MTI 2020.04.25 10:10 Frissítve: 2020.04.25 12:15

La Liga: 5 volt igazgatót és 2 játékost elítéltek korrupció vádjával

Az Osasuna labdarúgócsapatának öt korábbi igazgatóját, valamint a Real Betis két volt játékosát börtönbüntetésre ítélték korrupciós vádak alapján.

Xavi Torres (labdával) a Betis játékosaként két mérkőzés eredményét is befolyásolta a vád szerint (Fotó: AFP)

 

A legkomolyabb tételt Angel Vizcay korábbi ügyvezető igazgatóra rótták ki, aki nyolc évet és nyolc hónapot kapott hűtlen kezelés, számlák meghamisítása és bundázás miatt. Utóbbiért a két sevillai futballista, Antonio Amaya és Xavi Torres egy-egy évet kapott. Az ítéletek egyelőre nem jogerősek.

Luis Sabalza, az Osasuna jelenlegi elnöke örömét fejezte ki az ítéletek megismerése után, és megismételte, hogy a klub kezdeményezőként lépett fel a korábbi vezetőséggel szemben.

„Boldogok vagyunk. Az Osasuna azok közé tartozott, akik bíróságra vitték ezt az ügyet, mert amikor átvettük az irányítást, olyan dolgokat fedeztünk fel, amelyek nem tetszettek. Úgy vélem, a gyanúsítást, amivel éltünk, a bíróság megerősítette, elvégezte a munkáját” – mondta.

A Real Betis viszont kudarcként élte meg két korábbi játékosa tettét, amellyel, mint azt hangsúlyozta, károkat okoztak a klubnak.

„Amint az bebizonyosodott, a Real Betisnek semmi köze ezekhez a szánalmas cselekményekhez – reagált a sevillai klub közleményben. – A Real Betis mindig is aktív szerepet játszott a korrupció elleni harcban a tisztességes játékért, és együttműködött a Ligával, illetve más szervezetekkel, amelyek a sportágunkat működtetik.”

A Liga is üdvözölte az ítéleteket.

„A büntetések kiszabása megerősíti a Ligát” – szögezte le a szervezet a reagálásában, melyben emlékeztet rá, hogy küzd a korrupció és minden olyan kísérlet ellen, amely mérkőzések eredményének és végső soron a bajnokságok kimenetelének pályán kívüli befolyásolására irányul.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy az Osasuna korábbi vezetősége összesen 650 ezer eurót fizetett Amayának és Torresnek azért, hogy ösztönözze őket a Betis Real Valladolid elleni győzelmére a 2013–2014-es idény utolsó előtti fordulójában, és arra, hogy az utolsó mérkőzést veszítse el a sevillai csapat az Osasunával szemben. A Real Betis, amely akkor már kieső volt és utolsóként zárt, 4–3-ra megverte a Valladolidot, majd 2–1-es vereséget szenvedett az Osasunától.

Két ingatlanügynököt is elmarasztaltak, amiért hamis dokumentumokkal segítettek az Osasuna könyvelését egyensúlyba hozni a 2012–2013-as és a 2013–2014-es szezonban. Mindketten kilenc hónapot kaptak. Az Osasuna korábbi vezetőségének mellékbüntetésként vissza kell fizetnie a klubnak 2 340 000 eurót az erre az időszakra vonatkozó hűtlen kezelés miatt.

2021.01.21 19:58:05

Spanyol labdarúgás VÉGH JÁNOS

Nem volt egyszerű dolguk: Griezmannék harmadosztályú ellenfelük ellen hosszabbításra kényszerültek.

2021.01.20 23:36:09

Spanyol labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Aligha van szüksége Messinek arra, hogy igyekezzem magyarázni a cselekedeteit. Bár kétségtelen, mögötte is halmozódnak az évek, mérséklődött kirobbanásának intenzitása is, amellyel korábban alig adott esélyt a védőknek az utánrúgásra.

2021.01.20 19:17:49

Spanyol labdarúgás RUSZNÁK GYÖRGY

Vezetett a Real, de a lelkesen küzdő hazaiak előbb egyenlítettek, majd tíz emberrel a győzelmet is megszerezték.

2021.01.17 19:25:38

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A kétszer is egyenlítő, majd a hosszabbításban csodagólt szerző baszkoké lett a spanyol Szuperkupa.

2021.01.14 07:45:34

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Sokáig öregurasan futballozott a madridi csapat, a hajrában két kapufát lőtt, és csak szépíteni tudott.