TÓTH ÁDÁM 2020.07.10 16:47

Titkos viszony – tehetségek útja Salzburgból Lipcsébe és tovább

Tudomány, tőke, koncepció és kompetencia: a tudásanyag mellett labdarúgók is klubot cserélnek a Red Bull égisze alatt.

A FELÜLETRE KATTINTVA A GRAFIKA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!

 

A legnagyobb félelmük valóra vált. A Leipzig és a Salzburg összecsapott az Európa-liga-csoportköre 2018–2019-es kiírásában. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) engedélyezte a Red Bull égisze alá tartozó klubok egymás elleni küzdelmét, de a rossz nyelvek már a sorsolás után részrehajlásról és összejátszásról pusmogtak.

Az utolsó körben rendezett Salzburg–Leipzig kapcsán a Celticnél kikeltek magukból: a biztos továbbjutó osztrák együttes kéz a kézben sétálhatott volna a német gárdával a kieséses szakaszba. Az ügy pikantériája, hogy az akkoriban Marco Rose vezette alakulat oda-vissza legyőzte riválisát, jószerével kiejtette Willi Orbánékat. Noha a fekete fellegeket szétoszlatták maguk fölött a klubok, kár lenne tagadni, a Red Bull csapatai jó kapcsolatot ápolnak egymással.

 
Umbulda helyett – Deák Zsigmond jegyzete

Az évek óta dübörgő gépezet mögött Dietrich Mateschitz üzletember áll, aki az élet minden területén győzelemre tör. Az energiaital-gyártó cég négy labdarúgóklubbal büszkélkedhet – Salzburg (2005), New York (2006), Bragantino (2007), Leipzig (2009) –, az osztrák és a német együttes a Bajnokok Ligája csoportkörében tavaly ősszel bizonyította, szisztematikus munkával a legmagasabb szintre is el lehet jutni.

Dietrich Mateschitz az összehangolt építkezésre 2012-ben találta meg emberét, Ralf Rangnickot, aki prófétaként jelölte ki az új utat. A Professzor becenévre hallgató szakember szerint a sikerességre a tudomány, a tőke, a koncepció és a kompetencia a garancia.

„Ralf Rangnick személye megkerülhetetlen, ha a Red Bull-klubok sikerességét vizsgáljuk   – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Lőw Zsolt tavaly októberben, aki előbb a Salzburgnál dolgozott másodedzőként 2014 és 2015 között, majd Lipcsében töltött három évet, s jelenleg a Paris Saint-Germain kispadján Thomas Tuchel segítője. – Hosszú karrierje során kitaposott egy ösvényt, s a felhalmozott tudásanyagát igyekszik mindenkinek átadni. Ő volt, aki lehetőséget adott korábbi labdarúgóknak, többek között nekem és Marco Rosénak is. A Salzburgnál Oliver Glasner Roger Schmidt másodedzőjeként tevékenykedett, ne feledjük, utóbbit is Rangnick karolta fel. A tehetséges fiatalok felkutatását az FC Liefering, a Salzburg »második csapata« végzi. Fontos, hogy a tizenhat-tizenhét éves játékosok az osztrák másodosztályban tudnak versenyezni, és akik kiemelkedően teljesítenek, felkerülnek a Salzburgba. Utóbbiban már évek óta a nemzetközi színtéren is megméretnek a labdarúgók, a kupaporondon a jó szerepléssel kinyílhat előttük a világ.”

A felhalmozott tudásanyagból kiderül: a Salzburgnak és a Leipzignek a 17 és 23 év közötti játékosokra kell fókuszálnia az átigazolási piacon, akik pályafutásuk első vagy második szerződésüket írják alá. A klubmodell egyik alappillére, hogy akik elmúltak már 24 évesek, nem számítanak tehetségnek. A Salzburg és a Leipzig feladata, hogy felfedezze a fiatal titánokat, fejlessze és felkészítse őket, majd haszonnal továbbadja olyan kluboknak, mint a Bayern München (Joshua Kimmich) vagy a Liverpool (Naby Keita, Sadio Mané).

Emellett gyakran van „átjárás” is a cég csapatai között. Érdekesség, hogy a Salzburgtól 15 játékos távozott a Leipzighez összesen 90.5 millió euróért (lásd bővebben az info­grafikában). Gulácsi Péter esetében hétről hétre láthatjuk, miként fejlődött professzionális közegben, míg Naby Keita ugródeszkának használta a német együttest, megbízható teljesítményét látva csapott le rá a Liverpool.

A névsort böngészve a szerdán szerződtetett Hvang Hi Csan előtt ott a lehetőség. Nem kisebb feladatot bíznak rá, mint hogy pótolja a Chelsea-hez igazoló házi gólkirályt, Timo Wernert...

2021.01.16 13:18:51

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Örülhet a Bayern München, a lipcseiek csak döntetlent játszottak a jó formában lévő Wolfsburg otthonában.

2021.01.14 12:07:48

Német labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Nem is annyira a Kiel elleni kupakudarc, inkább a hónapok óta romló mutatók aggaszthatják a münchenieket.

2021.01.12 21:08:12

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Amikor a Schalke elleni 0:4-gyel hivatalosan is véget ért a Tasmania kalandja, Linken mester így összegzett: »Olyanok voltunk, mint az a magasugró, aki addig legfeljebb százhetven centit ugrott, aztán pedig a biztos kétméteres ugrókkal kellett párbajoznia«.

2021.01.09 17:48:20

Német labdarúgás VÉGH JÁNOS

Nem tudták megelőzni a Bayern Münchent a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is kezdőbe nevező lipcseiek.