Műkorcsolya-vb: kanadai győzelem párosban, a magyarok negyedikek lettek

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.03.22. 07:01
Negyedik lett a magyar páros (Fotó: Hunskate)
Deanna Stellato-Dudek és Maxime Deschamps révén kanadai győzelemmel zárult a párosok versenye a montreali műkorcsolya-világbajnokság csütörtöki napján, az orosz születésű, de magyar színekben versenyző Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei két pozíciót javítva a negyedik helyen végzett.

A magyarok technikai elemekben pazar programot produkáltak. Hibátlan volt a tripla pörgetett emelés, majd a tripla toeloopot követő Axel ugrások is sikerültek, akárcsak a dobott tripla flip. A háromfordulatos Salchow után a dobott tripla Rittberger szintén tökéletes volt, ahogy az egykezes emelés is. A kűr végén látványos pörgetések és pörgések szerepeltek.

A bírók kiválóra értékelték a produkciót tekintve, hogy 136.59 pontot adtak, ami közel nyolc ponttal magasabb, mint a januári Európa-bajnokságon elért eddigi legjobbjuk a szabadkorcsolyázást tekintve. Parádés teljesítményükkel átvették a vezetést, amikor már csak négy rivális volt hátra, mert előttük a junior-világbajnok és Eb-ezüstérmes grúz (georgiai) duó többször rontott. Ez azt eredményezte, hogy a rövid programhoz és a kűrhöz hasonlóan csúcsot jelentő 204.60 összpontszámukkal ötödik helynél hátrébb már nem végezhettek, ami a tavalyi hetedik pozícióhoz képest is előrelépés.

A legjobbakat felvonultató utolsó csoportban a német Minerva Fabienne Hase, Nikita Volodin duó nagyszerűen korcsolyázott, viszont a tavaly Európa-bajnok és vb-bronzérmes Sara Conti, Niccolo Macii olasz kettős többször is rontott, így a Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei magyar duó még egy helyet javított. A végén a mezőny két kiemelkedő párosa, a hazai közönség előtt szereplő Deanna Stellato-Dudek, Maxime Deschamps és a címvédő japán Miura Riku, Kihara Rjuicsi duó külön versenyt vívott, s bár utóbbi volt jobb a kűrben, a rövid programból hozott négypontos előnyükkel a kanadaiak diadalmaskodtak. Az aranyérmes kettős hölgy tagja negyvenévesen ért a csúcsra úgy, hogy 16 év kihagyás után 32 esztendősen tért vissza a jégre.

Az idei Eb-n szintén negyedik magyar páros teljesítményének értékét növeli, hogy a kűrben a technikai értékeket tekintve az övék volt a legjobb gyakorlat. Azonban az éremszerzéshez ez is kevésnek bizonyult, ami azt jelenti, hogy a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncospáros 1980-as diadala óta nem volt magyar dobogós a vb-ken. Párosban pedig 1955-ben volt legutóbb magyar vb-érmes Nagy Marianne és Nagy László révén, akik 69 esztendeje harmadikként zártak.

A vb pénteken közép-európai idő szerint 16.20-tól a jégtáncosok ritmustáncával folytatódik, amelyben egy magyar egység is érdekelt lesz.

MŰKORCSOLYA
Világbajnokság, Montreal
Páros
1. Deanna Stellato-Dudek, Maxime Deschamps (Kanada) 221.56 pont
2. Miura Riku, Kihara Rjuicsi (Japán) 217.88
3. Minerva Fabienne Hase, Nikita Volodin (Németország) 210.40
4. Pavlova Maria, Sviatchenko Alexei 204.60

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik