraúszás, 400 m gyors előfutam (Konkoly Zsófia, Payer Kata). 2.52: paraúszás, 100 m hát, előfutam (Adámi Zsanett). 8.30: kerekesszékes vívás, női kard egyéni elődöntők, bronzmérkőzések, döntők. 10.10: paraúszás, 400 m gyors, döntő. 10.40: paraúszás, 100 m hát, döntő (Adámi Zsanett). 13.00: para-asztalitenisz, csoportmérkőzés (Szvitacs Alexa). 13.40: para-asztalitenisz, csoportmérkőzés (Arlóy Zsófia)

* az időpontok magyar idő szerint értendők

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik