„A legjobb Barca taktikai agytrösztje hagyott itt minket”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.26. 09:24
null
Tito Vilanova (1968–2014)
Mint arról már beszámoltunk, elhunyt Tito Vilanova, a Barcelona labdarúgócsapatának korábbi vezetőedzője, aki 45 évet élt. A spanyol bajnok szakember halálhíre hallatán különböző közösségi portálokon élsportolók – köztük Görbicz Anita –, egykori tanítványok, bajnoki riválisok és Európa topklubjai fejezték ki őszinte részvétüket Vilanova családjának, mi pedig egy csokorba szedtük az együtt érző üzeneteket.

Mielőtt idéznénk a sportemberek véleményét, jegyezzük meg, hogy a spanyol első- és másodosztályú labdarúgó-bajnokság minden mérkőzését egyperces gyászszünet előzi meg az előttünk álló hétvégén, a Barcelona vezetősége pedig törölte Gerardo Martino vezetőedző szombati sajtótájékoztatóját.

Szintén nem mellékes, hogy a Villarreal és a Spanyol Labdarúgó-szövetség felajánlotta a katalán klubnak a vasárnapi bajnoki elhalasztását, a Barcelona azonban játszani szeretne.

Íme, a szívhez szóló üzenetek a teljesség igénye nélkül!

(Számos sportember a R.I.P. betűszót használta, amely latinul azt jelenti, hogy „Requiescat in pace!” – angolul pedig ugyanez „Rest in peace!" –, vagyis „Nyugodjon békében!")

Josep Maria Bartomeu, a Barcelona elnöke: „Tito Vilanova csodálatos ember volt, soha nem felejtjük el. Köszönünk mindent, amit tanítottál nekünk. Nyugodj békében!”

Sergio Ramos, a Real Madrid védője: „Támogatásomról biztosítom Tito családját és a barátait. A küzdőszelleme és a lelkiereje példaértékű mindannyiunk számára. R.I.P!”

Luis Suárez, a Liverpool támadója: „Nyugodj békében, Tito! Támogatásomat és erőmet küldöm a családnak és a barátoknak.”

Víctor Valdés, a Barcelona kapusa: „Tito Vilanova az egyik legjobb edző volt, akivel pályafutásom során együtt dolgozhattam. Köszönök mindent, amit értem tettél. Hatalmas ölelés a családodnak, szeretetemet és támogatásomat küldöm. Nyugodj békében!"

Iker Casillas, a Real Madrid kapusa: „Nagyon szomorú nap a mai a labdarúgás világának. Nyugodj békében, Tito Vilanova! Ereje és bátorsága példaértékű mindenkinek."

Antonio Conte, a Juventus vezetőedzője: „Szomorú vagyok Tito Vilanova halála miatt, a magánéletben és a pályán is igazi harcos volt. Hiányozni fog nekünk."

Lionel Messi, a Barcelona támadója: „Soha nem felejtelek el, Tito. Mindig veled leszek. Szeretetemet küldöm a családnak."

Sergio Agüero, a Manchester City csatára: „Fáj a szívem, mióta megtudtam, hogy Tito Vilanova elhunyt. A gondolataim a családja körül forognak."

Diego Costa, az Atlético Madrid centere: „Köszönök minden pillanatot, minden percet, minden másodpercet, amit adtál nekünk és amit tanítottál nekünk a futballról."

David Villa, az Atlético Madrid jelenlegi, a Barcelona korábbi csatára: „Őszinte részvétem Tito Vilanova családjának. Élő példája volt annak, hogyan kell harcolni. Soha nem felejtünk el."

TITO VILANOVA NYÍLT LEVELE 2013 JÚLIUSÁBAN, AMIKOR LEMONDOTT A BARCELONA VEZETŐEDZŐI POSZTJÁRÓL

„Örökké hálás leszek mindenért, amit ők adtak nekem, és amiket elértünk.”

Vilanova a játékosok emberi nagyságát és futballtudását ismerve meg van győződve arról, hogy a csapat tagjai az új idény minden kihívásának maximálisan eleget tesznek majd. A tréner külön köszönetet mondott közvetlen feletteseinek, az elnöknek és a név szerint is megemlített sportigazgatónak, valamint a klub vezetőségi testületének, egyrészt azért, mert tavaly bizalmuk jeléül kinevezték vezetőedzőnek. Másrészt viszont azért, mert betegsége idején is minden támogatást és segítséget megkapott tőlük. Miként doktor Ramón Canaltól is, aki ugyancsak mellette állt.

„Tudom, hogy ezen a »mérkőzésen« nem egyedül játszom csak, s tudom azt is, hogy számíthatok a klub szimpatizánsainak a támogatására, ami segít nekem ezen a hosszú úton, mint ahogyan az már eddig is megtörtént” – utalt betegségére Vilanova, és mindjárt köszönetet is mondott mindezért a felé áradó szeretetért a Barca-drukkereknek és -klubtagoknak. Majd kitágította a kört a futballtársadalom, sőt az egész sportvilág vele együtt érző tagjai irányába. Szurkolóktól, edzőkollégáktól, kluboktól, neves sportolóktól, ismerősöktől és ismeretlenektől kapott bátorító szavakat, ami az ő és családja számára is megnyugvást jelentett.

„Nyugodt és erős vagyok, szembenézek a betegségem új szakaszával, és biztos vagyok abban, hogy végül minden rendbe jön. Nagyon nehéz pillanatok ezek számomra, ezért kérem a média megértését. Most már nem én vagyok a Barca edzője, békés nyugalmat remélek a magánéletemben, amire a családomnak is szüksége van.”

Vilanova a „mindenkinek nagyon köszönöm” mondattal zárta levelét.

Joan Laporta, a Barcelona korábbi elnöke: „Őszinte részvétem Montsének, Carlotának és Adriának (Tito Vilanova feleségének és két gyermekének – a szerk.). Nyugodj békében, drága Tito! Csók."

Rafael Nadal, világelső spanyol teniszező: „Ehhez képest semmi nem fontos. Ölelés a családnak."

Andrés Iniesta, a Barcelona középpályása: „Nem találok szavakat. Példakép voltál és példakép leszel. Büszke vagyok arra, hogy részese lehettem az életednek. Rengeteg erőt küldök a családnak. Nyugodj békében, főnök! Csók."

Daniel Alves, a Barcelona jobbhátvédje: „Elvesztettünk egy nagyszerű lelket és egy nagyszerű embert. Köszönöm, hogy a végsőkig harcoltál. Nyugodj békében!"

Pepe Reina, a Napoli kapusa: „Remélhetőleg egy nap feltalálják a rák ellenszerét, hogy ne vigyen el közülünk több igazi harcost. R.I.P., Tito!"

A Paris Saint-Germain közleménye: „A PSG minden alkalmazottja emlékezni fog az eleganciájára és az akaraterejére, amit a betegsége során tanúsított. A legőszintébb részvétünket fejezzük ki."

Gerard Piqué, a Barcelona középhátvédje: „Köszönök mindent, Tito! Túl korán távoztál közülünk, de megőrzöm azokat az emlékezetes pillanatokat, amiket együtt átéltünk. Mindig velünk leszel."

Radamel Falcao, a Monaco csatára: „Szomorú nap a mai a labdarúgásnak. Legőszintébb részvétem Tito Vilanova családjának és barátainak."

Gareth Bale, a Real Madrid szélsője: „R.I.P., Tito Vilanova! Hatalmas veszteség ez a futball világának. Gondolataim a családja körül forognak."

Thibaut Courtois, az Atlético Madrid kapusa: „Rengeteg erőt küldök Tito Vilanova családjának és barátainak ezekben a nehéz időkben. Szívből jövő részvétemet fejezem ki."

Pau Gasol, a Los Angeles Lakers kosárlabdázója: „Hatalmas veszteség mindannyiunk számára. Köszönöm, Tito Vilanova, harci szellemedre mindig emlékezni fogok."

Hriszto Sztoicskov, a Barcelona korábbi kiválósága: „A legjobb Barca taktikai agytrösztje hagyott itt minket. Nyugodj békében, Tito!"

Marc Bartra, a Barcelona belső védője: „Te segítettél megvalósítani a gyerekkori álmomat, a szívemben és a fejemben mindig velem leszel."

Rafinha, a Celta Vigo kölcsönjátékosa: „Átkozott betegség. Igazságtalan, hogy ilyen korán távoztál tőlünk. Köszönök mindent. Nyugodj békében, Tito!"

MOURINHO IS MEGEMLÉKEZETT

„Vilanova halála miatt szomorú nap a mai a labdarúgás, de legfőképpen a Barcelona és Tito családja számára. A Chelsea minden alkalmazottjának nevében őszinte részvétemet küldöm a legnehezebb időkben” – mondta Mourinho pénteki sajtótájékoztatóján.

Juanjo Brau, a Barcelona fizioterapeutája: „Olyan dolgokat mondtál nekem, amelyek gyakran eszembe jutnak. Örökké hálás leszek, mindig emlékezni fogok rád. Csók, Tito!"

Neil Lennon, a Celtic menedzsere: „Szörnyű hír. A Bajnokok Ligájában szembekerültünk egymással, Tito győzelem és vereség esetén is elegánsan és méltóságteljesen viselkedett."

Carles Puyol, a Barcelona csapatkapitánya: „Köszönök mindent, Mester! A pályán és azon kívül is példakép voltál. Soha nem felejtünk."

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya: „Tragédia. Elvesztettünk egy 45 éves embert, akinek az élete fele még előtte állt. Lehetőségem volt beszélni vele a betegsége idején, kedves ember, aki mindig segíteni akart."

Görbicz Anita, a Győri Audi ETO KC válogatott kézilabdázója: „Nyugodj békében, Tito Vilanova! A gondolataim a családja körül forognak."

A fenti megnyilvánulásokhoz viszonyítva is megható a Barcelona két jelenlegi futballistájának, Cesc Fabregasnak és Jordi Albának az üzenete.

Cesc Fabregas: „Tito, köszönök mindent, amit a labdarúgásnak és a Barcának adtál. A szurkolók örökké hálásak lesznek neked. Tizennégy éves koromban találkoztam veled először, úgy gondolom, kevés olyan ember van, mint te. Köszönöm, hogy mindig hittél bennem, segítettél, hogy fejlődhessek és túlléphessek a személyes, illetve a szakmai problémáimon. Részvétem Montsénak, Carlotának és Adriának, valamint a család többi tagjának és a barátoknak. A szívünkben örökké élni fogsz. Nyugodj békében, Tito!"

Jordi Alba: „Köszönöm, hogy jobb játékost és jobb embert faragtál belőlem. A Barca első csapatánál te voltál az első edzőm, te csináltál belőlem olyan játékost, amilyen ma vagyok. Rengeteg emlékem van, Mester! Az első beszélgetésünktől az alábbi fotóig. Igen, ez a kép akkor készült, amikor száz ponttal megnyertük a bajnokságot. Köszönöm, amit tanítottál nekünk, a küzdőszellemet, a motivációt, az őszinteséget, a bátorságot, a karizmatikusságot, a szerénységet. Az egyik legjobb ember voltál, akit valaha ismertem. Minden szurkoló és az egész világ szeret téged. Rengeteg erőt küldök Tito családjának!”

 

Ahogy azt bevezetőnkben előrevetítettük, felsorolásunk a teljesség igénye nélkül készült. A fentebb idézett gondolatmenetek mellett többek között a Manchester United, a Manchester City, az Arsenal, a Real Madrid, a Liverpool és a Juventus sportolói is együttérzésüket fejezték ki Tito Vilanova családjának, de a pénteki Roma–Milan (2–0) rangadón is megemlékeztek a Barcelonát egy idényen át irányító szakemberről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik