Csang Csing Lina nélkül folytatja a válogatott

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.07.12. 20:50
null
Csang Csing Lina nélkül folytatja a válogatott
Tíz év után távozott a válogatott éléről Csang Csing Lina – a szövetség közleménye szerint a kínai edzőnő visszatér hazájába, az együttest Bánhidi Ákos irányítja tovább.

ALIG ÉRT VÉGET az áprilisi világbajnokság, s még fel sem ocsúdtunk Liu Shaoang nagy meneteléséből – hogy a fiatalabbik fivér minden távon győzött Montrealban, amivel persze megvédte címét összetettben is –, amikor már megindultak a pletykák.

Hogy repedeznek a falak a short track családban, a sportághoz nagyon közel állók előtt nem volt titok, ám ahogy az lenni szokott: a kirakat pompázott...

Aztán előbb az a hír terjedt el, hogy távozik (...) Csang Csing Lina a válogatott éléről, nem sokkal később meg már arról lehetett hallani, hogy nem folytatja Bánhidi Ákos és Dzse Szu Csun sem – majd kedden jött a bejelentés: Bánhidi és a dél-koreai tréner marad, a kínai edző elköszönt a csapattól és visszatér a hazájába (biztos ez...?).

Krueger John-Henry sincs már itt

Az elmúlt hónapokban nemigen kommunikált a külvilággal és a sportot szerető közvéleménnyel a hazai szövetség, ennek ellenére azért napvilágot látott egy s más – kár, hogy a zuhanyhíradóból értesültünk arról is, hogy nemcsak Csang Csing Lina nem folytatja a munkát a válogatottnál, de nem a magyar csapattal készül a jövőben a pjongcsangi olimpia után honosított, magyar származású Krueger John-Henry  sem.

Papíron legalábbis elköszönt.

A Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) keddi közleménye azt sejteti, hogy az elválás korántsem volt békés, az meg megérne egy külön misét, hogy a sikeredző vajon miért is nem érdemelt meg egy méltó búcsúztatást, miért csak néhány sor jutott neki egy e-mailbe rejtett közlemény formájában...

Csang Csing Linát valójában a Liu testvérek „fedezték fel”: amikor még fiatal gyerekként másfél évig Kínában edzettek, hozzá kerültek – a kapcsolat olyannyira szorossá vált hármójuk között, hogy amikor a fiúk hazajöttek, a szövetség vezetőinél is közbenjártak annak érdekében, hogy Linát szerződtesse az MOKSZ.

Mindez 2012-ben történt, akkor még csak tanácsadóként tűnt fel a válogatott mellett a kínai tréner, a szocsi olimpia után viszont már a válogatott vezetőedzőjeként dolgozott tovább. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi siker kapcsolódik az általa vezetett csapathoz, így a nevéhez – a két olimpiai bajnoki cím, az első, a pjongcsangi férfiváltó aranya, és a második első, Liu Shaoang 500 méteren aratott egyéni győzelme persze kiemelkedik a sorból, de azért ne feledkezzünk meg a világ- és Európa-bajnoki aranyakról és érmekről, a sorozatos világkupa-dobogókról, vagy a férfiváltó 2018-as világrekordjáról sem.

Felettébb furcsára sikerült a vége, az elválás, és akkor még finoman fogalmaztunk...

Mindeközben persze már elkezdődött a felkészülés – két csillagunk, Liu Shaolin és Shaoang szerencsére a káosz közepette is észnél van, a fiúk kedd este érkeztek haza Bormióból, egy nemzetközi edzőtáborból, ahol – többek között – a holland rövid pályás gyorskorcsolyázókkal készültek.

A hogyan továbbról természetesen megkérdeztük a testvéreket (miként a szövetség vezetőit és Bánhidi Ákost is szerettük volna, ám kedd éjszakába nyúló elnökségi ülés zajlott a székházban): mindketten azt mondták, hogy nyilatkoznak – majd.

Változás a short track csapat táján az is, hogy immár külön edzenek a férfiak és a nők, az utóbbiakat a brit Nicholas Gooch irányítja. A neve nem biztos hogy ismerős, ha azonban eláruljuk, hogy Gooch edzette a világ- és Európa-bajnok Elise Christie-t, aki az elmúlt években már nem a sikerei, hanem leginkább mentális problémái kapcsán került reflektorfénybe, talán tisztul a kép.

Egyfelől tisztul, másfelől viszont meglehetősen zavaros.

Mármint az összkép.

Az elmúlt évek sikersportága most egyáltalán nem a nyugalom és a béke szigete – a vázolt változtatások nem feltétlenül vetítik előre azt, hogy hamarosan azzá válik...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik