K. Zs.
2022.11.29 07:46 Frissítve: 2022.11.29 16:47

Juventus: lemondott Agnelli elnök és a teljes vezetőség

Hétfő este lemondott a Juventus teljes elnöksége, beleértve Andrea Agnelli elnököt és Pavel Nedved alelnököt. Az érintettek a hivatalos közlemény szerint azért döntöttek így, mert úgy vélik: egy új összetételű vezető testület jobban tudja képviselni a labdarúgóklub érdekeit az ellene pénzügyi szabálytalanságok miatt hónapok óta zajló hatósági vizsgálat során.

Balról jobbra: Maurizio Arrivabene ügyvezető igazgató, Andrea Agnelli elnök, Federico Cherubini sportkoordinátor és Pavel Nedved alelnök október 15-én a torinói Olimpiai Stadionban (Fotó: AFP)

 

A Juventus távozó vezetősége a bejelentéssel egy időben ismét egyértelművé tette álláspontját: regnálása során a klub semmilyen pénzügyi szabálytalanságot nem követett el – ennek bizonyítása érdekében továbbra is mindenben együttműködnek az ügyészséggel.

A még tavaly megfogalmazott gyanú szerint a torinói klub túlárazottan vásárolt labdarúgókat, hogy ezáltal papíron növelje a klub értékét, illetve valójában kifizetett a labdarúgóinak olyan béreket is, amelyekről azok a hivatalos kommunikáció szerint a 2020-ban kitört koronavírus-járvány miatt lemondtak.

Olasz sajtóhírek szerint a vezetőség lemondását inkább ez utóbbi, könnyebben bizonyítható, adóelkerülést sejtető frissebb gyanúsítás idézhette elő.

A nyomozók a klub 2018-as, 2019-es és 2020-as pénzügyi mérlegét vizsgálják. (Nem a Juventus az egyetlen olasz labdarúgócsapat, amely ellen ilyen eljárás folyik.)

A vezetőség a lemondással egy időben bejelentette, hogy a klub tavaly rekord nagyságú, 254 millió eurós veszteséget termelt.

Maurizio Arrivabene ügyvezető igazgató a helyén marad az átadás-átvétel zökkenőmentes lebonyolítása érdekében, vezérigazgatónak Maurizio Scanavinót nevezték ki.

A klub részvényeinek többségét birtokló holding, az Exor kedden bejelentette, hogy Gianluca Ferrerót jelöli az elnöki posztra. Az Exor hivatalos honlapján közzétett rövid közlemény szerint Ferrero üzleti tanácsadóként, könyvvizsgálóként, valamint több vállalat igazgatótanácsának és bizottságának tagjaként jelentős tapasztalattal, illetve a szükséges számviteli ismeretekkel rendelkezik, továbbá őszinte szenvedéllyel szereti a klubot, vagyis a legalkalmasabb személynek ígérkezik az elnöki poszt betöltésére.

Ezzel párhuzamosan kedden délután a spanyol La Liga bejelentette, hogy azonnali intézkedést követel a Juventus ellen a „kifizetési manőverek” miatt, és szerinte az olasz klub ellen szankciókra van szükség a pénzügyi fair play megsértése miatt.

Az új elnökség összetételéről a részvényesek a január 18-ra halasztott közgyűlésen dönthetnek.

Andrea Agnelli 2010 óta volt a Juventus elnöke, ez idő alatt a klub zsinórban kilencszer lett Olaszország bajnoka.

Agnelli az egyik élharcosa volt az Európai Szuperliga egyelőre bukni látszó ötletének, az abban betöltött alelnöki pozíciója miatt lemondani kényszerült az Európai Klubok Szövetségében és az Európai Labdarúgó-szövetségben betöltött vezetői posztjairól.

A Szuperliga iránti – a klub alkalmazottainak küldött búcsú e-mailjének sugallata szerint ma is meglévő – elkötelezettsége miatt megromlott a kapcsolata a kontinens futballját irányítókkal, köztük Aleksander Ceferin UEFA-elnökkel.

2023.02.05 20:34:25

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

Továbbra is szenved a Milan, immár öt meccse nem nyert a Serie A-ban.

2023.01.27 19:05:59

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

Felidézzük a vb-győztes olasz kapus indulása körülményeit és a felbukkanását kísérő nyilatkozatokat.

2023.01.24 22:16:09

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az én bajom az, hogy ha bűnösök is, megint nem azok bűnhődnek majd, akik a törvény ellen vétettek (nyilván ezért mondtak le nagy hirtelen), hanem azok, akik az égvilágon semmiről sem tehetnek: a játékosok és a szurkolók.

2023.01.18 23:30:32

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Napoli kilenc pont előnnyel vezeti az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság tabelláját a címvédő Milan és tízzel a Juventus, illetve az Internazionale előtt. Azt tegyük most félre, hogy Luciano Spalletti legénysége kedden a gyengécske Cremonese ellen tizenegyesekkel kiesett az Olasz Kupából, mert a szurkolókat sokkal inkább a Serie A, valamint a lehető legjobb Bajnokok Ligája-szereplés érdekli és tartja lázban.

2023.01.18 23:10:42

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ha így fáj, ezt, ha úgy fáj, azt tanácsos bekapnunk.