Tenisz: győzelemmel kezdett Piros Zsombor Székesfehérváron

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.03.11. 15:18
A Kiskút Open elnevezésű ATP-challengertorna első fordulójában a második kiemelt Piros Zsombor két sima játszmában megverte az olasz Giovanni Foniót.

Győzelemmel kezdte meg székesfehérvári szereplését Piros Zsombor (ATP-106.). A Kiskút Open elnevezésű, 75-ös besorolású ATP-challengertornán második kiemelt magyar játékos az olasz Giovanni Foniót (270.) kapta ellenfélül. A két játékos eddig 1–1-re állt egymás ellen, legutóbb majdnem napra pontosan három éve, egy Rovinjban rendezett ITF-tornán találkoztak, akkor az olasz játékos két sima játszmában nyert – ezúttal fordítva alakult az összecsapás, és ismét Piros javára pozitív a mérleg.

Az első játszmában egy semmire nyert adogatójátékot követően, 3:3-nál egy semmire nyert fogadójátékot hozott össze a 24 éves magyar játékos, később első játszmalabdáját kihasználva szintén breakelt, szettelőnybe került. Ehhez kellettek Fonio hibái és Piros kimagasló szervajátéka, az első felvonásban tizenkét első szervából tizenegy alkalommal szerzett pontot.

A második szettben Piros hamar bajba kerülhetett volna, ám adogatóként negyven semmiről megfordította a játékot, három breaklabdát hárítva négy labdamenetet nyert. Fonio némi feltámadást mutatott egy-egy jó röptével és szép keresztlabdával, ugyanakkor Piros is gyakran előhúzott nagyszerű fogadásokat, átemeléseket vagy lecsapásokat. Az olasz a játszma közepén, 3:2-es hátránynál ismét nyert pont nélkül bukta az adogatását, és innen már nem maradt esélye.

A mérkőzés eleje eléggé »tapogatózós« volt, főleg nálam, kicsit barátkoznom kellett a körülményekkel – nyilatkozta a találkozó után Piros Zsombor. – Nagyon jól adogattam, és ez fontos volt, mert az alapvonal mögött stabilan játszott, és három háromnál arra gondoltam, megpróbálhatnám átvenni a kezdeményezést. Így is lett, az első pontot szépen hoztam, és szerintem megérezte, hogy egyben vagyok, elkezdett hibázni, én pedig kihasználtam és tovább vittem ezt az előnyt az első játszmában. A másodikban fölénybe kerültem, miután két szervajátékomat is szinte a sírból hoztam vissza, de a második ilyen játék után azt éreztem, nyeregben vagyok. Az ellenfelem testbeszéde pedig arról árulkodott, mintha onnantól kezdve elengedte volna a mérkőzést.”

Piros ezután hozzátette, mi változhatott a három évvel ezelőtti sima vereséghez képest Fonio ellen. „Jóval agresszívabb lett a játékom, elsősorban a tenyeres oldalról, és a szervám is sokat fejlődött, ezen belül is ha az első szervák jól sikerülnek, utána nagyobb arányban vagyok képes kihasználni ennek az előnyét. Egy sikeres adogatás után, még ha az nem is ász, jobban rá tudok menni az ellenfél tenyeresére. Három éve még Fonio játszott így ellenem, szerencsére a javamra cserélődtek a szerepek.”

A tavaly ugyanitt negyeddöntős Piros Zsombor második körös ellenfele még nem ismert – a selejtezős osztrák Gerald Melzer (541.) és az argentin Santiago Rodríguez Taverna (196.) találkozójának győztesével játszik.

ATP-CHALLENGERTORNA, SZÉKESFEHÉRVÁR (74 825 euró, salak)
FÉRFI EGYES, 1. FORDULÓ
Piros Zsombor (2. kiemelt)–Fonio (olasz) 6:3, 6:2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik