Tíz egy, kiütés: csak CR kapott ki barcás „párjától” az el Clásicón

Vágólapra másolva!
2014.10.27. 15:36
null
Pepe hátul takarított, elöl pedig kulcsfontosságú góllal jelentkezett (Fotó: Reuters)
A Real Madrid szombat este 3–1-es győzelmet aratott a Barcelona felett a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság szuperrangadóján, nem vitatható, hogy a játék képe alapján megérdemelten. Bénult Barca-karmesterek, rendkívül hatékony Real, felesleges ívelgetés és leradírozott Suárez. Az InStat statisztikai elemzőrendszer segítségével néztünk a meccs kulisszái mögé.

 

TOTÁLIS REAL-FÖLÉNY

A Real Madrid győzelme vitathatatlan volt, és a fölényt a játékosok összesített mutatószámai is tükrözik. Az InStat Indexeken – amelyekbe minden megmozdulás beszámít – végighaladva látszik, hogy ha posztról posztra vetjük össze a két kezdőcsapatot, a Real játékosai 10:1 arányban bizonyulnak jobbnak a Barcelona futballistáinál – a Barca egyetlen megnyert „párharca” a Cristiano Ronaldo–Neymar összevetés (386 és 419 a két játékos indexe). Ráadásul még itt is rendkívül jó a realos játékos mutatója – csapatszinten pedig nagy volt a különbség a két ősi rivális között.

A védelemben és a középpályán minden egyes poszton a Real játékosa volt jobb, méghozzá gyakran nem is kevéssel. A Barcelona védelméből a legjobb index Javier Mascheranóé volt (326) – ezt három Real-védőé is felülmúlja, és a mutatók alapján „leggyengébb” madridi, Carvajal teljesítménye is jobb a négyből három katalán hátvédénél. A középpályán Isco (298), Modric (346) és Kroos (362) egyértelmű sikert aratott a Xavi (281), Busquets (288), Iniesta (325) trió felett. A kezdésnél a pályán levő hat támadóból Luis Suárez kivételével mindenki kiemelkedő, 385 fölötti indexszel zárt, a mezőny legjobbjának bizonyuló James, az őt szorosan követő Benzema, a Barcelona-MVP Messi, valamint Neymar egyaránt 400 fölötti mutatót mondhat magáénak. A Real Madrid játékosindexeinek átlaga 358.4, a Barcelona játékosindexeinek átlaga pedig 313.6, jelentős a hazai fölény.

BÉNULT KARMESTEREK

Az, hogy Xavi (88 százalék) és Iniesta (85 százalék) általában nagyon pontosan passzol, senkinek sem lehet újdonság, voltak ennél sokkal jobb mutatóik is. Illusztrációképp: Mascherano, Piqué, Busquets, Neymar, Suárez és Rakitic is jobb százalékkal passzolt a Barcelona két középpályás ikonjánál. Viszont ha megnézzük, ezekből a passzokból mennyi jelentett veszélyt, akkor egyből látjuk, miért tűnt a katalánok játéka nagyon átlagosnak.

Xavinak nem volt megkísérelt extra támadó- vagy kulcspassza, Iniesta három extra támadópasszából egy sem sikerült, ráadásul a Xavi helyére beállt Rakiticnek sem volt ezekben a kategóriákban jó megmozdulása (1/0 kulcspassz). Márpedig ezek az átadások idéznek elő közvetett vagy közvetlen gólveszélyt az ellenfél kapuja előtt. A támadók mindegyikének (Pedro kivételével) volt sikeres extra támadópassza és kulcspassza is (Messi mutatója kiemelkedő, 6/5 extra támadópassz, 1/1 kulcspassz) – a mögöttük levő középpályás klasszisok azonban nem remekeltek. Ráadásul sem Xavinak, sem Iniestának nem volt a mérkőzésen kapura lövése.

REAL
BARCA
42% LABDABIRTOKLÁS 58%
69 TÁMADÁSOK 89
18 LÖVÉSEK 15
3 GÓLOK 1

BIRTOKOLHATOD, HA AKAROD

Csak egy rövid pillantás a labdabirtoklási adatokra: a Barcelonánál tíz perccel többet volt a labda, a birtoklás százalékos aránya 42:58, ám ez önmagában még semmit sem jelent, ahogy ezt a Real Madrid be is bizonyította. A Barcelonának 48 tizenöt másodperces vagy hosszabb labdabirtoklási etapja volt, míg a Realnak 31, ugyanakkor a madridiak jóval kevesebb támadásból is több lövéssel végződő akciót tudtak vezetni. Luis Enrique kiemelte a Real kontráinak döntő voltát: a királyi gárda hat gyors támadást is lövésig tudott játszani a mérkőzésen. Hatékonyságban a Real Madrid messze a Barcelona fölé nőtt.

NINCS B-TERV

Mi van, ha egy csapatnak elfogy az ideje, elfogy az ötlete, de futni kell az eredmény után? Jönnek a beadások. A Barcelona esetében hozzátehetnénk, hogy jönnek a beadások, de minek… A Barca két szélsőhátvédje, Dani Alves és Jérémy Mathieu egyetlen beadással talált embert (11/1 a mérlegük), a tizenhatoson belülre célzott átadásaik százaléka pedig szintén lesújtó (13/0). Dani Alves összes beadási kísérlete akkor jött, amikor a Barcelona már hátrányból próbált meg felállni.

A szögletrúgások közti különbség (Real – 3/3 jó helyre, Barca – 9/2) is figyelemre méltó, csakúgy, mint a légi párbajok százaléka – a Real csaknem kétharmadát megnyerte a fejpárbajoknak (19-ből 12-t). Szóval lehet beadogatni, de ugyan kinek és miért, no meg persze nem hiányosság-e, hogy a Barcelonának nincs játékosa egy „leegyszerűsített” B-terv végrehajtására? Még egy megjegyzés Dani Alves játékához: a brazil szélsőhátvéd vett részt a legtöbb támadásban (51) a mezőny összes tagja közül, ám extra támadópassza avagy kulcspassza – tehát a védelmet szétziláló vagy gólhelyzet teremtő átadása – nem volt egy sem a mérkőzésen.

Bead, bead, de kinek? Dani Alves passzai (Piros nyíl: sikeres átadás, fekete nyíl: sikertelen átadás. Forrás: InStat)
Bead, bead, de kinek? Dani Alves passzai (Piros nyíl: sikeres átadás, fekete nyíl: sikertelen átadás. Forrás: InStat)

NOS, HOGY JÁTSZOTT MESSI?

A BBC OSZTÁLYOZÓKÖNYVE (1–10-es listán)
Real: Casillas 7 – Carvajal 7, Pepe 8, Ramos 7, Marcelo 8 – Modric 7 (Arbeloa 6), Kroos 7, Isco 8 (Illarramendi 6) – James 7, Benzema 8 (Khedira 6), C. Ronaldo 7
Barcelona: Bravo 7 – Dani Alves 5, Piqué 6, Mascherano 6, Mathieu 6 – Xavi 6 (Rakitic 5), Busquets 6, Iniesta 5 (Sergi Roberto 5) – Messi 6, Suárez 6 (Pedro 5), Neymar 7
AZ ESPN FC OSZTÁLYOZÓKÖNYVE (1–10-es listán)
Real: Casillas 7 – Carvajal 6.5, Pepe 6.5, Ramos 7, Marcelo 7 – Modric 7.5 (Arbeloa 0), Kroos 7, Isco 8 (Illarramendi 0) – James 7, Benzema 9 (Khedira 0), C. Ronaldo 7
Barcelona: Bravo 5 – Dani Alves 4, Piqué 3, Mascherano 5, Mathieu 6 – Xavi 6 (Rakitic 4), Busquets 5, Iniesta 4 (Sergi Roberto 0) – Messi 5, Suárez 6 (Pedro 0), Neymar 6

Ha összehasonlítjuk a szakírók által adott (szükségszerűen szubjektív) osztályzatokat és az InStat rendszer saját indexét, amelybe a játékosok minden megmozdulása beszámít, jócskán találhatunk eltéréseket. A két legnagyobb különbség: Isco és Messi megítélése. Az InStat Index mellé két semleges médium, az angol BBC és az amerikai ESPN FC szakíróinak osztályozását mutatjuk meg.

Isco teljesítményét mind a BBC, mind az ESPN FC nyolcasra értékelte, az InStat „gépházának” könyörtelen értékelésénél viszont a Real egyik leggyengébbjének bizonyult (298, ennél csak a csereként beállt Illarramendi 283-as mutatója rosszabb). A leggyengébb kifejezéssel persze csínján kell bánni, lévén egyrészt ez is jobb hét Barcelona-játékos mutatójánál, másrészt még mindig kifejezetten jó index. Isco párharcai mindössze negyedét nyerte meg (a legrosszabb adat ez a Realban), elsősorban ez húzza le a teljesítményét.

A fordított kép Lionel Messié, kérdés, hogy ezt mennyire árnyalja a rendkívül magas elvárásokhoz viszonyított teljesítmény. Messi a BBC-től hatos, az ESPN-től ötös osztályzatot kapott, ugyanakkor InStat Indexe 420, a legjobb a vendégcsapatban, köszönhetően nagyon erős előkészítő mutatóinak (6/5 extra támadó passz, 1/1 kulcspassz), jó cselmutatójának (8-ból 7 sikeres cselezési kísérlet); ráadásul megmozdulásainak 74 százaléka sikeresnek minősült. Ugyanakkor a „gépház” nem súlyozza Messi óriási kihagyott ziccerét, amellyel kétgólos előnyhöz juttathatta volna a Barcelonát. Nos, akkor hogyan is játszott az argentin világsztár? Erre feleljen mindenki magának – az viszont jól látszik, hogy egy elemzőrendszer adott esetben teljesen másképp látja a teljesítményt, mint egy szakíró.

INSTAT INDEX ÉS WHOSCORED INDEX ÖSSZEVETÉSE
REAL INSTAT INDEX WHOSCORED BARCA INSTAT INDEX WHOSCORED
Casillas 344 7.19 Bravo 277 5.94
Carvajal 313 7.55 Dani Alves 293 7.09
Pepe 330 8.22 Piqué 285 6.2
Ramos 382 7.41 Mascherano 326 7.07
Marcelo 385 7.11 Mathieu 306 6.76
Isco 298 6.87 Xavi 281 6.25
Modric 346 7.47 Busquets 288 5.99
Kroos 362 7.55 Iniesta 325 5.15
James Rodríguez 439 8.14 Messi 420 7.02
Benzema 433 8.99 Suárez 316 7.19
C. Ronaldo 386 7.48 Neymar 419 7.67
CSERÉK CSERÉK
Illarramendi 283 5.91
Rakitic 281 5.98
Khedira 6.12 Pedro 305 6.53
Arbeloa 6.09
Sergi Roberto 268 6.35
Az InStat Indexet a játékosok összes megmozdulása alapján számítják ki. 300 fölötti index nagyon jó teljesítményre utal, a 400 fölötti index klasszisteljesítményre.

SUÁREZT MEGETTÉK VACSORÁRA

Luis Suárez kezdőbe állításával Luis Enrique kockázatot vállalt, tekintve az uruguayi csatár mérkőzéshiányát. Suárez a negyedik percben gólpasszt adott Neymarnak, ezzel azonban nagyjából vége is volt a mérkőzésének. Ugyan Suárez passzolt a legpontosabban a Barcelona kezdőjátékosai közül (94 százalék!), de amikor párharcokra került a sor, a Real Madrid védői egyszerűen megették vacsorára. Suárez 12 párharcot vállalt, de csupán egyet tudott megnyerni. Suárez nyolcszázalékos párharcmutatója messze a legrosszabb a mezőnyből a két csapat kezdői közül – ráadásul az egyetlen nyertes párharcot az uruguayi védekezésben vívta meg, támadópárharc mutatója kilencből semmi. Suáreznek nem volt lövése vagy sikeres csele, tíz labdát ellenben elveszített. Ahogy a goal.com karikatúráján is látszik, Suárez foga beletört a madridiakba...

Suárezt hatástalanította a Real (Karikatúra: Omar Momani, goal.com)
Suárezt hatástalanította a Real (Karikatúra: Omar Momani, goal.com)

MILYEN EGY EL CLÁSICO EGY MAGYAR MECCSHEZ KÉPEST?

Végezetül egy mini-összehasonlítás. Nyilván senkit sem lep meg, hogy elképesztő egy spanyol csúcsmérkőzés javára a különbség egy hazai futballt érintő találkozóhoz képest – no de mekkora ez a játékosindexeket tekintve? A csúcsfocit hozó el Clásico leggyengébb indexét Sergi Roberto kapta (268 pont).

Mit gondolnak, a 2014–15-ös NB I-es szezon során hány játékos tudott ezzel versenyezni? A válasz: három. Böde Dániel (349-es InStat Index), Kulcsár Tamás (312) és Rudolf Gergely (268) tudott az eddig lejátszott fordulók során (a 12., hétvégi forduló adatai még nem szerepeltek a rendszerben) olyan teljesítményt nyújtani, amely felveszi a versenyt az el Clásico „leggyengébbjével”.

SEBESSÉGKÜLÖNBSÉG
REAL–BARCA
(10. 25.)

ÚJPEST–FTC (04. 06.)
Pontos átadások
sebessége*

16.24–16.1712.37–12.83
* A pontos átadások mennyisége a labdabirtoklás ideje alatt az InStat definíciója szerint

Hogy ennek mi az oka a nyilvánvaló színvonalbeli különbségeken kívül? Az indexben meglevő többszintű súlyozás, amely figyelembe veszi a bajnokságok és ellenfelek játékerejét (többet ér lefejelni Benzemát egy el Clásicón, mint Tischlert egy PAFC–MTK-n), ez pedig torzítja a bajnokságközi összehasonlításokat.

Ugyanakkor az indexekben látható különbség nincs messze a valós erőviszonyoktól, mint ahogy a súlyozással nem torzított adatok – többek között átadások száma, passzjáték pontossága, minősége, legfőképp sebessége; extra támadó- és kulcspasszok száma – is mutatják ugyanezt az erőviszonybeli eltérést.

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN
9. FORDULÓ

REAL MADRID–FC BARCELONA 3–1 (1–1)
Madrid,
Santiago Bernabéu Stadion, 85 450 néző. Vezette: Jesús Gil
Real Madrid: Casillas – Carvajal, Pepe, S. Ramos, Marcelo – Modric (Arbeloa, 89.), Kroos, Isco (Illarramendi, 84.) – James Rodríguez, Benzema (Khedira, 87.), C. Ronaldo. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Barcelona: C. Bravo – D. Alves, Piqué, Mascherano, Mathieu – Busquets, Xavi (Rakitic, 60.), Iniesta (Sergi Roberto, 72.) – Suárez (Pedro, 69.), Messi, Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique
Gólszerzők: C. Ronaldo (35. – 11-esből), Pepe (50.), Benzema (61.), ill. Neymar (4.)

AZ ÁLLÁS
1. Barcelona 9 7 1 1 23–3 +20 22
2. Sevilla 9 7 1 1 17–9 +8 22
3. Real Madrid 9 7 2 33–10 +23 21
4. Valencia 9 6 2 1 20–8 +12 20
5. Atlético Madrid 9 6 2 1 15–7 +8 20
6. Celta Vigo 9 4 4 1 16–11 +5 16
7. Málaga 9 4 3 2 11–8 +3 15
8. Villarreal 9 4 2 3 13–9 +4 14
9. Rayo Vallecano 9 3 2 4 11–16 –5 11
10. Espanyol 9 2 4 3 9–10 –1 10
11. Eibar 9 2 4 3 9–11 –2 10
12. Getafe 9 3 1 5 6–13 –7 10
13. Almería 9 2 3 4 7–10 –3 9
14. Granada 9 2 3 4 6–13 –7 9
15. Athletic Bilbao 9 2 2 5 6–12 –6 8
16. Deportivo La Coruna 9 2 2 5 11–19 –8 8
17. Real Sociedad 9 1 3 5 10–14 –4 6
18. Córdoba 9 5 4 6–14 –8 5
19. Elche 9 1 2 6 8–21 –13 5
20. Levante 9 1 2 6 4–23 –19 5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik