Umbulda helyett – Deák Zsigmond jegyzete

Vágólapra másolva!
2020.07.09. 22:32

Alig egy évtized alatt tizenöt játékosért kilencven és fél millió euró: a száraz tények alapján így fest a közös tulajdonossal (Red Bull) bíró Salzburg és Leipzig labdarúgócsapatának szoros szakmai és pénzügyi kapcsolata. Valljuk be őszintén, nem feltétlenül kell csavaros magyaros észjárás ahhoz, hogy amikor egy kézben lévő klubok üzletelnek, esetleg találkoznak egymással a nemzetközi porondon, kötelező umbuldát sejtsünk a háttérben. Volt már rá példa, lesz is talán, noha az UEFA kifejezetten tiltja az ilyen „berken belüli” párharcokat épp a vélt visszaélések elkerülése végett. Ehhez képest a salzburgiak és a lipcseiek mégis összecsaphattak az Európa-liga 2018–2019-es kiírásának csoportkörében, s azonnal cáfolták is a kötelező bundára vonatkozó tételt, hiszen az egyirányú játékosmozgás alapján fiókcsapatnak számító osztrákok oda-vissza megverték, így gyakorlatilag kiejtették a német „nagy testvért”.

A becsületes küzdelemre ez hozta meg a bizonyítékot, a már említett gyümölcsöző közös munkára pedig az eltelt évek. Legutóbbi fecskeként a dél-koreai csatár, Hvang Hi Csan repült légvonalban mintegy négyszáz kilométert Salzburgból Lipcsébe, miközben a szerepek egyértelműek: ebbe az irányba haladnak a játékosok, a pénz pedig fordítva, nincs cserebere, nincs fiskális machináció, fals számla, ide-oda helyezett tucatnyi ismeretlen délszláv vagy afrikai spíler és társaik, ehelyett világos és nyomon követhető minden. S mi, magyarok hosszú ideje nyomon is követjük, hiszen jelenlegi legfényesebb csillagunk, Gulácsi Péter 2015-ben járta be ezt az utat, Lőw Zsolt a szakmai stábból szintén ekkor, sőt, ő már a salzburgi fiókcsapatnak számító, másodosztályú Lieferingben is dolgozott segédedzőként. S most hol van? Jó pénzért (mert érte is fizettek!) Párizsban, a PSG-nél.

Felesleges mondani, de nem csodálkoznánk, ha a Salzburgot erősítő sztárjelöltünk, Szoboszlai Dominik is Lipcsében kötne ki, persze van az a pénz, amit ha „külső klub” kifizet, mehet máshová, Erling Haaland például Dortmundba került, hiszen az energiaitalos tulaj sincs a saját zsebe ellen. Honfitársunkkal kapcsolatban főképp a Milant emlegetik igazán elhivatott kérőként, ahol épp Ralf Rangnick lesz a szakmai igazgató, aki az egész „RB-franchise-t” kiagyalta. S ha hozzátesszük, hogy a Leipzigben ott van még Gulácsi mellett Willi Orbán, a Lieferingben pedig két 18 éves tehetségünk, Bukta Csaba és Major Sámuel, mondhatjuk, a Red Bull egyéb nációbeliek mellett több magyarnak is szárnyakat adott, illetve adhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik