VINCZE SZABOLCS (Peking)
VINCZE SZABOLCS (Peking)
2022.03.04 14:25 Frissítve: 2022.03.04 14:31

Téli paralimpia: megnyitották a pekingi játékokat

Pénteken a megnyitóval elkezdődött a téli paralimpia Pekingben, amelyen az alpesi síző Dumity Richárd képviseli hazánkat. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint nemcsak a pályán, de diplomáciai szempontból is sikeres rendezvény elé nézünk.

 

Látványosan nyitották meg a téli paralimpiát (Fotó: AFP)

 

FÉNYT ÉS MELEGSÉGET HOZÓ KABALA
A Pekingi Nemzeti Stadion, a 2008-as nyári olimpiára épített Madárfészek adott otthont a kétórás megnyitóünnepségnek, melyen személyesen megjelent Hszi Csin-ping kínai elnök és Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke. A kínai főváros az első a világon, amelyben nyári és téli paralimpiát is rendeztek. A látványos, a viadal 1976 óta íródó történetét és hat sportágat bemutató ünnepség középpontjában az esemény kabalafigurája, Hszüe Zsung-zsung, a melegséget és fényt hozó kínai lámpás állt. A bevonuláskor zászlónkat az alpesi síző Dumity Richárd, a verseny egyetlen magyar indulója vitte egy hattagú magyar küldöttség élén, amely tizenegyedikként vonult be a stadionba. A résztvevő országok közül Azerbajdzsán, Izrael és Puerto Rico első téli paralimpiáján vesz részt, a legnagyobb, csaknem százfős csapata a házigazda kínaiaknak van, és tizenegy olyan nemzet található a mezőnyben, amely egyetlen sportolóval képviselteti magát a szombaton kezdődő világversenyen. A nyitóünnepség a paralimpiai láng fellobbanásával zárult, melyet egymást váltva nyolc parasportoló hozott be a stadionba.

Pekingben ötödik alkalommal szerepel Magyarország a téli paralimpiai játékokon, ezúttal egy indulóval, az alpesi síző Dumity Richárddal, aki a magyar parasport történetének hetedik téli paralimpikonja, és jó esélye van arra, hogy ne csak az idei játékokon képviselje hazánkat.

 
Téli paralimpia: Orbán Viktor üzent Dumity Richárdnak

 „Amikor a kollégáim Ricsit felfedezték, úgy látták, inkább a 2026-os milánói paralimpiára lesz esélye kijutni, így óriási büszkeséggel tölt el minket, hogy ez már most sikerült neki – mondta a Nemzeti Sportnak Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. – Remélem, a következő ciklusban tovább tud erősödni. Rajta kívül a kerekesszékes curlingcsapatunkban is bízom, amely nagy jó kis társaság, velük is 2026-ot célozzuk meg.”     

Szabó László szerint nemcsak a pályán, de diplomáciai szempontból is sikeres rendezvény elé nézünk (Fotó: Hoffer Szilvi/Magyar Paralimpiai Bizottság)
MAGYAROK A TÉLI OLIMPIÁKON

Magyarország 2002-ben, Salt Lake Citybe delegált először sportolót a téli paralimpiára, az alpesi síző Navratyil Sándor óriás-műlesiklásban és szlalomban indult ülő kategóriában, és lett az utóbbiban tizedik. Négy évvel később, Torinóban ülősíben Navratyilon kívül Vass Ágnes jutott ki, 2010-ben, Vancouverben pedig Koleszár Balázs képviselte a magyar színeket a sportágban. Hazánk legközelebb csak nyolc év múlva, Pjongcsangban indított versenyzőt, a biatlonos és sífutó Lőrincz Krisztina mellett Balogh Zsolt látássérült síelő utazott Dél-Koreába, akinek Bocsi Bence volt a segítője.

 

Az MPB elnöke szerint a téli paralimpiákon azok a nemzetek különösen eredményesek, amelyek az edzőtáboroktól kezdve a felszerelésen át a versenyeztetésig vállalni tudják a hatalmas költségeket, vagy ahol tradicionálisak a téli sportágak – hazánk azonban egyik kategóriába sem tartozik. Ami szerinte egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne kellene megtenniük minden tőlük telhetőt, hogy megmutassák magukat.

„A magyar parasportot nemcsak szakmai szempontból, a sportpályákon elért eredményekkel szeretnénk erősíteni, hanem sportdiplomáciai szinten is, a pekingi paralimpia ebből a szempontból is nagyon fontos a számunkra – tette hozzá Szabó, aki jövő hét kedden érkezik a kínai fővárosba Dumity Richárd versenyeire, és több ország bizottságával is tárgyal. – A nyári és a téli paralimpia a parasport két legnagyobb eseménye a világon, így bármelyiken való szereplés lehetőséget kínál arra, hogy a magyar parasport újra és újra megmutassa magát a legjobbak között. Márpedig ha ott leng a magyar zászló, akkor oda sorolnak minket, ahova mi is szeretnénk.”   

A XIII. téli paralimpiai játékokon negyvenhat ország ötszázhatvan sportolója méri össze az erejét, ami több is lehetett volna, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság azonban csütörtökön kizárta az Ukrajnát lerohanó és háborút kirobbantó Oroszország és a vele szövetséges Fehéroroszország sportolóit, a döntés 83 paralimpikont érint. De ebben a feszült helyzetben is élnie kell a játékok szlogenjének: „Együtt egy közös jövőért.”     

2022.11.16 16:18:57

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ötös fogatot nem ők, nem a Liu fiúk bontották meg.

2022.11.09 13:52:38

Téli sportok nemzetisport.hu

15 évesen olimpiai érmet nyert, ám élete nagy álma beteljesülésére újabb 12 évet kellett várnia.

2022.10.15 20:35:39

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem mondani akarja, hogy bajnok, hanem mutatni.