Amerikai győzelem férfi óriás-műlesiklásban

Vágólapra másolva!
2010.01.29. 18:41
null
Ligety győzött férfi óriás-műlesiklásban (Fotó: Reuters)
Ted Ligety győzelmével ért véget a Kranjska Gorában megrendezett óriás-műlesikló világkupaverseny. Az amerikai harmadik alkalommal nyert a szlovéniai városban, ahol ezúttal a korábban Adelbodenben elmaradt szakági viadalt pótolták.

Kranjska Gorán zárul a férfi alpesi sízők számára a világkupa olimpia előtti része – a mostani hétvége után legközelebb már Vancouverben találkoznak. A program a pénteki napon az Adelbodenben elmaradt óriás-műlesiklás pótlásával kezdődött meg. A lejtő specialistája, az amerikai Ted Ligety nyerte a futamot, az osztrák Marcel Hirscher és a norvég Kjetil Jansrud előtt. Az első futam után még Jansrud honfitársa, Aksel Lund Svindal állt az élen, ám a második futamával még a dobogóra sem fért fel, csak 4. lett.

Az első futamot az osztrák Marcel Hirscher nyitotta, kevesen tudták megközelíteni később ezt a menetet, 3. helyet ért neki. A svájci Carlo Janka gyengébb periódusban van, 5. helye ennek tükrében annyira nem is rossz. Honfitársa, Didier Cuche viszont csúnyán elrontotta ezt a futamot (11.) – igaz, járt még rosszabbul is ma...

Az olasz Massimiliano Blardone nem érezte a pálya ritmusát, csak 7. lett. 5-ös rajtszámmal következett Aksel Lund Svindal, és a norvég versenyző mintaszerű síeléssel, hat tizedes előnnyel vette át a vezetést Hirschertől.

6-ossal következett Benni Raich, ám meglepő módon nem feküdt neki a testvére, Florian Raich által tűzött pálya, csak 12. lett. Ted Ligetynek viszont továbbra is fekszik ez a pálya, a középső szektorban még egy nagyobb hiba is belefért, így is csak egyetlen századdal szorult Svindal mögé. A következő két osztrák, Romed Baumann (13.) és Philipp Schörghofer (10.) is megszenvedett a pályával – érdekes tendencia mostanában, hogy az osztrákoknak majdhogynem akkor megy legrosszabbul, ha a saját edzőjük tűzi a pályát... 10-essel következett az olasz Alexander Ploner – és jó ideig ő volt az egyetlen célbaérő, aki alulmúlta Raichot és Baumannt.

Davide Simoncelli szokott bevállalós menete ezúttal 4. helyet ért, Kjetil Jansrud pedig a 6. helyre jött be. Hannes Reichelt tovább folytatta az osztrák rémálmot, kiesett, majd a francia Cyprien Richard a 9. helyre érkezett be. Az első 15-öt Manfred Mölgg zárta, a 8. helyről várhatta a folytatást.

Ivica Kostelic a mai nap vesztese (főleg úgy, hogy Adelbodenben nagyon jó helyen állt a félbeszakadt futamon) – jó részidővel, a pálya középső szakaszán kiesett

A második futamban az olasz Carca megmutatta az osztrákoknak, hogyan lehet „hazai" pályát tűzni – az elsőként pályára lépő dél-tiroli Michael Gufler rögtön elérte a második futam legjobb idejét, a többiek megközelíteni sem tudták, egészen a 12. helyre lépett előre! Romed Baumann vette át tőle a vezetést, majd a szakági éllovas futama után két osztrák versenyző állt a lista élén.

Cuche valamivel jobban jött, nagy előnnyel vehette volna át a vezetést, ám az utolsó előtti kapunál elveszítette egyensúlyát, és elesve, az utolsó kaput letarolva ért be a célba. Helyette Cyprian Richard állt az élre, méghozzá több mint egy másodperces előnnyel, végül a remek 6. helyen zárt.

Mölgg (8.) és Blardone (9.) csak egymással versenyeztek, végül egyetlen századdal nyert Mölgg a pálya elején bizonytalankodó Blardonével szemben. Jansrud nagyszerűen jött, átvette a vezetést, Janka azonban hátraesett, csak annak örülhetett, hogy Raich előtt maradt (7.). Simoncelli volt az olaszok utolsó reménye, ám ő is csak Jansrud mögé érkezett, végül 5. hellyel kellett megelégednie. Hirscher jól gazdálkodva előnyével átvette a vezetést, ám nem örülhetett sokáig: Ligety három tizeddel nála is jobbat ment. Svindalnak fel volt tehát adva a lecke – bele is bukott, lassan jött, még honfitársa is megelőzte, csak 4. lett.

Ted Ligety 133. Vk-futamán 5. győzelmét ünnepelte, sorozatban harmadszor nyerte meg a Vitranc Kupát. Hirscher 46. futamán 7., Jansrud 93. futamán második (tavaly Adelbodenben volt 3.) alkalommal állt a pódiumra. Összetettben Raich előnye továbbra is tetemes Janka előtt, a szakági Vk-ban Ligety átvette a vezetést.

Holnap újabb óriás-műlesiklással folytatódik a Kranjska Gora-i hétvége.

ALPESI SÍ, VILÁGKUPAVERSENY, KRANJSKA GORA
 Férfi óriás-műlesiklás

1. Ted Ligety (amerikai) 2:22.02

2. Marcel Hirscher (osztrák) 2:22.36

3. Kjetil Jansrud (norvég) 2:22.53

A szakági vk állása (még 2 verseny van hátra)

1. Ted Ligety 292 pont

2. Benjamin Raich (osztrák) 259

2. Massimiliano Blardone (olasz) 259

Az összetett vk állása (még 8 verseny van hátra)

1. Benjamin Raich (osztrák) 927 pont

2. Carlo Janka (svájci) 865

3. Didier Cuche (svájci) 746

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik