Tenisz: Andy Murray kötelezővé tenné a játékosok beoltását

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2020.11.26. 09:32
null
A brit olimpiai bajnokot meggyőzte, amit eddig a vakcináról hallott (Fotó: AFP)
A hírek szerint egy-két hétnél többet nem csúszik a melbourne-i major torna startja, miközben Andy Murray kötelezővé tenné a játékosoknak a koronavírus-vakcinát.

 

Minden jel arra utal, nem kell attól tartanunk, hogy esetleg hónapokkal eltolják az eredetileg január 18-i kezdéssel tervezett Australian Opent. Legutóbb Victoria állam sportminisztere, Martin Pakula szólalt meg a témában, és azzal kecsegtetett, hogy a 2021-es (meg általában az összes többi) év első Grand Slam-tornája csupán egy-két hetet csúszik – mert az már biztosnak látszik, hogy nem indulhat el idejében a beutazási korlátozások miatt.

A Tennis Australia eredetileg azt remélte, a játékosok december közepén megérkeznek Melbourne-be, letöltik kéthetes karanténjukat, aztán január elsejétől elkezdik az idényt. Ha december végén landolnak, elméletileg akkor is fel tudják magukat építeni a major viadal kezdetéig, ám az állami hatóságok még nem bólintottak rá, hogy a karantén ideje alatt edzhessenek.

„A karantén pontos jellege, hogy saját buborékról vagy valami általánosabbról lesz-e szó, egyelőre a megbeszéléseink részét képezi. A követelményeket a közegészségügyi hatóságok határozzák meg, az ATP és a WTA feladata lesz eldönteni, elfogadhatók-e”   – tette hozzá Pakula.

A játékosok nem repesnek az örömtől a kéthetes karanténról hallva, a hazaiak egyik versenyzője, a világranglistán 38. John Millman szerint az intézkedés szükségtelen. A 31 éves sportoló elmondta, Ausztráliát sokkal kevésbé rázta meg a koronavírus-járvány, ráadásul a bezártság fokozott sérülésveszéllyel jár, s biztos abban, a külföldi résztvevők nagy része nem akarja megkockáztatni, hogy nulláról pillanatok alatt százra gyorsítson. Európai turnéja után Millman is karanténba került Sydneyben, betartja a szigorú korlátozásokat, emiatt úgy érzi, borzalmas teljesítményt nyújtana, ha most kellene teniszeznie, és nem is úszná meg ép bőrrel.

S ha már az ép bőrnél tartunk, Andy Murray – aki tagja az ATP játékostanácsának – közölte, kötelezővé tenné a koronavírus-vakcinát minden teniszezőnek, noha ez ellen áprilisban élesen kikelt a világelső Novak Djokovics, aztán júniusban elkapta a betegséget, és enyhült is az ellenállása. Murray valószínűsíti, ez feltétele lesz annak, hogy továbbra is körbeutazhassák a világot. Feltéve persze, hogy megbizonyosodtak a különféle oltások biztonságos voltáról.

„Reménykedem, hogy a játékosok belemennek, ha ez azt jelentené, a tornák visszatérnek a normális kerékvágásba – taglalta Murray. – Azt hiszem, egy ideig nem ismerjük meg a jövőbeni hatásokat, de amit a tévében és a hírekben hallottam, az alapján nem lehetnek hosszú távú mellékhatások.”

Murray hozzátette, amint tud, elutazik Ausztráliába, s rámutatott: mivel nagyon sokan hideg éghajlatból érkeznek meg az ausztrál nyárba, szükség van a felvezető viadalokra, hogy a színvonal ne csökkenjen, a sérülés veszélye pedig ne nőjön.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik