Tenisz: Monfils legyőzte Medvegyevet Indian Wellsben; Nadal: 17!

Vágólapra másolva!
2022.03.14. 21:20
null
Medvegyev búcsúzott Indian Wellstől és – egyelőre – a világelsőségtől (Fotó: AFP)
Az Indian Wellsben zajló ATP 1000-es torna férfi egyesének 3. fordulójában a világelső Danyiil Medvegyev döntő szettben kikapott a világranglistán 28. helyen álló Gael Monfilstól, így a jövő héttől már ismét Novak Djokovics lesz a világranglista éllovasa. A világranglistán 4. helyen álló Rafael Nadal továbbra is veretlen az idei évben – a 21-szeres Grand Slam-tornagyőztes spanyol a 27. kiemelt brit Daniel Evans ellen egy nehezebb és egy könnyebb játszmában jutott tovább.

Danyiil Medvegyev azzal a tudattal lépett pályára a francia Gael Monfils ellen, hogy ha kikap, elbúcsúzhat a világranglista első helyétől. A két héttel ezelőtt a rangsor élére álló orosz ennek szellemében kezdte is a mérkőzést, hiszen 4:4-ig fej fej mellett haladtak a felek saját adogatásaikat magabiztosan hozva, aztán Medvegyev már pontot sem engedett a franciának a játszmában: előbb semmire brékelte Monfilst, majd a saját adogatását is nullára hozva 37 perc alatt nyerte az első szettet.

A folytatásban Monfils összekapta magát és a negyedik játékban elvette a világelső adogatását, aki viszont azonnal – jó tíz perces játék végén – visszavette a szerváját. A francia viszont 4:3-nál ismét brékelte az oroszt, és ezúttal mögé tudta rakni a saját adogatását, ami egyben azt is jelentette, hogy 6:3-ra nyerte a második játszmát és egyenlített.

A döntő szett viszont ha lehet, még meglepőbben alakult: Monfils azonnal elvette Medvegyev adogatását és ismét mögé tette a saját szervagémjét. Az orosz össze is törte az ütőjét dühében, amikor brékhátrányba került, ám a lecserélt ütővel sem ment jobban az adogatás: Monfils a harmadik fogadóesélyét kihasználva második alkalommal is elvette a világelső adogatását, 22 perc alatt dupla-brékelőnybe került. Innen pedig már nem volt visszaút az orosz számára – ami még akkor is igaz, ha 5:1-es hátrányban öt meccslabdát is hárított. A hatodikat aztán már nem tudta, a francia egy szép fonák keresztütéssel lezárta a 127 percig tartó mérkőzést.

Monfils ezzel a 2009 januári dohai tenisztorna negyeddöntőjében Rafael Nadal ellen aratott győzelmét követően másodszor is legyőzte a hivatalban lévő világelsőt – egyben az is eldőlt, hogy hétfőtől ismét Novak Djokovics lesz majd a világelső.

A 35 éves spanyol az első játékban hamar brékhátrányba került, de 4–2-es hátrányban összekapta magát és már egy játékot engedett ellenfelének, s végül 57 perc játék után 7:5-re nyerte az első játszmát. A másodikat a spanyol viszonylag simán behúzta: az első kínálkozó fogadóesélyét érvényre juttatta, s magabiztosan adogatva hamar meglépett 3:0-ra. Innen pedig előnyét megtartva végül 46 perc alatt 6:3-ra vitte a szettet, s ezzel sorozatban 17. mérkőzését is megnyerte.

A nőknél a hatodik kiemelt Maria Szakkari imponáló magabiztossággal győzte le a 27. Petra Kvitovát: a 26 éves görög mindössze 65 perc alatt múlta felül cseh ellenfelét, s így ő készülhet a selejtezőből érkező Daria Savilla ellen – a házassága révén ausztrállá vált teniszező még oroszként és leánykori nevén, mint Gavrilova volt a világranglista 20. helyezettje is...

ATP-TORNA, INDIAN WELLS (8 584 055 dollár, kemény pálya)
FÉRFIAK, 3. FORDULÓ (a 16 közé kerülésért)
Monfils (francia, 26.)–Medvegyev (orosz, 1.) 4:6, 6:3, 6:1
Alcaraz (spanyol, 19.)–Bautista (spanyol, 16.) 6:2, 6:0
Nadal (spanyol, 4.)–Evans (brit, 27.) 7:5, 6:3

WTA-TORNA, INDIAN WELLS (8 369 455 dollár, kemény pálya)
NŐK 3. FORDULÓ (a 16 közé kerülésért)

Szakkari (görög, 6.)–Kvitová (cseh, 27.) 6:3, 6:0
Kugyermetova (orosz, 21.)–Bouková (cseh) 6:4, 0:2-nél Bouzková feladta.
Vondrousová (cseh, 30.)–Kontaveit (észt,4.) 3:6, 7:5, 7:6 (7–5)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik