Belecsap-e a Filippínó villám a Sakálba?

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.04.13. 11:14
null
Nonito Donaire (balra) és Guillermo Rigondeaux vasárnap hajnalban a ringben is szembekerül egymással (Fotó: Action Images)
Az év mérkőzése következhet, azt persze csak az esztendő végén tudhatjuk meg, az lesz-e. A Fülöp-szigeteki Nonito Donaire és a kubai Guillermo Rigondeaux csap össze vasárnap hajnalban New Yorkban a Radio City Music Hallban. Meglátjuk, mit hoz a kispehelysúlyú csata.

A kispehelysúlyú kategóriában a boxrec.com ranglistáján első Nonito Donaire (31–1–0, 20 K. O.–T. K. O.) a harmadikkal, Guillermo Rigondeaux-val (11–0–0, 8) bunyózik, ez már önmagában pikáns összecsapás, hát még úgy, hogy előbbi a Bokszvilágszervezet (WBO) kispehelysúlyú vb-övét dobja a „közösbe”, utóbbi pedig a Bokszvilágszövetségét (WBA).

S hogy miért pikáns ez a meccs? Nos, a 30 esztendős Donaire a súlycsoportoktól és szervezetektől független ranglistán a világ ötödik legjobb bokszolója, a kubai pedig a világ legjobb amatőr bunyósainak egyike (volt). Kétszeres olimpiai (2000, 2004) és világbajnok (2001, 2005). S hogy 32 éves korára miért tart csak 11 profi mérkőzésnél? Egyszerű a válasz: kubai létére nem engedték el hivatásosnak, erre ő emigrált. Első profi mérkőzését 2009-ben vívta. A török Ahmet Önernél bokszol az Arena Box-Promotion tagjaként, számos kubai társával együtt. A brazíliai pánamerikai játékokról „pattant meg” 2007-ben, visszatért, de miután Fidel Castro kijelentette, hogy nem bokszolhat kubai színekben, 2009 februárjában Miami felé újra kereket oldott. 2010-ben már kispehelysúlyban a WBA ideiglenes bajnoka lett.

Ekkortájt Donaire két súlycsoporttal lejjebb tör utat magának, nem is akárhogyan, mert szintén világbajnok volt. Amikor 2011 februárjában harmatsúlyban Fernando Montielt elintézte, már honfitársa, Manny Pacquiao utódjának tartották, a kispehelysúly pedig immár a negyedik kategória, amelyben vb-címig jutott. Filippínó villám a beceneve, ez mindent elárul. Egyetlen vereségét élete második profi mérkőzésén 2001-ben szenvedte el. Minden vágya, hogy súlycsoportoktól függetlenül a világ legjobb bunyósa legyen, követve honfitársát, Pacquiaót. Olyanok ellen van gondja, akik – ahogyan ő maga fogalmaz – nem akarnak bokszolni. Rigondeaux-ról ezt mondta: „Valószínűleg menekül majd, mást igazából nem is tehet. Nem tud előre bokszolni. De a meccsen kiderül, mi lesz, nekem mindenre lesz válaszom – mondta a Fülöp-szigeteki, aki hozzátette. – Biztos, hogy taktikus összecsapást hoz a meccs, megpróbálom annyira izgalmassá tenni, amennyire csak lehet.”

Edzője Roberto García úgy véli, tanítványa meggyőző sikert arat, arra azért nem tippelt, hányadik menetben végez ellenfelével. „Nonito túl nagy és erős lesz Rigónak, addig tart, ameddig Donaire be nem viszi az első bal horgát. Képzett a kubai, de Nonito teljesen más szint. Ez inkább papíron nagy meccs, mint a valóságban” – mondta Donaire trénere.

A kubai szűkszavúbb volt: „Nem szoktam sokat beszélni, össze-vissza locsogni. A ringben meglátjuk, mi lesz. Egyesíteni akarom a vb-címeket, erre eljött a lehetőség – nyilatkozta Rigondeaux, alias Sakál, aki nem csupán mentalitásából fakadóan nem bőbeszédű: noha kiváló bokszoló, profiként kevés mérkőzése volt, ezért inkább óvatos. Más kérdés, hogy remek stáb áll mögötte, Pedro Diaz kiváló edző. Életkora nem jelenthet problémát, talán rutintalan, bár ez egy kétszeres olimpiai és világbajnoknál furcsán hangozhat.

A nagy kérdés tehát adott: vajon a Filippínó villám belecsap a Sakálba?

DONAIRE ESÉLYESEBB, DE...
Rácz Félix szerint nem véletlen, hogy a fogadóirodáknál Donaire az esélyes: „Gyorsasága, robbanékonysága egyedülálló, más kérdés, hogy a Fülöp-szigetekit nem tartom annyival esélyesebbnek, mint az oddsok. Donaire bal horga életveszélyes. Azonban ne becsüljük le Rigondeaux-t. Noha az amatőr és a profi bunyóra azt mondjuk, két különböző sportág, mégiscsak kétszeres világ- és olimpiai bajnokról van szó. Szóval, bokszolni tud, jó stáb áll mögötte. Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy kielemezve Donaire-t, jó stratégiával lép a kötelek közé, és van annyira jó bokszoló, hogy megvalósítsa a taktikát. Nem tudom: az is benne van, hogy a Fülöp-szigeteki elsöpri – a többség erről beszél –, de miért nem végezhetne a kubai ellenfelével?” – osztotta meg észrevételeit a menedzser.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik