A kérdés: Argentína először vagy Spanyolország harmadszor?

Vágólapra másolva!
2008.11.21. 13:42
Pénteken a David Nalbandian–David Ferrer mérkőzéssel elkezdődik a 2008-as év utolsó jelentős teniszeseménye, a Davis-kupa fináléja. Az argentinok valamivel esélyesebbnek tűnnek. Hogy miért? Egyrészt mert ők játszanak otthon, másrészt pedig Spanyolország a sérült világelső, Rafael Nadal nélkül kényszerül felvenni a harcot.
A két csapat és a kupa, amelyért küzdenek majd
Fotó: Reuters
A két csapat és a kupa, amelyért küzdenek majd
A két csapat és a kupa, amelyért küzdenek majd
Fotó: Reuters
A két csapat és a kupa, amelyért küzdenek majd

Argentína eddigi mindkét Davis-kupa-döntőjét elveszítette. 1981-ben a Guillermo Vilas fémjelezte csapat Cincinnatiben szenvedett 3:1-es vereséget a John McEnroe vezette Egyesült Államoktól, 2006-ban pedig Moszkvában kapott ki 3:2-re Oroszországtól.

KI NYERI A DÖNTŐT?

Szavazás

Ön szerint melyik csapat nyeri a Davis-kupát?

Szavazatok száma: 204

Argentína
40 % (81)
Spanyolország
60 % (123)
A harmadik alkalmat már semmiképp sem akarják elszalasztani a dél-amerikaiak, főleg úgy, hogy ezúttal végre hazai környezetben vívhatják meg a finálét, márpedig saját otthonukban tíz éve veretlenek. A spanyolok mindenesetre nem tartanak az argentin szurkolóktól.

„Tudjuk, hogy az itteni emberek értik a teniszt, hiszen figyelemmel kísérik a sportágat – mondta Emilio Sánchez, a vendégek szövetségi kapitánya, már a döntőnek helyet adó Mar del Platában. – Teljesen normális, hogy szurkolnak majd a csapatuknak, amelytől győzelmet várnak. Remélem, mindezt a sportszerűség határain belül teszik. Jobban aggódunk a játékosaik miatt.”

„Hozzászoktunk már, hogy idegenben játszunk, ahol ellenünk drukkolnak” – osztotta „főnöke” álláspontját Feliciano López, a spanyolok balkezes játékosa.

A kétszeres győztes Spanyolország – amely 2000-ben Ausztráliát, 2004-ben pedig az Egyesült Államokat múlta felül a sorozat döntőjében – esélyeit nagyban rontja, hogy legjobbja, a világelső Rafael Nadal térdsérülés miatt nem tudta vállalni a szereplést.

„Személy szerint sajnálom, hogy nincs itt, mivel a barátom, és egy Davis-kupa-döntőt kihagyni nem lehet kellemes érzés. Ráadásul egy ilyen párharcban a világelső ellen hazai pályán játszani igencsak ösztönző lett volna” – beszélt Nadal távollétéről David Nalbandian, aki azért motivációs gondokkal valószínűleg így sem küzd majd.

Az argentin szövetségi kapitány, Alberto Mancini szerint nem kétséges, hogy hazai pályán ők az esélyesebbek a Nadal nélkül felálló spanyolokkal szemben, azonban nem becsüli le az ellenfelet:

„Nadal nélkül is erősek, nagy tapasztalattal rendelkeznek, ezért nem lankadhat a figyelmünk – nyilatkozta Mancini. – Kedvező számunkra, hogy Nalbandian játssza az első meccset, hiszen ő tapasztaltabb, mint Del Potro. Úgy érzem, hogy az összes találkozó nyerhető.”

A hazaiak kapitánya tehát optimista, bár a statisztika alapján lenne miért izgulnia, mivel Ferrer kilenc mérkőzéséből hatot megnyert Nalbandian ellen. Igaz, Juan Martin del Potro mérlege pozitív pénteki ellenfelével, Feliciano Lópezzel szemben (2–1-re vezet az argentin).

A párosokat az egyik oldalon José Acasuso és Agustin Calleri, a másikon pedig Fernando Verdasco és Feliciano López játssza majd, míg a vasárnapi egyeseket a pénteken pályára lépők vívják, csak éppen fordított szereposztásban. Legalábbis ha a kapitányok nem változtatnak (amire van lehetőségük), mert ebben az esetben akár a Nadalt helyettesítő Marcel Granollers is szerepet kaphat.

Ez egyébként a második alkalom a Davis-kupa történetében, hogy Dél-Amerika ad helyet a döntőnek: 1976-ban Chile nem tudott élni a hazai pálya előnyével és kikapott a vendég Olaszországtól.

A FINÁLÉ PROGRAMJA MAGYAR IDŐ SZERINT

PÉNTEK (KEZDÉS: 16.00)
David Nalbandian–David Ferrer
Juan Martin del Potro–Feliciano López
SZOMBAT (KEZDÉS: 17.00)
José Acasuso, Agustin Calleri–López, Fernando Verdasco
VASÁRNAP (KEZDÉS: 15.00)
Del Potro–Ferrer
Nalbandian–López
Az első helyen a házigazda argentinokat tüntettük fel.

A DAVIS-KUPA GYŐZTESEI A LEGUTÓBBI TÍZ ÉVBEN

ÉV GYŐZTES DÖNTŐS
2007 EGYESÜLT ÁLLAMOK OROSZORSZÁG
2006 OROSZORSZÁG ARGENTÍNA
2005 HORVÁTORSZÁG SZLOVÁKIA
2004 SPANYOLORSZÁG EGYESÜLT ÁLLAMOK
2003 AUSZTRÁLIA SPANYOLORSZÁG
2002 OROSZORSZÁG FRANCIAORSZÁG
2001 FRANCIAORSZÁG AUSZTRÁLIA
2000 SPANYOLORSZÁG AUSZTRÁLIA
1999 AUSZTRÁLIA FRANCIAORSZÁG
1998 SVÉDORSZÁG OLASZORSZÁG
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik