Aus. Open: Nadal, Fucsovics és Marozsán is főtáblás

Vágólapra másolva!
2023.12.06. 12:28
null
Nadal egy éve nem játszott (Fotó: Getty Images)
Jövőre is Ausztráliában rendezik az év első Grand Slam-versenyét, az Australian Opent, s szerdán kiderült, a férfi egyes versenyben a főtáblán kapott helyet a korábbi világelső, salakos klasszis, a torna kétszeres bajnoka, a spanyol Rafael Nadal, aki az idei ausztrál verseny óta sérülése miatt nem játszott. Szintén a főtáblán kapott helyet a két legjobb magyar teniszező, Fucsovics Márton és Marozsán Fábián. A nőknél szabadkártyával indulhat a korábbi világelső Caroline Wozniacki.

A jövő évi Australian Opent január 14–28. között rendezik Melbourne-ben, és ahogy azt már egy ideje sejteni lehetett, a torna kétszeres bajnoka, a szinte a teljes 2023-as évet sérülése miatt kihagyó Rafael Nadal is megkapta a rajtengedélyt a szervezőktől.

A spanyol kiválóság még az idei ausztrál bajnokság 2. fordulójában szenvedett vereséget McKenzie MacDonaldtól, majd csípősérülése miatt a további tornáitól visszalépett, s bár az esztendő során Monte-Carlóban és a Roland Garroson is megpróbálkozott a visszatéréssel, erre nem került sor, így aztán nyárra már a világranglista legjobb 100 helyezettje közül is kicsúszott.

Nadal azt már pénteken bejelentette, hogy a januári brisbane-i tornán tér majd vissza, s szerdára az is kiderült, hogy az azt követő Grand Slam-tornán is rajthoz állhat. A korábbi évekkel ellentétben azonban nem kiemeltként került fel a főtáblára, hanem védett ranglistás pontokkal, azaz, gyakorlatilag bárkivel összesorsolhatják az első fordulóban.

Nadal mellett a férfiverseny főtáblája további 95 szereplőjének kilétére is fény derült: az első kiemelt a tornát tízszer megnyerő és címvédőként érkező szerb kiválóság, Novak Djokovics, a második a spanyol Carlos Alcaraz, a harmadik az orosz Danyiil Medvegyev lett. Az alanyi jogon főtáblás versenyzők között két magyar nevét találjuk: a világranglistán 59. Fucsovics Márton és az öt hellyel mögötte álló Marozsán Fábián is várhatja a sorsolást – utóbbi először lesz főtáblás a melbourne-i GS-tornán.

Ami a női mezőnyt illeti, itt még nem hozták nyilvánosságra az indulók kilétét, csupán néhány szabadkártyás személye vált ismertté: a rendezők biztosítják a részvételi lehetőséget a torna 2018-as bajnokának, a dán Caroline Wozniackinakaki 2018-ban megnyerte a melbourne-i versenyt – az volt pályafutása egyetlen GS-sikere –, három és fél év szülési szabadság után augusztusban tért vissza a pályára. A kétgyermekes anyuka jelenleg a 242. helyen áll a WTA rangsorában.

„Melbourne az egyik kedvenc városom, s már alig várom, hogy a családomnak, a gyerekeimnek is megmutathassam. Nagyon hálás vagyok a szabadkártyáért és a lehetőségért, hogy januárban ismét játszhatok az AO-n” – idézte az MTI Wozniackit, aki augusztusban, Montrealban tért vissza, majd a US Openen a nyolcaddöntőig jutott.

Wozniacki mellett az ausztrálok első számú női teniszezője, Kim Birrell is szabadkártyát kapott a nőknél, míg a férfiaknál a veterán James Duckworth indulhat a szervezők jóvoltából a főtáblán.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik